Sassi di Matera























































Infotaula d'edifici
El Sassi i el parc de les esglésies rupestres de Matera

Matera Sassi.jpg
Els Sassi de Matera

Dades
Tipus
jaciment arqueològic i centre històric
Part de
The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera Tradueix
Característiques
Estil arquitectònic
rock-cut architecture Tradueix
Superfície
1,016 ha
Ubicació geogràfica
Localització
Matera
Basilicata
Flag of Italy.svg Itàlia







40° 40′ 00″ N, 16° 36′ 30″ E / 40.6667°N,16.6083°E / 40.6667; 16.6083Coord.: 40° 40′ 00″ N, 16° 36′ 30″ E / 40.6667°N,16.6083°E / 40.6667; 16.6083


Patrimoni de la Humanitat Welterbe.svg 
Tipus
Cultural  → Europa-Amèrica del Nord
Data
1993 (17a Sessió), Criteris PH: (iii),(iv),(V)
Identificador
670



Lloc web oficial
Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Els Sassi di Matera (en català: Pedres de Matera) conformen el centre històric de la ciutat de Matera d'Itàlia.


Reconegut per la Unesco com a patrimoni de la humanitat, els "Sassi" no s'identifiquen amb un monument sinó amb un sistema de vida i un model que ha persistit al llarg de mil·lennis.


El nom "Sassi" identifica els dos principals barris on es troba el centre històric de la ciutat de Matera: la "Civita" i el "Piano" (el pla). Al voltant de la "Civita" hi ha el Sasso Barisano i el Sasso Caveoso.




Sasso Caveoso


El Sasso Barisano pren el seu nom per la seva posició. Està orientada cap al nord-oest cap a Bari, i va ser la primera
Sasso Caveoso, orientat al sud, pren el seu nom de la ciutat de Montescaglioso, coneguda a la Mitja Edat com Mons Coveous. Es caracteritza per cases excavades a l'interior del tuf, construïdes una damunt de l'altra. Amb el material excavat, es feia la part frontal de la casa, tancant així la "gruta", donant-los el nom de "casa-gruta". El disseny d'aquestes cases s'assembla a la càvea d'un teatre, amb cases grutes que baixen fins al Gravina. Originalment, aquesta àrea era posterior a Civita i Sasso Barisano, es va començar a poblar només després d'un fort flux migratori de poblacions balcàniques durant el segle XVI.




Casa gruta de Vico Solitario


Moltes de les cases excavades a l'interior de la calcarenita han estat habitades sense interrupció des de l'Edat de Bronze. La primera definició de Sasso com a zona pedregosa habitada es remunta a un document de 1204 i al llarg dels anys ha estat habitat per diferents pobles i cultures.[1]


A l'informe de la comissió que va verificar que el lloc compleix amb els criteris d'avaluació de la UNESCO, indica que la candidatura de Matera compleix els següents criteris:


Criteri III: El Sassi i el Parc de les Esglésies rupestres de Matera representen un exemple destacat d'un assentament tallat en roca, adaptat perfectament al seu entorn geomorfològic i ecosistèmic i amb continuïtat durant més de dos mil·lennis.


Criteris IV: La ciutat i el parc constitueixen un exemple destacat d'un conjunt arquitectònic i paisatgístic que il·lustra una sèrie d'etapes significatives de la història de la humanitat.


Criteris V: La ciutat i el parc representen un exemple destacat d'assentament humà tradicional i d'ús de la terra que mostra l'evolució d'una cultura que ha mantingut una relació harmoniosa amb el seu entorn natural al llarg del temps.[2]


Aquest sorprenent escenari ha servit d'ambientació per a diverses pel·lícules més o menys famoses, tant italianes com estrangeres, entre les quals destaca "La passió de Crist" de Mel Gibson.[3]



Referències





  1. «Storia ed origini dei Sassi di Matera» (en italià). Sassi di Matera. [Consulta: 10 novembre 2017].


  2. «The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera» (en anglès). UNESCO. [Consulta: 10 novembre 2017].


  3. «Los "Sassi" de Matera» (en espanyol). italia.it. [Consulta: 10 novembre 2017].




Enllaços externs


Itinerari per a recorre els "Sassi"





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sassi di Matera Modifica l'enllaç a Wikidata









Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka