Composició musical
Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat. |
La composició musical és l'art que té per objectiu la creació d'obres musicals. En la tradició musical europea el fet de compondre pressuposa l'estudi de diverses disciplines, com ara l'harmonia, el contrapunt, l'orquestració i també el coneixement de les formes musicals. En aquest cas el que compon música s'anomena compositor.
El terme composició musical també es pot referir al resultat de l'acte de compondre. Des d'aquest punt de vista, composició musical és sinònim d'obra musical o peça de música.
Les composicions musicals estan sota la influència de les regles estrictes de l'harmonia.
En tota la història, la música i els compositors han tingut la possibilitat de mostrar-se capaços de dominar les regles i no al revés. Amb Palestrina, que té una composició molt completa però més lliure que la música dels diagramas. Vivaldi, Bach, Corelli i Pachelbel van començar a alliberar-se de les normes de la música. Mozart, Haydn i Beethoven, tenien idees diferents i van afegir instruments com el corn anglès, l'eliminació del baix continu, i afegint matisos essencials. Tots aquests canvis van conduir a fer desaparèixer la música barroca. Felix Mendelssohn, posarà de moda a Bach; i en l'època del romanticisme es basarà en els antics autors renaixentistes i de l'època medieval. Felix Mendelssohn va fer composicions de forma excepcional i d'una perfecció exquisida. Per Robert Schumann, Felix Mendelssohn és el millor compositor romàntic, potser és massa poc apreciat per ser tant perfecte, però ell va canviar la història e la música. En la composició, teoria, estructura d'una peça... Però això només es pot saber escoltant i llegint les seves composicions.
Referències
http://www.wikihow.com/Compose-Music en anglès
https://www.artofcomposing.com/how-to-compose-music-101 en anglès
http://www.learn-piano.org/compose-music.html en anglès
Bibliografia
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Composició musical |
Marcello Sorce Keller: "Siamo tutti compositori. Alcune riflessioni sulla distribuzione sociale del processo compositivo", Schweizer Jahrbuch für Musikwissenschaft, Neue Folge XVIII(1998), pp. 259-330.