Pistatxer


























































Infotaula d'ésser viuPistatxer
Pistacia vera

Pistacia vera Kerman.jpg
Pistatxer amb fruit

Dades
Font de
pistatxo
Planta
Tipus de fruit
drupa



Estat de conservació


Status iucn3.1 NT-ca.svg

Gairebé amenaçada
UICN
63497
Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Plantae
Ordre Sapindales
Família Anacardiaceae
Gènere Pistacia
Espècie
Pistacia vera
L.


Modifica les dades a Wikidata

El festuc o pistatxer (Pistacia vera) és un arbre petit, de fins a 10 metres d'alt, originari de les regions muntanyoses de l'Àsia Central. És un arbre caducifoli amb fulles compostes i pinnades, de 10 a 20 cm de llarg.[1]




Arbre femella a l'inici de la brotada primaveral.


Es tracta d'un arbre dioic, és a dir, que n'hi ha plantes masculines i plantes femenines. Les flors no tenen pètals, són unisexuals i en panícula. Els fruits, que són en forma de drupa ovoide i vermellosa i amb una sola llavor comestible d'una flaire característica. Tant el fruit com la llavor s'anomena festuc o pistatxo, tot i que aquests mots s'utilitzen principalment per referir-se a la llavor.




Pistatxos o festucs.


És l'arbre fruiter amb més resistència a la secada i supera en aquest aspecte l'ametller. Però és de creixement i fructificació molt lents.


L'Iran produeix més del 50% dels pistatxos del món que, alhora, són considerats els de màxima qualitat.


Els dos noms, festuc i pistatxo, tenen un mateix origen, però han seguit camins diversos fins a arribar al català. L'original és el grec pistákion. Aquest va donar, per una banda, l'àrab fústaq o fústuq, d'on prové festuc, i, per l'altra, l'italià pistacchio, d'on prové pistatxo.


En temps de la dominació musulmana a Espanya, aquest arbre ja es conreava. Sembla que per desconeixement dels conqueridors cristians de la necessitat de conservar peus mascles (que, com és lògic, no feien fruit i van ser arrencats) es va perdre aquest conreu, que s'ha recuperat en temps contemporanis.



Informació nutricional














































Valor nutricional per cada 100 g de pistatxos[2]
Component Nombre
proteïna
12%

carbohidrats
11%

greix
74%

calories 594 Kcal
calci 180 mg
potassi 811 mg
fòsfor 390 mg
magnesi 122 mg
vitamina A 25 ug

També conté altres vitamines tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3).



Referències





  1. Turull, Albert «Pistatxos o festucs». Sàpiens [Barcelona], núm. 100, febrer 2011, p. 18. ISSN: 1695-2014.


  2. AESAN/BEDCA. «Base de Datos Española de Composición de Alimentos». [Consulta: 3 febrer 2017].






















Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka