Tractat de Sèvres








































Infotaula de tractatTractat de Sèvres
Tractat de pau entre les Potències Aliades i associats i l'Imperi Otomà

Treaty of Sèvres map partitioning Anatolia.png
Partició d'Anatòlia i Tràcia segons el tractat de Sèvres

Tipus de tractat
tractat de pau
Signat
10 d'agost de 1920
Localització
Sèvres, França
Condició
Ratificació per part dels signants
Parts

 Ottoman Empire
-------------------------------


FrançaFrança
ItàliaItàlia
Japó Japó
Regne UnitRegne Unit
i altres Aliats de la Primera Guerra Mundial
Dipositari
Govern de França
Llengua
francès
Modifica les dades a Wikidata



Fronteres d'Armènia segons el Tractat de Sèvres


El Tractat de Sèvres fou un projecte de tractat de pau entre Imperi Otomà i els aliats de la Primera Guerra Mundial. El tractat mai va entrar en vigor al no haver estat ratificat pels signants.[1]


Es va signar a Sèvres (França) el 10 d'agost de 1920. El Tractat deixava l'imperi Otomà sense la major part de les seves antigues possessions, limitant-lo a Constantinoble i una part d'Anatòlia, a la part oriental de la qual es creava un estat autònom per als kurds (el Kurdistan), i alguns districtes passaven a Armènia (la República Democràtica d'Armènia independitzada de Rússia el 1918) per formar la Gran Armènia. Grècia rebia la Tràcia Oriental, Imbros, Tenedos i la regió d'Esmirna. Es reconeixia la separació d'Egipte, Hedjaz i Iemen; Mossul, Palestina i Transjordània passaven a administració britànica; Síria, Líban i Hatay (Alexandreta) a administració francesa que també rebia una zona d'influència a Cilícia; Xipre va quedar per als britànics que ja l'administraven i Kastellorizon per als italians amb una zona d'influència a la regió d'Antalya. La navegació als Estrets seria lliure i controlada per una comissió internacional.


Contra el tractat, acceptat pel soldà i el govern otomà, es van aixecar els nacionalistes sota el comandament de Mustafà Kemal Atatürk, que van prendre el poder i van combatre victoriosament contra grecs i armenis aconseguint mantenir la possessió de tota l'Anatòlia, i part de la Tràcia Oriental, i posar fi a les zones d'influència de França i Itàlia. Tot això va ser confirmat pel Tractat de Lausana de 1923.



Referències





  1. http://www.jstor.org/stable/2638042?seq=1#page_scan_tab_contents




Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat de Sèvres Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita