Cuc paràsit










Cucs paràsits: el loa loa a la dreta i el Mansonella perstans a l'esquerra.


Un helmint o cuc paràsit és el que passa gran part de la seva vida als teixits d'un altre organisme (hoste), al qual li causa un dany però, en general, no arribar a matar-lo directament; així són causa de les helmintosis Hi ha diversos grups taxonòmics de cucs paràsits, sense cap relació evolutiva entre ells. Molts nematodes són paràsits, i també molts platihelmints, com ara els trematodes (distomes) i els cestodes (tènia, botriocèfal, etc.); també,


Tot i que moltes espècies de cucs són paràsits, la majoria no ho són. Per exemple, en els rabditòfors, que formen part dels platihelmints, s'hi troben cucs lliures o paràsits.


Els cucs paràsits necessiten un hoste humà, animal o vegetal.


El cuc pot ser un paràsit intestinal, com ara Enterobius vermicularis (oxiür) o Trichomonas intestinalis, un flagel·lat paràsit del tub digestiu en els humans. En aquest cas, el cuc pot ser absorbòtrof, és a dir, s'alimenta per absorció dels nutrients a través de la seva paret externa.


A vegades es parla de cucs paràsits per a descriure certes miasis (al seu primer estadi, certes larves de les mosques responsables de les miasis tenen forma de cuc).



Vegeu també



  • Cuc

  • Paràsit





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cuc paràsit Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita