Unicorn
Pintura al fresc de, probablement, Domenico Zampieri, 1604–1605 | |
Tipus | tàxon fictici |
---|---|
L'unicorn, també anomenat alicorn,[1] és un ésser mitològic amb el cos de cavall blanc i una llarga banya recta al mig del front. Era impossible de caçar o domesticar, l'única persona que el podia sotmetre era una dona pura i simpática, que fascinava l'animal i el deixava immòbil. La seva banya podia curar de qualsevol verí i durant segles es van vendre bosses de suposada pols de banya d'unicorn.[2] És fàcil que l'origen del mite provingui de descripcions mal interpretades d'animals exòtics amb banyes, com ara búfals o rinoceronts.
Contingut
1 Origen
2 Simbologia
3 Referències
4 Enllaços externs
Origen
Els primers unicorns tenien cua de lleó i una barba de boc, eren més semblants a un monstre. Apareixen en la Bíblia i en descripcions zoològiques gregues (pensaven que era un animal real). Les primeres descripcions es deuen a Ctèsies, que va influir Aristòtil i Estrabó, entre d'altres.
Simbologia
L'unicorn és símbol de saviesa i puresa. Durant l'edat mitjana va passar a ser una imatge de Crist, amb la banya de la fe (enmig del front, ocupant el centre dels pensaments i amb força per combatre l'infidel). També pot representar l'essència femenina, per això una verge l'amansia segons la llegenda.
Referències
↑ «Alicorn». Diccionari de la llengua catalana. Segona Edició. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 23 maig 2014].
↑ «unicorn». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Unicorn |
- «Unicorn» (en anglès). The Medieval Bestiary, 16-01-2011. [Consulta: 18 maig 2014].
http://www.summagallicana.it/unicorno/Zur%20Rezeptionsgeschichte%20des%20Einhorns.pdf.