Carinyena




La carinyena, també anomenada samsó,[1] és una varietat de cep negra. El raïm de carinyena és gran i compacte, de maduració tardana i molt productiu. El gra és esfèric i de color blavós.


L'etimologia del nom prové de la població aragonesa de Carinyena. Altres noms són: caranyena o esquinça-roba.


El vi varietal jove de raïm carinyena té molt de color i cos, amb un grau alcohòlic elevat, i és poc aromàtic. Es complementa bé amb la garnatxa i l'ull de llebre, i resulta adient per a l'envelliment. El vi de Carinyena, elaborat al Camp de Carinyena, era tradicionalment elaborat en cupatge de carinyena amb garnatxa i macabeu.


La varietat carinyena es conrea tradicionalment a l'Aragó, al Priorat (DOQ Priorat i DO Montsant), a la Terra Alta (DO Terra Alta), al Rosselló (AOC Costers del Rosselló i AOC Cotlliure) i a l'Empordà (DO Empordà), i s'ha estès per tot el món. S'utilitza sobretot per fer vins de taula, però es poden elaborar vins de qualitat en cupatges amb garnatxa o samsó.


La carinyena blanca és una variació de la varietat negra de la que, a Catalunya, actualment se'n cultiva una gran quantitat d'hectàrees, sobretot al Rosselló, però també a l'Empordà.[2]



Referències





  1. «Neoloteca». Termcat, 17-06-2016. [Consulta: 6 maig 2017].


  2. Jordi, Alcover,. Vi Català : una reivindicació històrica. 1ª ed. Barcelona: Viena, 2015. ISBN 9788483308257. 



Viccionari







Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka