Emili Grau i Sala













































Infotaula de personaEmili Grau i Sala
Biografia
Naixement
1911
Barcelona
Mort
14 d'abril de 1975
Barcelona
Lloc d'enterrament
Cementiri de Sant Sebastià (Sitges) 
Nacionalitat
CatalunyaCatalunya
Formació professional
Escola de Belles Arts
Activitat
Ocupació
Pintor
Art
pintura
Moviment
Escola de París
Modifica les dades a Wikidata

Emili Grau i Sala (Barcelona, 1911 — 14 d'abril de 1975) fou un pintor català, relacionat amb l'Escola de París. Fill del dibuixant Joan Grau Miró i pare de Julià Grau i Santos.




Contingut






  • 1 Biografia


  • 2 Obra


  • 3 Exposicions rellevants


  • 4 Fons personal


  • 5 Referències


  • 6 Bibliografia


  • 7  Enllaços externs





Biografia


Des del 1929 es va dedicar a la pintura, la il·lustració i la decoració i, tot i que va assistir a l'Escola de Belles Arts, es considera que la seva formació va ser autodidacta i el 1930 ja va fer la seva primera exposició a la Galería Badriñas de la mateixa ciutat.


Amb l'esclat de la Guerra Civil Espanyola va haver d'exiliar-se sense la seva dona, també artista, Ángeles Santos Torroella, i s'instal·là a París, al barri de Montparnasse, on va viure durant 25 anys.[cal citació] A França va conèixer de prop les avantguardes però es decantà clarament per una figuració amable i colorista derivada de l'impressionisme del fauvisme.Tot i que aquests corrents havien estat superats pel cubisme i el surrealisme tenien una gran acceptació dins del circuit comercial gràcies a l'alt nivell que mantenien mestres Pierre Bonnard, Chagall i Raoul Dufy, als que Grau segueix. L'estil de Grau Sala, d'un dèbil impressionisme, trobà les portes obertes al món editorial i gràfic on, per exemple, destaquen les il·lustracions de l'edició de Madame Bovary, Les flors del mal i Bel-Ami. També dissenyà cartel·les i produí litografies i aguaforts.


Va celebrar exposicions a Barcelona, París, Nova York, Tolosa, Londres, Los Angeles... La seva pintura, rica en recursos i optimista i agradable, idealitza els temes i cerca la lluminositat i l'harmonia cromàtica.


A 1963, Grau Sala retornà a Barcelona, quan Oteiza, Chillida, Antoni Tàpies i el col·lectiu “El Paso” (Antonio Saura, Manolo Millares, Rafael Canogar) comencen a prendre força. Ell seguí fidel al seu estil fins a la seva mort, el 1975, on deixà una àmplia producció dins de les mateixes coordenades: figures femenines, interiors i paisatges en una ambientació temporal clàssica, nostàlgica del segle XIX.[1]


Mort en 1975, reposa al Cementiri de Sant Sebastià de Sitges.



Obra


La seva pintura, rica en recursos i optimista i agradable, idealitza els temes i cerca la lluminositat i l'harmonia cromàtica.[2] Els seus treballs inicials denotaven una forta influència de l'impressionisme, fet que li va donar cert renom a la capital francesa. A nivell professional, a part de pintor va exercir de decorador i d'il·lustrador literari. Va col·laborar amb publicacions com La Nostra Revista i Ariel. Com a decorador va col·laborar ocasionalment amb el Teatre Borràs.



Exposicions rellevants




  • Galeries Syra de Barcelona

  • París

  • Nova York

  • Los Angeles



Fons personal


El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons conté la documentació generada i rebuda per Emili Grau i Sala; destaca, especialment, la documentació produïda en funció de la seva activitat artística relacionada amb la pintura, que inclou obra original (dibuixos, litografies i aiguaforts), il·lustracions editades, edicions de bibliòfil, catàlegs d'exposicions, invitacions, i reculls de premsa. El fons conserva, també, documentació sobre el productor del fons (monografies i articles sobre Emili Grau i Sala i la seva obra), obra original aliena, i finalment documentació personal i familiar (diplomes, certificacions, recordatoris i correspondència).[2]



Referències





  1. «Emili Grau i Sala». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.


  2. 2,02,1 «Emili Grau Sala». Arxiu Nacional de Catalunya. [Consulta: Juliol 2013].




Bibliografia



  • Dibujos de Grau Sala, Madrid, 1970


  • Grau Sala. Bilbao: La Gran Enciclopedia Vasca, 1974. ISBN 84-248-0152-0. 


  • Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 201. ISBN 84-95554-27-5. 



 Enllaços externs



  • Fons Emili Grau Sala a l'Arxiu Nacional de Catalunya.








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita