Zoonosi
Un gos amb ràbia. | |
Tipus | malaltia transmesa per vectors i malaltia animal |
---|---|
Especialitat | infectologia |
Transmissió patògena | cross-species transmission |
Recursos externs | |
DiseasesDB | 28555 |
MeSH | D015047 |
Una zoonosi és una malaltia infecciosa dels animals (normalment vertebrats) que es pot transmetre als humans. La paraula deriva del grec zòon (animal) i nosos (malaltia).[1][2]
Malalties actuals importants com l'Ebola o la grip són zoonosis. Les zoonosis poden ser causades per diversos patògens com virus, bacteris, fongs o paràsits. Dels 1.415 patògens que se sap que poden infectar els humans, el 61% són zoonòtics.[3] Tot i això, només es consideren zoonosis aquelles que de forma habitual impliquen una transmissió d'animal a humà.[4]
Les zoonosis tenen diferents modes de transmissió. En la zoonosi directa la malaltia es transmet directament dels animals als humans a través de mitjans com l'aire (grip) o a través de mossegades i saliva (ràbia).[5] En altres casos, la transmissió es fa via una espècie intermèdia, anomenada vector, que transporta el patogen sense veure's infectat. Quan els humans infecten altres animals s'anomena zoonosi inversa o antropozoonosi.[6]
Tècnicament és una malaltia que existeix normalment en animals, però que també infecta humans. El reservori de la malaltia solen ser vertebrats, però també se'n poden trobar en insectes i altres animals paràsits.
La salut ambiental, que en gran part s'ocupa de les zoonosis, ha emergit en els darrers anys com un camp interdisciplinari dins de la salut pública, i integra la medicina humana, la veterinària i les ciències mediambientals.
Contingut
1 Història
2 Intoxicacions alimentàries
3 Agents zoonòtics en humans
4 Llista d'agents infecciosos
5 Llista de zoonosis
6 Enllaços externs
7 Bibliografia
8 Referències
Història
Durant bona part de la prehistòria la humanitat estava formada per petites comunitats de caçadors i recol·lectors, amb grups rarament eren més grans de 150 individus. Aquest isolament provocava que les malalties epidèmiques tendissin a desaparèixer de després de la primera passada per una població, ja que les epidèmies depenen d'una afluència constant d'humans que no hagin desenvolupat una resposta immunitària. Per a persistir a la població, un patogen havia de ser una infecció crònica, romanent viva i infecciosa dins l'hoste durant llargs períodes, o bé havia de tenir un reservori no humà on sobreviure fins a tenir contacte amb nous hostes. De fet, en moltes malalties humanes, l'humà és de fet una "víctima accidental" i un hoste final, ja que no poden transmetre-la a ningú més. Aquest és el cas la ràbia (malaltia), l'àntrax, la tularèmia i el virus del Nil Occidental. Per això la major part de l'exposició dels humans a malalties infeccioses ha estat zoonòtica.
Moltes malalties modernes, fins i tot malalties epidèmiques, començaren com a malalties zoonòtiques. És difícil assegurar quines malalties saltaren des dels animals cap als humans, però cada cop hi ha més evidències, gràcies a la seqüenciació de l'ADN i l'ARN, que el xarampió, la verola, la grip, el VIH i la diftèria arribaren a l'ésser humà d'aquesta manera. L'anomenat refredat comú i la tuberculosi també són adaptacions de soques originades en altres espècies.
Les zoonosis són d'interès perquè sovint són malalties no conegudes prèviament o que han augmentat la seva virulència en poblacions sense immunitat. El virus del Nil Occidental aparegué als Estats Units el 1999 en l'àrea de la ciutat de Nova York i es dispersà per tot el país l'estiu de 2002, provocant força alarma social. La pesta bubònica és una malaltia zoonòtica,[7] igual que la salmonel·la, la febre de les muntanyes Rocalloses i la malaltia de Lyme.
Un factor important que contribueix a l'aparició de nous patògens zoonòtics en poblacions humanes és el contacte més gran entre els humans i la fauna salvatge.[8] Això pot ser provocat bé per la intrusió de l'activitat humana en àrees salvatges, bé pel moviment d'animals salvatges cap a àrees amb activitat humana. Un exemple d'això és el brot d'henipavirus a la Malàisia peninsular el 1999, quan s'introduí la ramaderia intensiva de porcí a l'hàbitat natural de ratpenats frugívors infectats. La infecció no identificada dels porcs va amplificar la força de la infecció, provocant la transmissió del virus als ramaders i ocasionant 105 morts humanes.[9]
De forma similar, en temps recents la grip aviària i el virus del Nil Occidental han aparegut en poblacions humanes probablement a causa d'interaccions entre l'hoste portador i animals domèstics. Els animals altament mòbils com els ratpenats i els ocells poden representar un risc més alt de transmissió zoonòtica que altres animals a causa de la facilitat amb què es poden moure cap a àrees habitades.
Les malalties com l'esquistosomosi africana, l'oncocercosi i l'elefantiasi no són es consideren zoonòtiques, tot i que poden ser transmeses per insectes o altres vectors, perquè depenen de l'hoste humà per a completar el seu cicle vital.
Intoxicacions alimentàries
Els patògens zoonòtics més significatius que provoquen intoxicacions alimentàries són l'Escherichia coli O157:H7, els Campylobacter, els Caliciviridae i les Salmonella.[10][11][12]
El 2006, en una conferència celebrada a Berlín centrada en els efectes dels patògens zoonòtics sobre la seguretat alimentària, es va instar els governs a intervenir, i la població a estar alerta dels riscos de contraure malalties d'origen alimentari consumint aliments de la granja a taula.[13]
Molts brots epidèmics d'origen alimentari es poden vincular a patògens zoonòtics. Molts tipus d'aliments poden tenir contaminants d'origen animal. Alguns aliments de consum habitual lligats a contaminacions zoonòtiques són els ous, el marisc, la carn, els làctics i fins i tot algunes verdures.[14] Els brots epidèmics d'origen alimentari han de ser gestionats mitjançant plans preestablerts per a prevenir brots generalitzats i per contenir amb eficiència i eficàcia els brots.
Agents zoonòtics en humans
Inclou una llista parcial d'agents que poden portar organismes contagiosos. En general tot el bestiar i els animals domèstics són agents zoonòtics potencials.
|
|
|
Llista d'agents infecciosos
Les zoonosis es poden classificar segons l'agent infecciós:
Protozous,
Helmints (cestodes i trematodes).- Fongs
- Eubacteris
- Virus
- Prions
Llista de zoonosis
- Àntrax
- Ancilostomosi
- Ascariosi
- Arbovirus
- Babesiosi
- Bartonel·losi
- Esquistosomosi
- Brucel·losi
- Campilobacteriosi
- Candidosi
- Còlera
- Coriomeningitis limfocítica
- Criptosporidiosi
- Dirofilariosi
- Dengue
- Equinococcosi o hidatidosi
- Escherichia coli O157:H7
- Encefalitis equina oriental
- Encefalitis equina occidental
- Encefalitis equina veneçolana
- Febre groga
- Febre hemorràgica boliviana
- Febre hemorràgica de Congo-Crimea
- Febre hemorràgica coreana
- Febre hemorràgica de l'Ebola
- Febre hemorràgica d'Omsk
- Febre hemorràgica veneçolana
- Febre de Lábrea
- Febre de Lassa
- Febre de Marburg
- Febre Nipah
- Febre Oropouche
- Febre Q o coxiel·losi
- Febre de la vall del Rift
- Giardosi
Glossopeda (malaltia animal)- Grip aviària
- Hantavirus
- Herpes B
- Henipavirus
- Larva migrant cutània
- Larva migrant ocular
- Larva migrant visceral
- Leishmaniosi
- Leptospirosi
- Listeriosi
- Malaltia del bosc de Kyasanur
- Malaltia de Chagas
- Malaltia per esgarrapada de gat
Malaltia de Lyme i altres borreliosis
Malaltia de Creutzfeldt-Jakob, per encefalopatia espongiforme bovina o "mal de les vaques boges".- Malària
- Melioidosi
Orf (malaltia animal)- Pesta bubònica
- Psitacosi o ornitosi o clamidiosi o "febre dels lloros"
- Ràbia
Rickettsiosi (febre botonosa mediterrània, tifus exantemàtic, febre de les muntanyes Rocalloses)- Salmonel·losi
- Sarna
- Sodoku
- Streptococcus suis
Tinya (per Tinea canis)- Toxoplasmosi
- Triquinosi
- Tuberculosi bovina
- Tularèmia o "febre dels conills"
- Virus de la família Bornaviridae
- Virus del bosc Barmah
- Virus Cowpox
- Virus Hendra
- Virus del Nil occidental
- Virus Puumala
Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zoonosi |
Col·leccions AVMA: actualització de Zoonosis(anglès)
FAO malalties tropicals i zoonosis(anglès)
Detecció i anàlisi forènsica de malalties zoonòtiques i vida salvatge(anglès)
Publicacions sobre malalties zoonòtiques i vida salvatge(anglès)
Recomanacions sanitàries per evitar les zoonosis en animals de companyia. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya (darrera revisió 25/11/2008)
Bibliografia
- H. Krauss, A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner: Zoonoses. Infectious Diseases Transmissible from Animals to Humans. 3rd Edition, 456 pages. ASM Press. American Society for Microbiology, Washington DC., USA. 2003. ISBN 1-55581-236-8
- Florence Desachy. Las zoonosis. Ed. De Vecchi. ISBN 84-315-3356-0 (castellà)
Referències
↑ «Zoonoses». [Consulta: 18 desembre 2014].
↑ «Zoonosi». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
↑ Taylor LH, Latham SM, Woolhouse ME «Risk factors for human disease emergence». Philos. Trans. R. Soc. Lond., B, Biol. Sci., 356, 1411, July 2001, pàg. 983–9. DOI: 10.1098/rstb.2001.0888. PMC: 1088493. PMID: 11516376.
↑ Marx, PA; Apetrei, C; Drucker, E «AIDS as a zoonosis? Confusion over the origin of the virus and the origin of the epidemics.». Journal of medical primatology, 33, 5-6, octubre 2004, pàg. 220–6. PMID: 15525322.
↑ «Zoonosis». Medical Dictionary. [Consulta: 30 gener 2013].
↑ Messenger, AM; Barnes, AN; Gray, GC «Reverse zoonotic disease transmission (zooanthroponosis): a systematic review of seldom-documented human biological threats to animals.». PloS one, 9, 2, 2014, pàg. e89055. PMID: 24586500 [Consulta: 18 desembre 2014].
↑ Meerburg BG, Singleton GR, Kijlstra A «Rodent-borne diseases and their risks for public health». Crit Rev Microbiol, 35, 3, 2009, pàg. 221–70. DOI: 10.1080/10408410902989837. PMID: 19548807.
↑ Daszak P, Cunningham AA, Hyatt AD «Anthropogenic environmental change and the emergence of infectious diseases in wildlife». Acta Trop., 78, 2, February 2001, pàg. 103–16. PMID: 11230820.
↑ Field H, Young P, Yob JM, Mills J, Hall L, Mackenzie J «The natural history of Hendra and Nipah viruses». Microbes Infect., 3, 4, April 2001, pàg. 307–14. PMID: 11334748.
↑ Humphrey, Tom et al. «Campylobacters as zoonotic pathogens: A food production perspective». International Journal of Food Microbiology, 117, 3, 2007, pàg. 237–257. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2007.01.006 [Consulta: 25 novembre].
↑ Cloeckaert, Axel «Introduction: emerging antimicrobial resistance mechanisms in the zoonotic foodborne pathogens Salmonella and Campylobacter». Microbes and Infection, 8, 7, 2006, pàg. 1889–1890. DOI: 10.1016/j.micinf.2005.12.024 [Consulta: 25 novembre].
↑ Frederick, A. Murphy «The Threat Posed by the Global Emergence of Livestock, Food-borne, and Zoonotic Pathogens». Falta indicar la publicació. DOI: 10.1111/j.1749-6632.1999.tb08039.x.
↑ Med-Vet-Net. «Priority Setting for Foodborne and Zoonotic Pathogens» (PDF). [Consulta: 25 novembre].
↑ «Investigating Foodborne Outbreaks» (PDF). Centers for Disease Control and Prevention, 15-09-2011. [Consulta: 5 juny 2013].