Mascle
En biologia, mascle (♂) es refereix al sexe d'un organisme, o a la part d'un organisme, que produeix gàmetes, petits i mòbils anomenats espermatozoides. Cada espermatozoide es pot fondre amb un gàmeta gran femení o òvul, en el procés de fertilització. Un mascle no es pot reproduir sexualment sense accedir com a mínim a un òvul d'una femella, però alguns organismes es poden reproduir tant sexualment com asexualment.
No totes les espècies comparteixen un sistema de determinació sexual comú. En els humans i la majoria dels animals, el sexe queda determinat genèticament però en altres espècies pot quedar determinat per l'ambient social o altres factors. Per exemple els peixos com l'orada canvien de sexe segons l'edat. L'existència de dos sexes sembla haver estat seleccionada independentment a través de diferents llinatges evolutius dins d'una convergència evolutiva. D'acord amb això, el sexe està definit operacionalment a través de les espècies pel tipus de gàmetes produïts (espermatozoides o òvuls) i les diferències entre mascles i femelles n un llinatge no resulten sempre predictibles de les diferències en un altre.
El dimorfisme sexual mascle/femella entre organismes o òrgans reproductius de sexes diferents no està limitat als animals; els gàmetes masculins els produeixen les diatomees i les plantes terrestres entre altres. En les plantes terrestres femella i mascle designa no només els organismes i estructures que produeixen sinó també les estructures dels esporòfits que donen lloc a plantes mascles i femelles.
Vegeu també
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mascle |
- Femella
Viccionari