Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya
































































Infotaula d'organitzacióReial Acadèmia d'Enginyeria

Real Academia de Ingeniería










Coat of Arms of the Spanish Royal Academy of Engineering.svg

Palacio-marques-villafranca.jpg



Lema
Scientia. Ingenium. Homini.
Dades bàsiques
Abreviació
RAI
Tipus entitat
Reial Acadèmia
Història
Fundació
29 d'abril de 1994 (1994-04-29)
Activitat
Àmbit
EspanyaEspanya
Organització i govern

Seu central Vista-down.png


  • Edifici del Palau del Marqués de Villafranca, (Madrid).

  • 40° 24′ 43″ N, 3° 42′ 46″ O / 40.411833333333°N,3.7126666666667°O / 40.411833333333; -3.7126666666667


Presidència
Elías Fereres Castiel
President
Elías Fereres Castiel
Afiliacions
Instituto de España



Web
www.raing.es






Modifica les dades a Wikidata

La Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, RAI, és una institució «a l'avantguarda del coneixement tècnic, que promou l'excel·lència, la qualitat i la competència de l'enginyeria espanyola en les seves diverses disciplines i camps d'actuació»[1] que té la seu a Madrid.


Actualment està presidida per Elías Fereres Castiel.




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Seu


  • 3 Organització


  • 4 Presidents


  • 5 Publicacions


  • 6 Premis


  • 7 Fundació Pro Rebus Academiae


    • 7.1 Objectius




  • 8 Relacions internacionals


  • 9 Acadèmics


    • 9.1 Junta de Govern


    • 9.2 Acadèmics constituents


    • 9.3 Acadèmics numeraris per elecció


    • 9.4 Acadèmics corresponents




  • 10 Vegeu també


  • 11 Referències


  • 12 Enllaços externs





Història


Creada en 1994, per Reial decret 859/1994, de 29 d'abril, a proposta del Ministre d'Educació i Ciència, Gustavo Suárez Pertierra. Seguint la tradició de les reials acadèmies, la Reial Acadèmia d'Enginyeria té a gala haver estat la primera d'àmbit nacional creada durant el regnat del rei Joan Carles I.[2]


El Ministeri d'Educació designa als seus primers 36 membres per ordre ministerial de l'1 de desembre de 1994, a proposta de l'Institut d'Enginyeria d'Espanya (18 acadèmics), les universitats (7), l'Institut d'Espanya (6) i la Secretaria d'Estat d'Universitats i Recerca (5).


De 1994 a 1998 l'Acadèmia està sota el protectorat del Ministeri d'Educació, que la seva Secretaria d'Estat d'Universitats i Recerca ostenta en un primer moment la presidència. Per delegació, aquesta recau en l'acadèmic Elías Fereres, amb una junta de govern provisional integrada per Emilio Llorente, José Antonio Garrido, Antonio Luque, José Ramón Irisarri, César Dopazo, Manuel Elices Calafat i Andrés Ripoll.


Els acadèmics constituents elaboren el Reglament de Règim Interior que regula el procediment d'elecció de nous acadèmics. En successives convocatòries es van cobrint les 60 places d'acadèmic numerari que estableixen els estatuts.[3]


La primera junta de govern autònoma és triada el 19 de gener de 1999, donant-se per acabada l'etapa de protectorat. La presidència recau de nou en Elías Fereres.


La següent junta de govern és nomenada el 30 de gener de 2003, presidida per Enrique Alarcón. El 14 de juliol d'aquest mateix any Joan Carles I concedeix el títol de “Reial” a l'Acadèmia, la junta de la qual de govern prossegueix la cerca d'una seu d'acord amb els seus objectius.


L'11 de desembre de 2003 Sa Majestat inaugura amb la seva signatura el Llibre d'honor de l'Acadèmia i presideix una sessió pública en la qual Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo, president del govern durant l'època de la transició, pren possessió com a acadèmic d'honor.


El 23 de gener de 2007 es tria la tercera junta de govern, presidida per Aníbal Figueiras, període durant el qual continuen i finalitzen les obres de rehabilitació i condicionament del Palau del Marquès de Villafranca.



Seu


El palau del marquès de Villafranca, és l'actual seu de la Real Acadèmia d'Enginyeria. La seva construcció, ordenada per Pedro Álvarez de Toledo, V marquès de Villafranca, va ser obra de l'arquitecte Francisco Ruiz. L'obra va començar a l'abril de 1717 i va acabar en 1734.


El XI marquès de Villafranca i de Medina Sidonia, es va casar en 1775 amb María Teresa Cayetana, XIII duquessa d'Alba, que va ser immortalitzada per Francisco de Goya en diversos quadres.[4]


Ja al segle XIX els propietaris del palau, el matrimoni format per la marquesa de Pinohermoso i el comte de Velle, decideixen redecorar les sales principals del palau i l'hi encarreguen a l'arquitecte, pintor i escultor, Arturo Mélida.


En 2005, Patrimoni de l'Estat va destinar el palau del Marquès de Villafranca com a seu de l'Acadèmia, amb el compromís per part de l'Acadèmia de dur a terme el projecte de rehabilitació del palau. Per Ordre Ministerial de 31 de maig de 2005 del Ministeri d'Educació i Ciència es va cedir l'ús de la part pública del palau a la Reial Acadèmia d'Enginyeria.



Organització


L'òrgan de gestió de la Reial Acadèmia d'Enginyeria és la seva Junta de Govern, responsable de la direcció general i del desenvolupament de les activitats que realitza la Corporació.


Una vegada al mes els acadèmics es reuneixen en sessió plenària, per analitzar, debatre i organitzar tots els temes relacionats amb la Reial Acadèmia d'Enginyeria.


L'actiu principal de la Reial Acadèmia d'Enginyeria ve constituït pels seus acadèmics: 60 destacats professionals de les diferents disciplines de l'Enginyeria i l'Arquitectura, provinents dels àmbits acadèmic i empresarial, que desenvolupen la seva comesa de fomentar la qualitat i la competència de l'Enginyeria espanyola.


Per al sosteniment de les seves activitats, l'Acadèmia compta amb la Fundació Pro Rebus Academiae, de la qual formen part destacades universitats, organitzacions professionals i empreses del país.[5] Per aquesta via, la Reial Acadèmia d'Enginyeria comparteix les seves experiències empresarials, docents i investigadores i les posa al servei de la Societat espanyola i de l'avenç tecnològic del país.[6]



Presidents


La Real Acadèmia d'Enginyeria ha comptat amb diferents presidents al llarg de la seva història:
El 19 de gener de 1999, l'Acadèmia d'Enginyeria va iniciar la seva nova trajectòria amb l'elecció de la seva primera junta de govern autònoma, presidida per l'acadèmic Elías Fereres Castiel.



  • El 30 de gener de 2003, va ser escollida la segona junta de govern presidida per l'acadèmic Enrique Alarcón Álvarez.

  • El 27 de gener de 2007 es va escollir la tercera junta de govern presidida per l'acadèmic D. Aníbal R. Figueiras Vidal.

  • El 12 d'abril de 2011 va ser escollida l'actual junta de govern presidida per D. Elías Fereres Castiel.



Publicacions


La Reial Acadèmia d'Enginyeria ha realitzat diverses publicacions, algunes de forma periòdica com les memòries anuals d'activitats de l'Acadèmia, els discursos de les sessions inaugurals de l'any acadèmic i els discursos dels acadèmics en la seva presa de possessió. Igualment les publicacions que amb motiu dels seus homenatges que, en compliment de les seves finalitats estatutàries, distingeix, cada dos anys, una obra d'enginyeria o arquitectura, anònima, personal o col·lectiva, que representa una aportació històricament transcendental a Espanya. També es dedica part de l'activitat editorial de l'Acadèmia a la publicació d'estudis de temes d'actualitat que proporcionen una interessant visió aportada per experts.



Premis


La Reial Acadèmia d'Enginyeria distingeix, amb caràcter anual, a aquells joves investigadors que han destacat en les seves aportacions a l'enginyeria del nostre país amb el Premi Agustín de Betancourt i el Premi Juan López de Peñalver.[7]


Igualment, es concedeixen els premis Academiae Dilecta, dirigits a empreses que hagin fonamentat de manera continuada la seva estratègia empresarial en l'Enginyeria, aconseguint diferenciació a través del desenvolupament i ocupació de tecnologies noves i d'una alta capacitat d'innovació.[8]



Fundació Pro Rebus Academiae


La Real Acadèmia d'Enginyeria, per al millor compliment de les seves finalitats estatutàries i de la seva deure promocionar la qualitat i la competència de l'Enginyeria espanyola, va impulsar la creació d'un lloc de trobada de la corporació amb les administracions, els col·legis professionals, les universitats i el món empresarial, en el qual identificar orientacions per dur a terme activitats d'especial i comú interès; buscant al temps el suport precís per a la seva realització.


La Fundació Pro Rebus Academiae és la forma que va prendre aquest lloc de trobada. Es va constituir mitjançant escriptura pública el dia 9 de maig de 2005 i està inscrita en el Registre de Fundacions del MEC per Ordre d'1 de juliol del mateix any, gaudint els seus membres de les exempcions previstes en la Llei de Règim Fiscal de les Entitats sense Finalitats Lucratives i dels Incentius Fiscals al Mecenatge (Llei 49/2002 de 23 de desembre).


La Fundació està dirigida per un patronat, responsable de la gestió de l'entitat, del que formen part, al costat de membres de l'Acadèmia, representants de la universitat, de les organitzacions professionals i del món empresarial.[9]



Objectius


En col·laboració directa amb la Reial Acadèmia d'Enginyeria, la Fundació busca el servei a la societat mitjançant:
el suport a les activitats de l'Acadèmia;



  • el foment de la qualitat i la competència de l'enginyeria espanyola;

  • l'alè de la recerca i aplicació de les tècniques i tecnologies en què se sustenta l'Enginyeria;

  • la difusió dels avanços tècnics i tecnològics, així com la seva aplicació per empreses i poders públics;

  • la cooperació amb els organismes de les administracions públiques en activitats dirigides a la promoció i l'ocupació dels coneixements de l'Enginyeria;

  • l'actuació per facilitar la relació entre la Real Acadèmia d'Enginyeria, les administracions, els col·legis Professionals, les empreses i les universitats, i d'aquests entre si, per a objectius relacionats amb el desenvolupament i l'aplicació de l'enginyeria;

  • la cooperació internacional amb corporacions homòlogues o organismes en què aquestes s'integren, així com altres entitats que es troben vinculades a l'enginyeria;

  • la transmissió a la societat del paper que en ella duu a terme l'enginyeria.



Relacions internacionals


La Reial Acadèmia d'Enginyeria és membre d'Euro-CASE (European Council of Academies of Applied Sciences, Technologies and Engineering), una organització independent que reuneix a Acadèmies nacionals de ciències aplicades, tecnologia i enginyeria pertanyents a 21 països europeus i que actua com a fòrum permanent de consulta i intercanvi entre les institucions, empreses i universitats europees.[10]


La Real Acadèmia d'Enginyeria s'integra també, en l' International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences, CAETS, que agrupa a les 21 Acadèmies d'Enginyeria i Tecnologia més representatives de tot el món.


Les arrels culturals comunes faciliten la cooperació molt estreta amb les Acadèmies Iberoamericanes d'Enginyeria amb les quals es formalitzen intercanvis d'idees i experiències sobre els diferents àmbits de l'Enginyeria i la seva incorporació a la societat.



Acadèmics



Junta de Govern


L'actual junta de govern es troba composta per:




  • Vicepresident, Javier Aracil Santonja


  • Vicepresident, Joaquim Coello Brufau


  • Vicepresident, Josefina Gómez Mendoza


  • Secretari General, Luis Alfonso Gil Sánchez


  • Tresorer, Manuel Hita Romero


  • Bibliotecari, Ramon Agustí i Comes


  • Interventor, Ricardo Torrón Duran


  • Vocal, Manuel Márquez Balín


  • Vocal, Elías Muñoz Merino



Acadèmics constituents










  • Eugenio Andrés Puente. Medalla n.º I.


  • Javier Aracil Santonja. Medalla n.º II.


  • Ramón Argüelles Álvarez. Medalla n.º III.


  • José Luis Díaz Fernández. Medalla n.º IV.


  • Gabriel Ferraté Pascual. Medalla n.º V.


  • José Antonio Garrido Martínez. Medalla n.º VI.


  • José Ramón Irisarri Yela. Medalla n.º VII.


  • Antonio Luque López. Medalla n.º VIII.


  • Emilio Llorente Gómez. Medalla n.º IX.


  • Manuel Márquez Balín. Medalla n.º X.


  • José Antonio Martín Pereda. Medalla n.º XI.


  • Elías Muñoz Merino. Medalla n.º XII.


  • Luis Alberto Petit Herrera. Medalla n.º XIII.


  • Rafael Portaencasa Baeza. Medalla n.º XIV.


  • Andrés Ripoll Muntaner. Medalla n.º XV.


  • Enrique Sánchez-Monge y Parellada. (Mort 01-07-10)


  • Jaime Torroja Menéndez. Medalla n.º XVII.


  • Mateo Valero Cortés. Medalla n.º XVIII.







  • Enrique Alarcón Álvarez. Medalla nº XIX.


  • Eduardo Alonso Pérez de Ágreda. Medalla nº XX.


  • Antonio Barrero Ripoll. (Fallecido 26-04-10)


  • Pere Brunet i Crosa. Medalla nº XXII.


  • Luis Castañer Muñoz. Medalla nº XXIII.


  • Elías Fereres Castiel. Medalla nº XXIV.


  • Francisco García Olmedo. Medalla nº XXV.


  • Manuel Elices Calafat. Medalla nº XXVI.


  • José Antonio Fernández Ordóñez. (Mort en 03-01-00)


  • Amable Liñán Martínez. Medalla nº XXVIII.


  • Adriano García-Loygorri y Ruiz. Medalla nº XXIX.


  • Manuel Valdivia Ureña. Medalla nº XXX.


  • Enrique Castillo Ron. Medalla nº XXXI.


  • Avelino Corma Canós. Medalla nº XXXII.


  • César Dopazo García. Medalla nº XXXIII.


  • Rafael del Pino Calvo-Sotelo. Medalla nº XXXIV.


  • Ignasi de Solà-Morales i Rubió. (Mort 12-03-01)


  • Ángel Ramos Fernández (Mort 02-01-98)






Acadèmics numeraris per elecció




  • Javier Rui-Wamba Martija (presa de possessió 17-03-98). Medalla n.º XXXVI.


  • Juan Ramón Sanmartín Losada (presa de possessió 18-06-98). Medalla n.º XXXVII.


  • Juan Miguel Villar Mir (presa de possessió 27-04-99). Medalla n.º XXXVIII.


  • Juan José Martínez García (presa de possessió 15-06-99) (Fallecido 06-08-01)


  • Miguel Àngel Lagunas Hernández (presa de possessió 25-10-99). Medalla n.º XL.


  • Aníbal R. Figueiras Vidal (presa de possessió 30-05-00). Medalla n.º XLI.


  • Miguel Ángel Losada Rodríguez (presa de possessió 29-09-00). Medalla n.º XLIII.


  • Enrique Cerdá Olmedo (presa de possessió 20-10-00). Medalla n.º XLII.


  • Manuel Silva Suárez (presa de possessió 14-11-00). Medalla n.º XLIV.


  • Roberto Fernández de Caleya y Álvarez (presa de possessió 30-10-01) (Fallecido 23-01-04)


  • Jaime Domínguez Abascal (presa de possessió 27-11-01). Medalla n.º XLVI.


  • Ricardo Torrón Durán (presa de possessió 26-02-02). Medalla n.º XLVII.


  • José Alberto Pardos Carrión (presa de possessió 29-04-03). Medalla n.º XLVIII.


  • Pilar Carbonero Zalduegui (presa de possessió 03-06-03). Medalla n.º IL.


  • Joan Margarit i Consarnau (presa de possessió 25-09-03). Medalla n.º L.


  • José Ignacio Pérez Arriaga (presa de possessió 28-10-03). Medalla n.º LI.


  • María Vallet Regí (presa de possessió 18-02-04). Medalla n.º LII.


  • José Luis López Ruiz (presa de possessió 22-03-04) (Fallecido 20-04-09)


  • Andrés López Pita (presa de possessió 29-04-04). Medalla n.º LIV.


  • Antonio Colino Martínez (presa de possessió 14-12-04). Medalla n.º LV.


  • Joaquim Coello Brufau (presa de possessió 29-03-05). Medalla n.º LVI.


  • Javier Jiménez Sendín (presa de possessió 14-02-06). Medalla n.º LVII.


  • Josefina Gómez Mendoza (presa de possessió 21-03-06). Medalla n.º LVIII.


  • Luis Lada Díaz (presa de possessió 06-06-06). Medalla n.º LIX.


  • Manuel Doblaré Castellano (presa de possessió 17-06-08). Medalla n.º LX.


  • Luis Alfonso Gil Sánchez (presa de possessió 23-09-08). Medalla n.º XXVII.


  • Jaime Conde Zurita (presa de possessió 28-10-08). Medalla n.º XVI.


  • José Manuel Sanjurjo Jul (presa de possessió 27-10-09). Medalla n.º XXV.


  • Manuel Hita Romero (presa de possessió 25-05-10). Medalla n.º XXXIX.


  • Ramon Agustí i Comes (presa de possessió 22-06-10). Medalla n.º XXX.


  • Juan Antonio Zufiria Zatarain (presa de possessió 29-11-11). Medalla n.º LIII.


  • José Domínguez Abascal (presa de possessió 28-02-12). Medalla n.º XXI.


  • Eloy Ignacio Álvarez Pelegry (presa de possessió 27-03-12). Medalla n.º XXXV.



Acadèmics corresponents




  • Alemanya


    • Johann F. Böhme (presa de possessió 21-07-06)


    • Jörg Schlaich (presa de possessió 11-04-03)




  • Austràlia

    • Martin A. Green (presa de possessió 03-05-99)



  • Canadà

    • Cristina Amon (presa de possessió 06-07-06)



  • Espanya

    • Pedro Duque (presa de possessió 07-04-99)



  • Estats Units


    • Raymon J. Krizek (presa de possessió 24-03-99)


    • Ángel G. Jordán (presa de possessió 16-04-99)


    • Jesús A. del Álamo (presa de possessió 26-06-99)


    • Juan Fernández de la Mora (presa de possessió 28-06-99)


    • Manuel Martínez Sánchez (presa de possessió 06-07-99)


    • Juan Carlos Lasheras (presa de possessió 16-08-99)


    • Michael Ortiz (presa de possessió 14-09-99)


    • John L. Hennessy (presa de possessió 01-03-00)


    • Steven N. Anastasion (presa de possessió 04-03-00)


    • Norman Borlaug (presa de possessió 06-03-01) (mort 12-09-09)


    • Jeffrey Hoffman (presa de possessió 13-06-01)


    • James R. Rice (presa de possessió 07-08-01)


    • William Wulf (presa de possessió 09-08-01)


    • Janos Galambos (presa de possessió 31-08-01)


    • Ángel Carlos Fernández-Pello (presa de possessió 21-01-02)


    • Judea Pearl (presa de possessió 03-01-03)


    • Bora B. Mikic (presa de possessió 03-02-03)


    • Thomas Kailath (presa de possessió 09-04-03)


    • Jose M. Roesset (presa de possessió 25-04-03)


    • Mark E. Davis (presa de possessió 23-09-08)


    • Zdenek P. Bazant (presa de possessió 22-10-08)


    • Subra Suresh (presa de possessió 28-09-10)




  • França


    • Germain Sanz (presa de possessió 13-07-01)


    • Claude Wolff (presa de possessió 16-11-01)




  • Països Baixos

    • Louise O. Fresco (presa de possessió 23-02-00)



  • Hongria

    • Norber Kroo (presa de possessió 13-07-01)



  • Itàlia

    • Federico Mazzolani (presa de possessió 20-03-00)



  • Mèxic


    • Francisco José Sánchez Sesma (presa de possessió 19-06-03)


    • Baltasar Mena (presa de possessió 05-08-09)




  • Portugal

    • Emanuel Jose Leandro Maranha das Neves (presa de possessió 15-10-2008)



  • Regne Unit


    • Robert Malpas (presa de possessió 21-03-99)


    • Maurice V. Wilkes (presa de possessió 24-03-99) (mort novembre 2010)


    • Basil R.R. Butler (presa de possessió 04-04-99)


    • Christopher Bishop (presa de possessió 04-10-08)




  • Rússia


    • Viacheslav M. Andreev (presa de possessió 01-04-99)


    • Zhores I. Alferov (presa de possessió 20-06-01)




  • Suïssa


    • Bruno Thurlimann (presa de possessió 07-04-99) (mort 29-07-08)


    • Werner Arber (presa de possessió 15-06-01)




  • Uruguai

    • Andrés Tierno Abreu (presa de possessió 10-08-09)




Vegeu també


  • INTA HADA


Referències





  1. «Historia de la RAI», 19-02-2013.


  2. «La RAI en fechas», 19-02-2013.


  3. «Estatutos de la RAI», 19-02-2013.


  4. «El Palacio del Marqués de Villafranca», 19-02-2013.


  5. «Patrocinadores de la Fundación Pro Rebus Academiae», 19-02-2013.


  6. «Fundación Pro Rebus Academiae», 19-02-2013.


  7. «Premio Agustín de Betancourt y Premio Juan López de Peñalver», 19-02-2013.


  8. «Premio Academiae Dilecta», 19-02-2013.


  9. «Patronato de la Fundación Pro Rebus Academiae», 19-02-2013.


  10. «Relaciones Internacional de la RAI», 19-02-2013.




Enllaços externs



  • Web oficial de la Reial Acadèmia d'Enginyeria

  • Fundació Pro Rebus Academiae










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita