Autobús






Parisenc Omnibus, a finals del segle XIX




Benz-Omnibus, 1896




Parada d'autobús a Barcelona.


L'autobús o bus és un vehicle terrestre llarg dissenyat per a portar nombrosos passatgers a més del conductor i de vegades del revisor o un cobrador de bitllets. El mot és un versió neològica del llatí omnibus, que significava "per a tothom".




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Classes de serveis d'autobusos


  • 3 Tipus d'autobusos


  • 4 Vegeu també


  • 5 Referències





Història


El 1662 Blaise Pascal inventa un sistema de bus tirat per cavalls amb ruta regular, horari i tarifes a París.[1]


L'Omnibus, va ser el primer sistema de transport públic organitzat, va aparèixer per primera vegada a Nantes, França, el 1826. Quan Stanislas Baudry, un oficial retirar de l'exèrcit qui havia construït uns banys públics a la vora de la ciutat, en un curt recorregut en línia recta entre la ciutat i els banys. El servei començava a l'espai de Comerç, a fora de la botiga de barrets de M. Omnès, que mostrava el lema de Omnès Omnibus ("Omnès per a tots") en el rètol del negoci.



Classes de serveis d'autobusos


Els autobusos són una part intrínseca de la vida quotidiana, i juguen un paper fonamental en l'estructura social de molts països. Molts sistemes de transport públics urbans depenen del servei d'autobusos.


El servei d'autobusos pot disposar de diverses amples classes. Els autobusos de trànsit locals ofereixen un servei de trànsit públic dins d'una ciutat, normalment són viatges de només uns quants quilòmetres. Els interurbans, interprovincials o interestatals proporcionen un trànsit de bus entre ciutats i àrees rurals. Aquestes línies d'autobús tenen un trajecte normalment de desenes o centenars de quilòmetres de distància. Generalment aquests últims ofereixen menys parades d'autobús que no les línies d'autobusos locals. El servei d'autobusos interurbans s'ha convertit en una connexió de viatge molt important a les ciutats més petites o a poblacions sense servei ferroviari ni aeroports.




Els Duck Tours, a la ciutat de Liverpool


El servei d'autobusos llançadora proporciona trànsit directe entre dues destinacions, sense cap o gairebé cap parada intermèdia, com ara de l'aeroport fins a la ciutat. El servei d'autobusos llançadora sol ser utilitzat per escoles, aeroports, àrees de compra i empreses.


El servei turístic d'autobusos el formen autobusos que recorren tots els llocs notables o turístics de la ciutat o poble. En aquest tipus de serveis d'autobusos existeix la figura d'un guia que simplement descriu els llocs que es veuen des de l'autobús. També hi ha altres autobusos turístics que paren a cada punt d'interès, que normalment són molt més llargs de durada i recorregut. Hi ha alguns serveis d'autobusos turístics que fins i tot són decorats com si fossin tramvies, normalment per atreure turistes. Un fenomen similar són els serveis d'autobusos anomenats Duck Tours (Visites Ànec), que consisteix a utilitzar els DUKW (pronunciat en angles duck, ànec) que són vehicles amfibis convertits en autobusos vaixells o creuers per propòsits turístics. Actualment als Països Catalans no existeix aquest tipus de servei, només a ciutats com Londres o Liverpool.


El servei escolar d'autobusos proporciona trànsit des de l'escola a casa o a la parada d'autobús escolar més propera de l'estudiant, i viceversa. Algunes escoles privades utilitzen autobusos escolars només per a viatges de camp o esdeveniments esportius.




Autobús públic de les Illes Balears


El servei nocturn d'autobusos opera només de nit. Moltes ciutats tenen aquest servei, sigui complementant o substituint el servei d'autobusos diürn ordinari o el servei de ferrocarril, pel manteniment o a causa de l'escassetat de viatgers a la nit. Vegeu, per exemple, el servei d'autobusos nocturns a l'Àmbit metropolità de Barcelona.



Tipus d'autobusos


Existeixen diferents tipus d'autobusos com per a petites distàncies com per a llargues, autobusos diaris com autobusos especials amb fins específics.


  • Autobús de viatjants (anomenat també autobús de trànsit local o autobús de ciutat) normalment té dos eixos, dues portes (un al front, i una al mig). Aquest tipus d'autobús permet haver-hi una intensitat de trànsit interna eficaç. Els seients són fixes i limitats, deixant espai per als passatgers de curta durada els quals es queden dempeus en l'espai d'espera que està a l'entrada de l'autobús. Aquest tipus d'autobús no té necessitat d'un compartiment d'equipatge, molts tenen un disseny d'un terra baixa i amb una porta d'entrada i una de sortida. de Els autobusos de dos pisos, els autobusos guiats, els autobusos articulats o els autobusos extra llargs articulats s'utilitzen normalment en rutes urbanes amb gran càrregues de passatges.



Autobús escolar.


  • L'autobús escolar són similars, encara que sovint tenen només una porta d'entrada i sortida, sense espai d'espera, que en lloc d'ella hi ha més seients. També es caracteritzen per ser autobusos d'un sol nivell, i amb dos rengleres de seients de dos per fila i renglera.


  • Autobusos elèctrics:

    • Els autobusos amb rampa són aquells autobusos que disposen d'una rampa d'accessibilitat en l'entrada de l'autobús, d'aquesta manera una persona que va amb cadira de rodes pugui tenir accés i pugui embarcar a l'autobús. Aquests autobusos la rampa s'eleva automàticament i que permet que l'invàlid embarqui sense problemes en aconseguir que la plataforma tingui l'alçada de l'entrada de l'autobús.

    • El troleibús i altres busos elèctrics són similars en aparença i funcionen com autobusos per viatgers, però són alimentats per un motor elèctric en lloc d'un motor de combustió interna.




Vegeu també



  • Noge

  • Exprés

  • Bibliobús



Referències




  1. Lay, M. G.; Vance, James E. Ways of the World: A History of the World's Roads and of the Vehicles That Used Them (en anglès). Rutgers University Press, 1992, p.128. ISBN 0813526914. 























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita