Anna de Kíev






























































Infotaula de personaAnna de Kíev

Anne, Reyne de France.jpg
Nom original
(uk) Анна
Biografia
Naixement
c. 1025
valor desconegut
Mort
dècada del 1070 (44/54 anys)
França
Religió
Cristianisme
Activitat
Ocupació
Reina de França Tradueix
Altres
Títol
Reina
Família
Dinastia ruríkida
Cònjuge
Raül IV de Valois
Enric I de França (1051, 1049–1060)
Fills
Felip I de França
Hug de Vermandois
Pares
Iaroslav I de Kíev, Ingegerd Olofsdotter de Suècia
Germans
Agatha, wife of Edward the Exile Tradueix, Elisabet de Kíev, Anastàsia de Kíev, Vsèvolod de Kíev, Iziaslav I de Kíev, Igor Yaroslavich Tradueix, Sviatoslav II of Kiev Tradueix, Vladimir of Novgorod Tradueix i Vyacheslav Yaroslavich Tradueix


Signatura






Escut d'armes Anna de Kíev



Modifica les dades a Wikidata

Anna de Kíev o Anna Iaroslavna ( 1024 - 1075 ), princesa de Kíev, reina consort de França (1051-1060) i regent de França (1060-1061). És la filla del príncep Iaroslav I de Kíev i la seva esposa Ingegarde de Suècia.


Després de la mort de Matilde de Frísia, que en fou la primera esposa, Enric I buscà una nova candidata, i assegurar-se així descendents. Trià llavors la princesa Anna de Kíev, la qual no tenia cap mena de parentesc. Per aconseguir la seva mà envià una ambaixada a Kíev i conegué la seva futura esposa el mateix dia del seu casament. Es va casar novament el 1062 amb Raúl III de Valois. D'aquest matrimoni no hi hagué fills.


A la mort del seu espòs el 1060 actuà de regent, al costat de Balduí V de Flandes, durant un any, ja que el seu fill tenia tan sols set anys a la mort del pare. Fou la primera reina consort en esdevenir regent del país. Un any després de morir el rei, i amb Anna de regent, va enamorar-se bojament de Raül III de Valois, un home de gran ambició política que repudià la seva esposa legal per casar-se amb Anna de Kíev. Acusada d'adulteri, l'esposa legal de Raül III aconseguí que el Papa Alexandre II excomuniqués els dos esposos. El rei Felip I de França va perdonar la seva mare per aquest conflicte amb la Santa Seu i a la mort de Raül III el 1074 permeté el retorn d'Anna a la Cort francesa.


Anna morí el 5 de setembre de 1076 i fou enterrada a l'abadia de Villiers, prop de París.



Núpcies i descendents


Es casà el 19 de maig de 1051 a la catedral de Reims amb el rei Enric I de França, del qual en fou la seva segona esposa. D'aquesta unió van néixer:




  • Felip I de França (1052–1108), rei de França

  • Robert de França (1055–1060)


  • Hug de Vermandois (1057-1102)

  • Emma de França (1054)









Precedida per:
Enric I
com a rei


Regent de França
amb Balduí V

1060–1061
Succeïda per:
Balduí V















Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita