Greix












Aquest article tracta del greix com a substància. Per al teixit, vegeu teixit adipós. Per a la malaltia provocada per l'excés de greix, vegeu obesitat












Infotaula de compost químicGreix
Substància
nutrient
Modifica les dades a Wikidata

En bioquímica, greix o matèria grassa és un terme genèric que inclou diversos tipus de lípids, tot i que generalment es refereix als acilglicerols. Els greixos són produïts per processos orgànics en animals i vegetals i s'acumulen o emmagatzemen en els teixits adiposos. Tots els greixos són insolubles en aigua i tenen una densitat significativament menor a la de l'aigua. Els greixos, quan són líquids a temperatura ambient, s'anomenen olis.


Els greixos saturats són els formats majoritàriament per àcids grassos saturats. Apareixen per exemple en la cansalada, al sèu, en les mantegues de cacau o de cacauet, etc. Aquest tipus de greixos són sòlids a temperatura ambient. Els greixos formats per àcids grassos de cadena llarga (més de 8 àtoms de carboni), com els àcids làuric, mirístic i palmític, es considera que eleven els nivells plasmàtics de colesterol associat a les lipoproteïnes LDL. No obstant això, els greixos saturats basats en l'esteàric tenen un efecte neutre.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Greix Modifica l'enllaç a Wikidata






Viccionari









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita