Johann Bernoulli





























































































Infotaula de personaJohann Bernoulli

Johann Bernoulli2.jpg
Biografia
Naixement
27 juliol 1667 (Julià)
Basilea
Mort
1r gener 1748 (80 anys)
Basilea
Religió
Born again Tradueix
Educació
Universitat de Basilea
Es coneix per
Càlcul infinitesimal
Equació diferencial de Bernoulli
Activitat
Tesi doctoral
Dissertatio de effervescentia et fermentatione (1690)
Director de tesi
Jakob Bernoulli
Nikolaus Eglinger
Camp de treball
Matemàtiques i mecànica
Ocupació
Matemàtic, físic, acadèmic, metge i professor d'universitat
Ocupador
Universitat de Basilea
Universitat de Groningen
Professors
Gottfried Wilhelm Leibniz
Alumnes
Guillaume François Antoine
Influències
Leibniz
Jakob Bernoulli
Christiaan Huygens
Influències en
Leonard Euler
Guillaume de L'Hôpital
Obra
Estudiant doctoral
Leonhard Euler, Daniel Bernoulli, Johann Samuel König i Pierre Louis Moreau de Maupertuis
Estudiants notables
Guillaume de L'Hôpital
Pierre Varignon
Família
Fills
Nicolaus Bernoulli II
Daniel Bernoulli
Johann Bernoulli II
Pare
Nicholas Bernoulli Tradueix
Germans
Jakob Bernoulli i Nicolaus Bernoulli Tradueix
Premis


Modifica les dades a Wikidata

Johann Bernoulli, també conegut com a Jean o John, va ser un metge i matemàtic suís conegut per ser un dels iniciadors del càlcul infinitesimal.




Contingut






  • 1 Vida


  • 2 Obra


  • 3 Referències


  • 4 Bibliografia


  • 5 Enllaços externs





Vida


Johann Bernoulli era el germà petit de Jakob Bernoulli, setze anys menor. Procedien d'una família de comerciants neerlandesos que van haver d'abandonar Holanda per problemes religiosos. Malgrat que els seus pares volien que seguissin amb els negocis familiars, tots dos germans es van decantar per l'estudi de les matemàtiques.


Johann Bernoulli, va ingressar a la Universitat de Basilea el 1683, on va començar estudis de medicina, mentre el seu germà Jakob, professor a la mateixa universitat, l'introduïa en l'estudi de les matemàtiques. El 1690, va publicar la seva primera tesi de medicina i, el 1694, una segona tesi en matemàtiques aplicades al camp de la medicina.[1]


Entre 1690 i 1691 havia estat a París, on havia donat classes al cercle de Malebranche i on havia conegut el Marquis de L'Hôpital amb qui va subscriure un acord per donar-li classes particulars i continuar amb classes per correspondència quan va tornar a Basilea, i es convertí en la font principal del reconegut llibre de L'Hôpital, cosa que va molestar força Johann Bernoulli. També va ser en aquesta època que va conèixer Pierre Varignon, a qui l'uniria una forta amistat i amb qui va mantenir una copiosa correspondència.[2]


En els anys successius, a Basilea, es va encetar una competició intel·lectual entre ell i el seu germà Jakob, que va tenir efectes força desagradables en el pla familiar i personal.[3]


El 1695, gràcies a la mediació de Huygens, va obtenir un lloc de professor de física i matemàtiques a la Universitat de Groningen en la qual, durant els seus deu anys de permanència fins al 1705, va tenir nombrosos problemes sobre l'ortodòxia religiosa.[4]


El 1705, quan ell i la seva família retornaven a Basilea, va morir el seu germà Jakob. En arribar a Basilea, Johann va ser nomenat professor de matemàtiques a la Universitat, en substitució del seu germà difunt. En aquest càrrec va romandre fins a la seva mort.[5]


Johann Bernoulli va ser escollit membre de l'Acadèmie Royale des Sciences (1699), de l'Acadèmia Prussiana de les Ciències (1701), de la Royal Society (1712), de l'Institut de Ciències de Bolonya i de l'Acadèmia de les Ciències de Sant Petersburg (1721)



Obra



Jean Bernoulli Opera Omnia.png


L'ingrés de Johann Bernoulli a la universitat va coincidir gairebé amb la publicació del Novo Methodus de Leibniz en Acta Eruditorum.[6] Els dos germans es van posar a explorar les possibilitats d'aquest nou mètode, que acabaria sent el càlcul diferencial. En els anys successius, l'activitat epistolar de Johann va ser frenètica: sobretot, amb Leibniz, amb Varignon i amb L'Hôpital. També va publicar nombroses memòries i articles en Acta Eruditorum i en el Journal des sçavans.


El 1742, quan ja tenia 75 anys, es van publicar un bon nombre d'aquests articles i memòries en forma de llibre i en quatre volums sota el títol de Johannis Bernoulli - Opera Omnia.


El més significatiu d'aquests treballs probablement és el del problema de la corba braquistòcrona,[7] proposat per Johann Bernoulli en el número de juny del 1696 d'Acta Eruditorum. En el número de maig del 1697 de la mateixa revista, es van publicar les solucions de Leibniz, Newton, Jakob Bernoulli i del mateix Johann. L'elegant solució de Johann va portar a una investigació de les propietats de les famílies de corbes que va propiciar l'aparició d'alguns conceptes fonamentals en la teoria de les funcions de més d'una variable.[8] En els anys anteriors, ja s'havien proposat estudis de diferents corbes, com la catenària, la isòcrona, algunes de cicloides; per això, l'interès per les propietats de les corbes, des del punt de vista analític, més que geomètric, va significar un gran impuls al càlcul diferencial.




Illustració a De motu corporum gravium... (Acta Eruditorum, 1713)


La seva copiosa correspondència, sobretot amb L'Hôpital, amb Leibniz, amb Varignon i amb Euler, està sent actualment objecte d'edició per a estudiosos.[9]



Referències





  1. McElroy, pàgina 31.


  2. Sierksma, pàgines 24-25.


  3. Gutiérrez, pàgina 91.


  4. Sierksma, pàgines 26-29.


  5. McElroy, pàgina 32.


  6. «Acta Eruditorum en la biblioteca digital BEIC». [Consulta: 5 juny 2018].


  7. Sierksma, pàgines 29-30.


  8. Katz, pàgines 497-499.


  9. Sierksma, pàgina 30.




Bibliografia




  • Fleckenstein, Joachim Otto. Johann und Jakob Bernoulli (en (alemany)). Birkhäuser Verlag, 1977. ISBN 9783764308483. 

  • Gutièrrez, Santiago «Jakob Bernoulli: La geometría y el nuevo cálculo» (en (castellà)). Suma, Num. 51, 2006, pàg. 89-92. ISSN: 1130-488X.


  • Katz, Victor. A History of Mathematics (en (anglès)). Harper Collins, 1993. ISBN 978-0-673-38039-5. 


  • McElroy, Tucker. A to Z of Mathematicians (en (anglès)). New York: Facts on File, 2005, p. 31-33. ISBN 0-8160-5338-3. 

  • Sierksma, Gerard «Johann Bernoulli (1667–1748): His ten turbulent years in Groningen» (en (anglès)). The Mathematical Intelligencer, Vol. 14, Num. 4, 1992, pàg. 22-31. DOI: 10.1007/BF03024468. ISSN: 0343-6993.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Johann Bernoulli Modifica l'enllaç a Wikidata



  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Johann Bernoulli» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. (anglès)


  • Fellmann, E.A. Fleckenstein, J.O. Bernoulli, Johann (Jean) I. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consulta 5 setembre 2014.


  • «Bernoulli, Johann (Jean)»., The Galileo Project, Richard Westfall.

  • «Johann Bernoulli a Mathematics Genealogy Project».










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita