Higroscopicitat






Cristalls de sulfat de coure (II) pentahidratat


La denominació higroscòpic (del grec ύγρος hygros 'humit, banyat', in, 'observar, mirar') es refereix a totes aquelles substàncies que absorbeixen o cedeixen ràpidament l'aigua en forma de vapor o en forma líquida de l'ambient que les envolta.


L'absorció de l'aigua pot donar lloc a diferents processos:



  • Alguns dels compostos higroscòpics reaccionen químicament amb l'aigua com els hidrurs, els metalls alquins, els oxoàcids, els òxids de no metalls (P2O3, P2O5,…).

  • Altres compostos sòlids, generalment sals, agafen aigua i la integren en la seva estructura cristal·lina formant els hidrats, en els quals l'aigua es presenta en una proporció estequiomètrica perfectament definida. Exemples: El sulfat de coure (II) forma tres hidrats: CuSO4·5H2O, CuSO4·3H2O, CuSO4·3H2O. Altres exemples de sals hidratades són: Sulfat de níquel (II) heptahidratat, NiSO4·7H2O, el perclorat de liti trihidratat, LiClO4·3H2O, el fluorur d'alumini monohidratat, AlF3·H2O, el dicromat de bari dihidratat, BaCr2O7·2H2O, el clorur de crom (III) decahidratat, CrCl3·10H2O, el nitrat de magnesi hexahidratat, Mg(NO3)2·6H2O, etc.

  • Hi ha líquids com l'àcid sulfúric, H2SO4, que també absorbeixen aigua i es dilueixen.









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita