Art Tatum

























































Infotaula de personaArt Tatum

Art Tatum, ca. May 1946 (William P. Gottlieb 08311).jpg
Fotografia d'Art Tatum al piano l'any 1946

Biografia
Naixement
13 d'octubre de 1909 Toledo (Ohio)
Toledo
Mort
5 de novembre, 1956, Los Angeles, Califòrnia
Los Angeles
Causa de mort
Insuficiència renal
Lloc d'enterrament
Forest Lawn Memorial Park
Grup ètnic
Afroamericà
Activitat
Ocupació
Pianista
Gènere artístic
Jazz i stride piano
Estil
Jazz
Instrument
Piano
Discogràfica
Verve Records, Capitol Records, Folkways Records Tradueix, Brunswick Records Tradueix i Decca Records
Premis






Facebook: arttatumSpotify: 1pnc1rFXhts0K5ZnihzFKUIMDB: nm0851345
Modifica les dades a Wikidata

Art Tatum (Toledo, Ohio, 13 d'octubre de 1909 - Los Angeles, 5 de novembre de 1956) fou un pianista de jazz estatunidenc.


Era quasi cec de naixement. Començà a aprendre violí als tretze anys. Poc temps després adoptà el piano. Feu els estudis al Conservatori de Toledo. Començà a treballar a la ràdio i actuà en diversos locals nocturns. Es traslladà a Nova York el 1932, en qualitat de pianista de la cantant Adelaide Hall. Els seus primers triomfs daten del 1933, data en què es donà a conèixer com a solista en l'Onyx Club, de Nova York. Entre 1934-37, formà part del trio nomenat Three Deuces, a Chicago, conjunt que es féu famós entre els millors intèrprets del Jazz clàssic.


El 1938 realitzà una gira per la Gran Bretanya. Al seu retorn als Estats Units, treballà com a solista, durant un llarg període que va fins al 1943. En aquest temps adquirí una tècnica prodigiosa, tant en el sentit mecànic –es digué que igual hauria pogut ser un excel·lent concertista-, com des del punt de vista del jazz. Gosava modificar per complet l'estructura harmònica de les peces que interpretava, rara habilitat a la que no semblen gaire aficionats pel comú, els músics de jazz.


Entre 1943-44 s'uní, en trio, amb l'extraordinari guitarrista Tiny Grimes i el no menys important contrabaix Slam Stewart (un dels pocs que han interpretat jazz amb arc); es conserven gravacions d'aquest trio. Durant el període de 1945-55 enregistrà gran quantitat de solos de piano per als discs Blue Star i Barclay. També d'aquest període –i sempre amb petites formacions, en les que, de fet s'especialitzà— es conserven discs on així mateix, intervingueren Lionel Hampton, al vibràfon, Jo Jones, com a bateria, i els famosos saxos Coleman Hawkins i Benny Carter.


Cal citar, les seves gravacions amb els Esquire All Stars. Dintre de la seva indubtable originalitat d'estil, registra certa influència d'Earl Hines i, principalment, del prodigiós Fats Waller. A aquest últim i a Tatum posen els puritans del jazz com a models de pianistes. De fet, no feren més que adaptar millor a les necessitats i possibilitats de l'instrument l'estil pianístic que en Earl Hines venia a ser com una còpia –encara que gens desencertada— de la trompeta d'Armstrong.



Bibliografia





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Art Tatum Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Enciclopèdia Espasa Suplement dels anys 1967-1968, pàg. 436-37 ISBN 84-239-4598-7








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita