Acord (música)










Notació d'un acord.


Els acords són combinacions de tres o més notes que sonen alhora. A nivell instrumental, només un instrument polifònic, com ara un instrument de teclat o una guitarra, pot fer sonar tot sol un acord.


En la música occidental, i des del moment en què es comença a forjar la tonalitat com a sistema que organitza les relacions jeràrquiques entre les notes en una determinada composició i l'harmonia com a sistema musical que organitza la simultaneïtat de sons, els acords principals s'organitzaren superposant notes disposades en intervals de tercera. D'aquesta manera, els intervals bàsics i principals són els acords tríades. La superposició d'una altra tercera dóna lloc als acords de sèptima que són sempre dissonants.


Els acords es denominen usant el nom de la nota més greu (disposant les notes per terceres) i tenint en compte el tipus de terceres que s'utilitzen en la seva configuració.


Les notes que configuren l'acord es poden ordenar de maneres diverses, sempre de greu a agut, ja sigui perquè interessa que la nota més greu no sigui la fonamental o que dóna nom a l'acord, ja sigui perquè interessa que la més aguda sigui una de concreta, perquè interessa que hi hagi una determinada distància o amplitud, entre les diferents notes, per necessitats de la conducció de les veus, o per altres raons relatives a l'harmonia o bé al contrapunt. Segons quina sigui la nota més greu l'acord es troba en un estat diferent, mentre que la nota més aguda afecta a la disposició.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acord Modifica l'enllaç a Wikidata



Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita