Estofat

Estofat de carn de bou amb bolets

Plat d'estofat irlandès.

Plat d'estofat de carn (Plana Alta, Comunitat Valenciana)
Un estofat és un plat que consisteix a guisar trossos de carns o aus amb verdures, hortalisses i espècies.
Contingut
1 Preparació
2 Variants
3 Alguns estofats
4 Referències
5 Enllaços externs
Preparació
L'estofat més comú a les nostres contrades es prepara a base de daus de carn magra, patates o creïlles, pastanagues, cebes i all. Normalment es condimenta amb llorer, pebre vermell i julivert. Es poden també afegir bolets,[1]pèsols o altres verdures, com carxofes, a la barreja.
Hi han diverses formes de preparar un estofat. En una de les més comunes i casolanes es fa saltar la ceba amb oli; una vegada daurada s'afegeix la carn, el pebre vermell i l'all i es va remenant; quan la carn està un xic feta s'afegeixen l'aigua i les verdures i es deixa cuinar a foc molt lent, tapat per una bona estona. Es pot fer en un olla normal o també en cassola de fang.
Variants
L'estofat es pot preparar també amb llegums, com llenties, cigrons o fesols. La carn pot ser de porc, vedella, bou o xai, a trossos o en forma de mandonguilles.
Segons les regions els diferents tipus d'estofats reben diferents noms, com el ragout francès o el ragú italià, que contenen tomàquet. Algunes preparacions a base de peix seguint el mateix procés són també una mena d'estofats, com la Caldeirada portuguesa o el Marmitako basc.
També es poden considerar estofats alguns curris de l'Índia.
Alguns estofats

Tas kebap és un estofat de la cuina turca, fet amb carn de vedella i patates.
Cassoulet, Carcassonne
Baeckeoffe, estofat a base de patates d'Alsàcia
Birria, estofat de xai del Mèxic
Bo Kho, (Vietnamès: bò kho), estofat de vedella del Vietnam
Caçolet, estofat a base de fesols típic d'Occitània
Feijoada, estofat a base de fesols de Portugal i Brasil
Cazuela de osobuco, estofat a base de ossobuco i verdures de Xile
Főzelék, estofat hongarès molt dens a base de patata i carn.
Goulash, estofat hongarès condimentat amb molta paprika
Kapuska, estofat turc de col
Locro, mena d'estofat de la zona andina
Nikujaga, estofat japonès a base de patata i carn
Potjiekos, estofat sud-africà
Puchero, estofat sud-americà
Sancocho, mena d'estofat del Carib
Tocătură, tipus d'estofat de Romania
Referències
↑ Estofat de vedella a la berguedana
Enllaços externs
![]() | A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estofat ![]() |
- Recepta d'estofat
- Cuina valenciana - Estofat de bou
Més sobre la llegenda del caçolet a la guerra dels Cent Anys, recepta del caçolet i altres coses Web oficial de la confraria gastronòmica del caçolet de Castelnau d'Arri. (francès)
- Estofat de gall dindi
- Estofat de Carxofes amb mandonguilles de Sípia