Subproducte
Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat. |
Un subproducte és un producte secundari o accidental derivat d'un procés industrial, una reacció química o una via bioquímica, que no és pas el producte primari o el servei que es vol obtenir.[1][2] Un subproducte pot ser útil i amb valor econòmic o pot ser considerat un residu a eliminar amb un cost afegit.
Contingut
1 Exemples d'alguns subproductes
1.1 Agrícoles
1.2 Minerals i petroquímics
2 Referències
Exemples d'alguns subproductes
Agrícoles
Fems en la ramaderia animal.
Sang dessecada (utilitzada com adob) en escorxadors.- Brisa de raïm en l'elaboració de vi i cava.
- Morca i oliasses en l'elaboració d'oli d'oliva.
Melassa residu sec en la producció de sucre de remolatxa o canya de sucre
Turtó (residu sec premsat) en l'elaboració d'olis de llavors gira-sol, colza, soia, etc.
plomes del sacrifici d'aviram.
Lanolina - de la neteja de la llana
xerigot - de la manufactura del formatge.
Minerals i petroquímics
asfalt - de la refinació del petroli cru.
algeps- guix - de la desulfurització del gas
oli mineral - de la refinació del petroli per fer-ne gasolina
sal - de la dessalinització
Molibdè - de l'extracció del coure
Referències
↑ «subproducte | enciclopèdia.cat». [Consulta: 3 gener 2019].
↑ «Subproductes» (en ca-es). [Consulta: 3 gener 2019].