Verd





























Infotaula de colorVerd





Color icon green.svg
Coordenades de color
Triplet hexadecimal
#00FF00

RGB (r, g, b)

(0, 255, 0)

CMYK (c, m, y, k)

(100%, 0, 100%, 0)

HSV (h, s, v)

(120°, 100%, 100%)
Modifica les dades a Wikidata



Verd


El verd és un dels tres colors primaris additius. La llum verda té una longitud d'ona d'uns 550 nm. És complementari (fotònica) del magenta (tonalitat de barreja de dos colors primaris, vermell i blau). És un dels colors que millor percep l'ull, els fluorescents (prop de 600 nanòmetres) són els que més ressalten a la vista i és més sensible a l'ull, d'aquí la raó per la qual la seva visió prolongada molesti la visió. El verd és un color freqüent en la naturalesa. Les plantes són verdes perquè contenen clorofil·la. Barrejant pigments de colors blau i groc es crea aquest color.


En arts plàstiques, el contrari al verd és vermell (no ho confonguem amb els colors fotònics, els reals per dir-ho). Són colors complementaris, ja que cadascú ressalta en la seva màxima expressió en estar un sobre l'altre: el verd ressaltarà més estant sobre un fons vermell i viceversa. Al cercle cromàtic, aquests dos colors estan ubicats en forma diametralment oposada.



En català se sol usar el terme "verd" (dins l'entorn de colors) per referir-se a qualsevol dels tons del verd.



El verd com a expressió


  • L'expressió "verd" pot indicar una el to sexual d'un escrit, frase, acudit, llibre, pel·lícula, etc.. Així mateix, és utilitzat per denotar que alguna cosa/algú li falta maduresa (està "verd"). En certs països, eufemisme d'òrgan sexual masculí.

  • A Itàlia es va utilitzar un acrònim semblant durant el Risorgimento, que era VERDI, el que volia dir "Vittorio Emmanuele Re d'Italia", de manera que era freqüent sentir "VIVA VERDI", sense referir-se al conegut compositor.[1]


Referències





  1. Antonio Burgos. «VERD». ABC.es, 03-10-2007.




Vegeu també



  • Verd polític

  • Llista de colors






























Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka