Rector








Per a altres significats, vegeu «rector (eclesiàstic)».


El Rector o Rector magnificus (del seu nom en llatí) és la màxima autoritat acadèmica d'una Universitat i ostenta la seva representació.



El rector a Espanya


A Espanya és triat pel claustre, o per la comunitat universitària, mitjançant elecció directa i sufragi universal, lliure i secret, segons els estatuts de cada universitat. Els candidats han de ser Catedràtics d'Universitat en actiu, que prestin els seus serveis en la Universitat i la durada del seu mandat és de quatre anys.[1]


El vot per a l'elecció del Rector serà ponderat segons els percentatges de representació en el claustre, per sectors de la comunitat universitària: professors doctors pertanyents als cossos docents universitaris, resta del personal docent i investigador, estudiants, i personal d'administració i serveis. La LOU establix per al primer grup (Funcionaris Doctors) una representació en el claustre de com a mínim un 51%.


Li corresponen tasques de representació, com presidir els actes de la universitat, i altres de direcció, com la de convocar i presidir el claustre i la junta de govern i executar els seus acords i els del consell social, o convocar concursos per a la provisió de places, i nomenar i contractar al professorat i al personal d'administració i serveis de la universitat. En el seu nom s'expedeixen els títols i diplomes.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rector Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. «Artículo 20. Rector.» (en castellà). Text refós de la llei orgànica d'universitats. Universitat d'Alacant, 21-04-2012. [Consulta: 13 novembre 2013].



Viccionari









Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka