Denominació d'Origen Conca de Barberà


















































Infotaula regió vinícolaDO Conca de Barberà

DOConcaBarbera.gif
Tipus
Denominació d'Origen
Seu
Montblanc
Superfície
3.500 ha (2015)
Viticultors
1.100
Varietats blanques
Parellada, macabeu, chardonnay, garnatxa blanca, chenin, moscatell de gra petit, sauvignon
Varietats negres
cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa negra, monastrell, merlot, pinot noir, sirà, trepat, ull de llebre i samsó
Designació oficial
1985
Producció
5.764,39 hl (2015)
Cellers
24
Mapa localitzador

DO Conca de Barberà.svg

Font: INCAVI
Modifica les dades a Wikidata

La Denominació d'Origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera, a la comarca de la Conca de Barberà. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat el 19 de novembre de 1985.




Contingut






  • 1 Geografia


  • 2 Història


  • 3 Vinificació


  • 4 Referències


  • 5 Enllaços externs





Geografia


La plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera està protegida per les muntanyes que l'envolten, especialment la serra de Prades per ponent. El clima és moderat, entre mediterrani i de secà, amb una temperatura i pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus. L'altitud mitjana és de 500 m. El sòl és bàsicament calcari.


La zona de la denominació d'origen s'estén pels següents municipis: Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.



Història




Vinyes a tocar del monestir de Poblet


La història vinícola de la comarca es remunta al segle I aC amb la romanització, però la seva tradició està estretament lligada al monestir de Poblet. Durant l'època medieval els monjos cistercencs van impulsar el conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Es conserva un celler d'estil gòtic del segle XIII.


La irrupció de la fil·loxera a finals del segle XIX va provocar un moviment cooperatiu per fer front a la plaga. El 1894 naixia la Cooperativa de Barberà de la Conca a la que van seguir tota una llista de cellers cooperatius. Destaquen els cellers modernistes dels arquitectes Pere Domènech i Roura i Cèsar Martinell i Brunet, anomenats «catedrals del vi» per Àngel Guimerà.



Vinificació


La varietat de raïm autòctona i característica de la Conca de Barberà és el trepat[1] que produeix un vi rosat característic, lleuger i aromàtic. També s'utilitza per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu, i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.



Referències





  1. Martín, Ricard «Dotze denominacions d'origen repartides en 65.504 hectàrees». Diari Ara [Barcelona], 04-12-2011, p.44-45. ISSN: 2014-010X.




Enllaços externs



  • Consell Regulador


  • Reglament de la DO, publicat al DOGC núm. 4585 del 3-3-2006.


Coord.: 41° 22′ 38″ N, 1° 9′ 50″ E / 41.37722°N,1.16389°E / 41.37722; 1.16389










Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka