Maria I d'Escòcia


























































































Infotaula de personaMaria I

Mary Stuart Queen.jpg
Nom original
(sco) Mary Stewart
Biografia
Naixement
8 de desembre de 1542[1]
Palau de Linlithgow, Linlithgowshire
Mort
8 de febrer de 1587(1587-02-08) (als 44 anys)[2]
Castell de Fotheringhay, Northamptonshire
Causa de mort
Decapitació
Lloc d'enterrament
abadia de Westminster

  Rei dels escocesos

14 de desembre de 1542 – 24 de juliol de 1567

← Jaume V

Jaume VI →

Coronació
9 de setembre de 1543
  Reina consort de França

10 de juliol de 1559 – 5 de desembre de 1560
Grup ètnic
Escocesos
Religió
Catolicisme
Activitat
Ocupació
Política i sobirana
Altres
Títol
Reina
Dinastia
Dinastia Estuard
Cònjuge
Francesc II de França
m. 1558; † 1560
Henry Stuart, Lord Darnley
m. 1565; † 1567
James Hepburn, IV comte de Bothwell
m. 1567; † 1578
Fills
Jaume VI d'Escòcia i I d'Anglaterra
Pares
Jaume V
Maria de Guisa
Germans
François III d'Orléans, Duke of Longueville Tradueix, Robert Stewart, 1st Earl of Orkney Tradueix, James Stewart, 1st Earl of Moray Tradueix, James, Duke of Rothesay Tradueix, James Stewart, Adam Stewart Tradueix, Robert Stewart Tradueix, John Stewart Tradueix i Lady Jean Stewart Tradueix
Parents
Enric VIII d'Anglaterra (besoncle)
Elisabet d'Anglaterra (neta)
Prince, Count Palatine Rupert (besnét)
Margarida Tudor (àvia)


Signatura






Escut d'armes Maria I







IMDB: ch0395158
Modifica les dades a Wikidata



Retrat de Maria d'Escòcia


Maria d'Escòcia, també coneguda com a Maria Stuart (8 de desembre de 1542 - 8 de febrer de 1587) fou reina d'Escòcia, filla de Jaume V i Maria de Guisa.


Va néixer poc abans de morir el seu pare. Quan el rei va morir, Enric VIII d'Anglaterra proposà casar-la amb el seu fill, el futur Eduard VI, però els escocesos no ho acceptaren, i com a represàlia els anglesos cremaren Leith i atacaren Edimburg, alhora que devastaven la part sud-oriental del país. Això provocaria una forta reacció antiprotestant. El bisbe David Bethune va fer cremar el 1546 el predicador protestant George Wishart, deixeble de Martí Luter i proanglès, però alhora Bethune fou assassinat per uns conjurats protestants dirigits per John Knox.


Mentrestant, Maria, que es refugiava al Castell de Dumbarton, fou duta a França el 1548 sota la regència del bisbe Beton, i la hi casarien amb el futur rei de França Francesc II. Alhora, el nou regent lord Somerset va vèncer als anglesos a Pinkie (1548) i conquerí la fortalesa de Saint Andrew, refugi protestant dels seguidors de Wishart. Tots foren condemnats a galeres llevat el capitost, John Knox, qui aconseguí de fugir a Ginebra, on Joan Calví li va oferir aixopluc. El 1555 va tornar a Escòcia i fundà l'església presbiteriana; aconseguí convertir diversos nobles i el 1557 fundaren el primer covenant per a defensar-se dels catòlics.


El 1560 va morir Maria de Guisa i els francesos signaren el Tractat d'Edimburg, pel qual Maria renunciava a qualsevol pretensió sobre Anglaterra i els francesos abandonaven el país. Maria va tornar a Escòcia el 1561 i, pressionada pel comte de Lennox, es va casar amb el seu cosí Henry Stuart (Lord Darnley) el 1565, qui també era pretendent al tron anglès. Això i la seva vida íntima dissoluta provocaria que el 1567 fos acusada d'assassinar el seu marit per tal de poder casar-se amb el seu amant, el comte de Bothwell. Va rebre el suport del partit catòlic, però fou vençuda per les forces protestants del parlament a Carberry Hill i empresonada al castell de Loch Leven. Se n'escapà poc després i fou vençuda novament a Langside el maig del 1568. Per aquest motiu va fugir a Anglaterra i es refugià a la cort de la seva cosina i rival Elisabet I d'Anglaterra, qui la faria executar el 1587 sota el pretext de conspirar contra ella.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria I d'Escòcia Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. Bishop John Lesley said Mary was born on the 7th, but Mary and John Knox claimed the 8th, which was the feast day of the Immaculate Conception of the Virgin Mary (Fraser 1994, p. 13; Wormald 1988, p. 11).


  2. While Catholic Europe switched to the New Style Gregorian calendar in the 1580s, England and Scotland retained the Old Style Julian calendar until 1752. In this article, dates before 1752 are Old Style, with the exception that years are assumed to start on 1 January rather than 25 March.
















Precedit per:
Jaume V

Estendard Reial d'Escòcia
Reina d'Escòcia

1542–1567
Succeït per:
Jaume VI
Precedit per:
Caterina de Mèdici

Escòcia
Reina consort de França

1559–1560
Succeït per:
Elisabet d'Àustria









Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka