Epifania
Epifania és una paraula que deriva del grec (ἐπιφάνεια) i que significa en aquella llengua manifestació.[1]
Amb aquest sentit l'epifania en el cristianisme es vincula actualment amb la festa de l'Adoració a Jesús dels tres Reis Mags d'Orient, tradicionalment celebrada el 6 de gener que amb la seva presència manifestaven el reconeixement del paper de Jesús com a Messies. En un sentit més general és una sobtada sensació de realització o comprensió de l'essència o del significat d'alguna cosa. En general es tracta d'una experiència subjectiva quan un pensament inspirat i il·luminant esdevé que sembla de naturalesa divina.
Entre els personatges que afirmen haver tingut una experiència d'epifania hi ha:
- Buda
- Moisès
- Mahoma
- Jacob Boehme
- James Joyce
Epifania, en recerca qualitativa, concretament en l'autobiografia, és un moment que l'informador, la persona investigada, troba d'especialment rellevant i significatiu.[2]
Contingut
1 Introducció
2 Referències
3 Vegeu també
4 Enllaços externs
Introducció
El terme epifania pot entendre's, segons Giacomo Cannobio, en la Septuaginta com una traducció del concepte de «glòria de Déu» que indica les empremtes del seu pas o, per simplificar, la seva presència.
Al Nou Testament, a les cartes paulines tardanes, es refereix a l'entrada de Crist al món, presentada com la de l'emperador que ve a prendre possessió del seu regne (llatí: adventus, d'aquí el temps d'Advent com preparació del Nadal). A partir d'aquest significat, el terme s'emprà a Orient per indicar la manifestació de Crist en la carn i a continuació, a partir del segle IX, per designar la festa de la revelació de Jesús al món pagà. Aquesta és la festa que es continua celebrant el dia 6 de gener.
En la narració de la Bíblia, Jesús es donà a conèixer a diferents persones i en diferents moments, però el món cristià celebra com a epifanies tres esdeveniments concrets:
- L'Epifania davant els Reis Mags d'Orient (tal com es narra a Mateu 2, 1-123)[3] i que se celebra el dia 6 de gener de cada any.
- L'Epifania a Joan Baptista al riu Jordà.
- L'Epifania als seus deixebles i començament de la seva vida pública amb el miracle de Canà amb què indica la seva actuació pública.
Referències
↑ Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.200. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].
↑ Gibbs, Graham. El análisis de datos cualitativos en investigación cualitativa (en castellà). 1a ed.. Madrid: Morata, Octubre 10, 2012, p. 200. ISBN 9788471126856.
↑
Vegeu també
Nit de Reis.
Dia de Reis.
Teofania.
Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Epifania |
Joyce's Epiphany:Epifania de James Joyce (anglès)