Mapa
Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat. |
Un plànol, o mapa (del llatí mappa), és una representació plana o en dues dimensions d'un espai de tres dimensions. La ciència dels plànols i mapes és la cartografia. La diferència entre un mapa i un plànol és només d'escala, i de la tossa de l'element que es vol representar. Es diu plànol del mapa que representa espais o llocs petits, com edificis, barris, o ciutats; en el cas d'elements més grossos se sol parlar de mapes. Un mapa representa la superfície de la terra amb una escala i una projecció determinades. El mapa serveix per orientar-se en un país, en una regió, etc.
Diríem que són una eina d’adreça que ajuda a les persones a trobar-se en llocs desconeguts, encara que normalment per llocs més reduïts se sol utilitzar un plànol; que et mostra ciutats, carrers i pobles d’un determinat lloc.
Els plànols en enginyeria i arquitectura
Tècnicament són documents que defineixen les formes i mesures d'objectes, amb la finalitat de poder construir-los o informar a qui calgui de les característiques que tenen. Els plànols són dibuixats sempre a escala, per a donar una imatge fidel i proporcionada de l'objecte que representen.
El sistema més emprat en la realització de plànols és el de les vistes ortogonals, també conegut per sistema dièdric. Consisteix a projectar l'objecte sobre plans que formen un diedre; són tres plans que estan entre ells a 90°, (imagineu un racó d'una habitació).
Així la vista que correspon a la projecció de l'objecte sobre un pla vertical, es diu alçat. La vista corresponen a la projecció sobre un pla horitzontal, es diu planta. I la vista que es projecta sobre el pla vertical lateral, es diu perfil.
A més, aquestes vistes es complementen amb:
- Les seccions, que són talls imaginaris que fem, i dibuixem, per poder mostrar recons o interiors dels objectes, que poden no quedar definits.
- Els detalls que mostren, com el seu nom indica, aspectes a tenir especialment en compte.
- Els símbols que estan normalitzats, són una gran ajuda per a definir qüestions com ara:
- La duresa del material.
- El tipus d'acabat de les superfícies.
- La precisió en les mesures.
- Direccions de doblecs.
- Etc.
- Les acotacions dels plànols representen numèricament el valor de l'element que indiquen. En plànols de peces mecàniques, les unitats són sempre escrites en mil·límetres, (mm).
En arquitectura, i enginyeria, els plànols són dibuixats a escales adients, generalment 1:50 o 1:100, les unitats solen donar-se en centímetres (cm) o en metres (m), segons la grandària de l'objecte representat i també tenen símbols normalitzats per indicar característiques constructives sobre els mateixos plànols.
Vegeu també
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mapa |
- Dibuix tècnic
- Mapa mut
Viccionari