Agricultura intensiva
L'agricultura intensiva o conreu intensiu és un sistema de producció agrícola-ramader caracteritzat pels alts inputs de capital, i de treball o l'alt ús de tecnologies com agroquímics (plaguicides, fertilitzants, llavors seleccionades, etc.) en relació a la unitat de superfície de terra o al nombre d'animals,[1][2] en contrast amb moltes formes d'agricultura sostenible tals com l'agricultura ecològica o l'agricultura extensiva, les quals impliquen una relativament baixa incorporació de materials i treball.
Contingut
1 Història
2 Avantatges
3 Inconvenients
3.1 Feixes i bancals
4 Referències
Història
La producció agrícola a nivell mundial es va doblar 4 vegades entre 1820 i 1975[3] per alimentar una població mundial de 1.000 milions de persones el 1800 i 6.500 milions el 2002.[4] Les formes modernes d'agricultura intensiva si bé han incrementat els rendiments han estat font de contaminació difusa.[1]
Avantatges
Té un gran nombre de beneficis:[5]
- Rendiment incrementat per superfície, per persona, i per diners invertits.
- El menor espai pels animals significa menor cost energètic per criar-los i menor preu al consumidor.
- Els animals s'alimenten per al màxim creixement.
Inconvenients
Altera el medi ambient de diverses formes.
- Limita o destrueix l'hàbitat natural d'animals i plantes i provoca erosió del sòl.
- L'ús de fertilitzants altera la biologia de rius i llacs.[6] El creixement d'algues pel nitrogen afegit per fertilitzar al Golf de Mèxic, per exemple, fan una zona hipòxica deficient en oxigen.
- Els plaguicides generalment maten insectes útils.
- Generalment no és una agricultura sostenible.
- Requereix grans aportacions d'energia
- Contaminació de rius i llacs.
- Efectes negatius en la salut dels aplicadors d'agroquímics i en els consumidors.
Feixes i bancals
Les feixes, terrasses o bancals és una antiga forma d'agricultura intensiva que a la vegada lluita contra l'erosió que ocorreria en plantar en terrenys muntanyosos amb alts pendents.
Referències
↑ 1,01,1 Encyclopaedia Britannica's definition of Intensive Agriculture
↑ BBC School fact sheet on intensive farming
↑ Es va dobalr entre 1820 i 1920; entre 1920 i 1950; entre 1950 i 1965; i una vegada més entre 1965 i 1975. Scully, Matthew. Dominion, St. Martin's Griffin, p. 29.
↑ Scully, Matthew. Dominion, St. Martin's Griffin, p. 29.
↑ Encyclopaedia Britannica - Intensive Agriculture
↑ Ongley, Edwin D. «Chapter 3: Fertilizers as water pollutants». A: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Control of water pollution from agriculture - FAO irrigation and drainage paper 55 (en anglès). Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1996. ISBN 92-5-103875-9 [Consulta: 16 febrer 2012].