Curtmetratge

Multi tool use
Un curtmetratge és una producció audiovisual o cinematogràfica que dura substancialment menys que el temps mitjà d'una pel·lícula de producció normal.[1]
Si bé no existeix una norma estricta, una possible classificació per temps podria fer-se d'aquesta manera: La durada dels curtmetratges va des de menys d'un minut fins als 30 minuts.
Les pel·lícules d'entre 30 i 60 minuts són migmetratges. A partir d'una hora de durada es considera llargmetratge.
Els gèneres dels curtmetratges abasten els mateixos que els de les produccions de major durada, però a causa del seu cost menor se solen usar per a tractar temes menys comercials o en els quals l'autor té més llibertat creativa. Molts joves creadors usen aquests per a donar els seus primers passos en la indústria cinematogràfica i bastants directors de cinema consagrats avui dia van començar amb aquestes produccions.
Probablement el curtmetratge més famós de la història sigui Un chien andalou, escrit i dirigit per dos joves que en aquells dies encara no havien arribat a la fama: Luis Buñuel i Salvador Dalí.
En l'actualitat, l'abaratament de les noves tecnologies digitals i el seu acostament a la producció amateur, ha suposat una revolució en el món del curtmetratge, en el qual els joves realitzadors poden començar eludint les grans despeses que fins ara suposava la realització d'aquestes petites obres. La realització de curtmetratges prolifera de forma eminentment autodidacta, ja que no és un gènere definit en el qual existeixin cànons establerts. Per aquest motiu, el denominat "curt" és una plataforma d'impuls dels nous cànons visuals.
La transgressió de les normes clàssiques de la cinematografia té cabuda en aquestes petites obres. Un dels grans problemes als quals s'enfronten els directors és l'absència d'un mercat definit per a aquestes obres. Són encara pocs els circuits d'exhibició comercial de curtmetratges malgrat que, d'altra banda, i paral·lelament, els concursos i certàmens d'aquest gènere proliferen cada any. Internet està suposant cada vegada més una plataforma de difusió del curtmetratge.
El festival més important de curtmetratges és el Tropfest, que se celebra a Sydney (Austràlia), des de 1993.
Vegeu també
- Festival Curt.doc
- Cinétracts
- El curtmetratge com a recurs didàctic
Referències
↑ Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.140. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 novembre 2014].
Enllaços externs
 |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Curtmetratge 
|
Registres d'autoritat |
GND: 4166233-7
LCCN: sh85121810
|
Bases d'informació |
|
o4 18kwSRxjC 5 o,57U 33a6r
Popular posts from this blog
Fluorita Fluorita (blau) amb pirita (daurat). Fórmula química CaF 2 Epònim fluor Localitat tipus Jáchymov Classificació Categoria Halurs Nickel-Strunz 10a ed. 3.AB.25 Nickel-Strunz 9a ed. 3.AB.25 Nickel-Strunz 8a ed. III/A.08 Dana 9.2.1.1 Heys 8.4.7 Propietats Sistema cristal·lí Cúbic Hàbit cristal·lí Sol presentar cubs; menys freqüentment dodecaedres. De vegades hexaoctaedres i tetrahexaedres. Per la combinació d'aquestes formes, les arestes dels cubs són sovint modificades. De vegades els cristalls poden presentar diferències de creixement entre les cares. Sovint s'observen cristalls compostos per sobrecreixement. Pot ser massiva, compacta, terrosa, columnar (poc freqüent), globular en agregats o botroïdal. Estructura cristal·lina a = 5.4626Å Simetria Classe (H-M): m 3 m (4/ m 3 2/ m ) - Hexoctaèdric; Grup espacial: Fm 3 m Color Blanc, groc, verd, violeta, vermell, rosa, blau o negre Mac...
Península de Txukotka Tipus Península Ubicació 66° N, 172° O / 66°N , 172°O / 66; -172 Mar mar dels Txuktxis La península de Txukotka a l'extrem oriental de Sibèria La península de Txukotka o península dels Txuktxis (en rus Чуко́тский полуо́стров , Txukotski poluóstrov ) és una península que es troba a l'extrem oriental d'Euràsia. Contingut 1 Descripció 2 Població 3 Vegeu també 4 Bibliografia Descripció L'estret de Bering, entre la península de Txukotka i la península de Seward a Alaska Foto de satèl·lit de la zona amb la península de Txukotka a l'esquerra El seu punt més extrem és el cap Dezhnev a la vora del nucli d'Uelen, un dels poquíssims llocs habitats de la zona. Al nord limita amb el mar dels Txuktxis i amb el mar de Bering al sud i amb l'estret de Bering a l'est. A la costa sud es troben la badia de Sant Lawrence i la badia de Kresta. La penínsu...
Hulsita Hulsita de la localitat tipus Fórmula química Fe 2+ 2 Fe 3+ O 2 BO 3 Epònim Alfred Hulse Brooks Localitat tipus mont Brooks, península de Seward, Nome Borough, Alaska, Estats Units Classificació Categoria borats Nickel-Strunz 10a ed. 6.AB.45 Nickel-Strunz 9a ed. 6.AB.45 Nickel-Strunz 8a ed. V/G.03 Dana 24.2.3.1 Heys 9.6.4 Propietats Sistema cristal·lí monoclínic Estructura cristal·lina a = 10,68Å; b = 3,09Å; c = 5,43Å; β = 94,15° Color negre Macles en [001]; un membre de la macla es troba girat 120° en relació a l'altre Exfoliació bona en {110} Duresa 3 Lluïssor vítria, submetàl·lica Densitat 4,28 g/cm 3 (mesurada); Més informació Estatus IMA mineral heretat (G) i mineral heretat (G) Any d'aprovació 1908 Referències [1] La hulsita és un mineral de la classe dels borats, que pertany al grup de la pinakiolita. Rep el seu nom en honor del nord-americà ...