Gran Vall del Rift



























Infotaula de geografia físicaGran Vall del Rift

Lake-Nakuru.jpg
Tipus
Graben
Ubicació
Continent
Àfrica







Great Rift Valley.png

0° 06′ S, 36° 06′ E / 0.1°S,36.1°E / -0.1; 36.1

Característiques
Dimensions
4.830.000 (longitud) m



Modifica les dades a Wikidata

La Gran Vall del Rift és una gran fractura geològica amb una extensió total de més de 4.830 quilòmetres en direcció nord-sud. Tot i que generalment es parla d'aquesta vall per a referir-se a la part africana, de Djibouti a Moçambic, cal tenir en compte que el Mar Roig i la Vall del Jordà també en formen part. Es va començar a formar fa uns 30 milions d'anys al sud-est de l'Àfrica (on és més ample) i actualment segueix creixent, tant en amplada com en llargada.


Com el seu nom indica, la Gran Vall del Rift és un rift en procés d'expansió que amb el temps es convertirà en una dorsal oceànica (de fet a la zona del Mar Roig ja ho és gràcies a la seva comunicació amb l'oceà Índic). Els constants terratrèmols i emersions de lava contribueixen a aquest creixement. Es calcula, que de seguir a aquest ritme, el fons de la vall quedarà totalment inundat per les aigües marines d'aquí a 10 milions d'anys. Amb això, l'Àfrica s'haurà dividit en dos continents que tendiran a separar-se fins a formar un nou oceà.


La Gran Vall del Rift és coneguda per la seva biodiversitat, sobretot a la part africana. A l'alçada de l'Àfrica Central es divideix en dues valls diferents que tornen a unir-se més al sud, a Tanzània. La vall de l'est acull grans extensions de sabana per on viuen enormes bandades de mamífers com el búfal africà, el nyu, la zebra, la girafa o l'elefant africà. A la vall de l'oest, en canvi, predomina la selva i hi trobem el ximpanzé i el goril·la, entre altres animals.


El sistema del Rift Valley (nom amb què se'l coneix en anglès) també acull la major elevació d'Àfrica, el volcà Kilimanjaro, i alguns dels llacs africans més grans: el Turkana, el Tanganyika o el Malawi. També es considera al llac Victòria, el segon més gran del món, com a part del sistema, tot i que en realitat es troba en el terreny situat entre les dues branques abans citades. Entre les serralades que talla o segueixen la Vall hi ha el massís etíop i les muntanyes Mitumba. També són abundants els llacs salats que emergeixen a través de les esquerdes del terreny.


El trencament del continent africà exercida per la Gran Vall del Rift és la responsable del fet que a l'est del continent el clima sigui més sec que a l'oest. Això fa que en aquesta part d'Àfrica aparegui primer la sabana i els micos locals, que fins llavors vivien a les branques dels arbres, es fessin terrestres, donant lloc als primers homínids. La gran esquerda ha deixat al descobert cents de metres d'estrats geològics, cosa que ha permès un gran coneixement dels fòssils i la història geològica.


A mesura que les plaques tectòniques se separin l'oceà Índic anirà inundant la gran vall, dividint en dos el continent africà en un procés que durarà milers d'anys.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gran Vall del Rift Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 0° 06′ S, 36° 06′ E / 0.1°S,36.1°E / -0.1; 36.1











Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka