Riu Hudson



























































































Infotaula de geografia físicaRiu Hudson

Bear Mtn Bridge.jpg
Vista del riu i el Bear Mountain Bridge.

Tipus
Riu
Epònim
Henry Hudson
Inici
Continent
Amèrica del Nord
Cota inicial
553[1]

Estat Estats Units d'Amèrica
Estat federat Nova York
Localització
llac Henderson, Newcomb, muntanyes Adirondack
Final
Cota final
0 m

Estat Estats Units d'Amèrica
Estat federat Nova York
Localització
Upper New York Bay







A44° 06′ 24″ N, 73° 56′ 09″ O / 44.1067°N,73.9358°O / 44.1067; -73.9358

B40° 36′ 00″ N, 74° 02′ 31″ O / 40.6001°N,74.042°O / 40.6001; -74.042

Límits amb
Albany
Afluents

Característiques
Dimensions
507  m (Llargada
Creua
Estats UnitsEstats Units
Nova York, Nova Jersey
Superfície
36.260 km²
Superfície de la conca
34.600 km²
Mesures i indicadors
Cabal
606 m³/seg


Modifica les dades a Wikidata



El riu Hudson




Mapa de la vall del riu Hudson amb el dibuix de dos castors, prova de la importància que tingueren aquests animals en el desenvolupament de la regió.


El riu Hudson és un riu de 507 km de llargada que discorre de nord a sud a través de l'est de l'estat de Nova York, als Estats Units d'Amèrica. El riu té el seu inici al llac Henderson, a Newcomb, a les muntanyes Adirondack. De camí cap a la desembocadura el riu passa per la capital de l'estat, Albany i durant un tram fa de frontera amb l'estat de Nova Jersey, abans de desembocar a Upper New York Bay.


El riu pren el seu nom en honor a Henry Hudson, un explorador anglès que el va explorar l'any 1609 navegant per la Companyia Holandesa de les Índies Orientals. Anteriorment el riu havia estat visitat per Giovanni da Verrazzano, navegant pel rei Francesc I de França el 1524, sent el primer europeu a entrar a la badia, però considerà que el riu era un estuari. Els holandesos van nomenar el riu "Riu del Nord", en contraposició al riu Delaware, anomenat "Riu del Sud", que van formar l'eix de la colònia holandesa dels Nous Països Baixos. Els assentaments de la colònia es van agrupar al voltant del riu Hudson, i la seva importància estratègica com a porta d'entrada a l'interior d'Amèrica va dur en anys posteriors a una forta competència entre anglesos i holandesos pel control del riu i la colònia.



Noms


El riu fou anomenat Muh-he-kun-ne-tuk, el Gran Mohegan, pels iroquesos,[3][4][5] i fou conegut com a Muhheakantuck ("riu que flueix per dos camins") pels lenapes, tribu que habitaven les dues ribes de la part baixa del riu, a l'actual Nova Jersey i l'illa de Manhattan.


El primer nom donat pels holandesos al Hudson fou "Riu de la Muntanya". Posteriorment fou anomenat "Riu del Nord". El riu fou inclòs en un mapa de 1529 d'Esteban Gómez i Diego Gutiérrez. En aquest mapa era anomenat riu de San Antonio, en el context de la missió espanyola d'Ajacán, al segle XVI.[6]



Referències





  1. «U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Henderson Lake». U.S. Geological Survey. [Consulta: 8 abril 2013].


  2. «U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Hudson River». U.S. Geological Survey. [Consulta: 8 abril 2013].


  3. Hoffman, Charles Fenno. Wild scenes in the forest and prairie (Chapter II: Ko nea rau neh neh or The Flying Head), 1839, p. 31. 


  4. Abbatt, William. The Magazine of History with Notes and Queries (INDIAN LEGENDS VIII: THE FLYING HEAD A LEGEND OF SACONDAGA LAKE), 1906, p. 282. 


  5. Coppée, Henry (edited by). The Classic and the Beautiful from the Literature of Three Thousand Years (THE FLYING HEAD A LEGEND OF SACONDAGA LAKE). Original from the New York Public Library: Carson & Simpson, 1900, p. 220. 


  6. Maryland State Archives - 2013




Enllaços externs















Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita