Companyia Holandesa de les Índies Occidentals



















































Infotaula d'organitzacióCompanyia Holandesa de les Índies Occidentals

West-Indisch Huis.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat
negoci, comercialitzadora i empresa
Sector
tràfic d'esclaus, comerç atlàntic d'esclaus i comerç
Forma jurídica
empresa de capital obert
Història
Fundació
3 juny 1621
Fundadors
Willem Usselincx Tradueix
Dissolució
1792
Activitat


Organització i govern

Seu central 

  • Províncies Unides

És propietat de
Companyia Holandesa de les Índies Orientals


Modifica les dades a Wikidata




Territoris de WIC.


La Companyia Holandesa de les Índies Occidentals (en neerlandès: West-Indische Compagnie o WIC) va ser fundada l'any 1621 a les Províncies Unides per aconseguir monopolis comercials per la unió de diversos comerciants holandesos.[1]


El 2 de juny de 1621, va rebre el monopoli del comerç a les Índies Occidentals (el Carib) i la jurisdicció sobre el comerç d'esclaus africans, Brasil, el Carib i Amèrica del Nord. L'àrea on podria operar l'empresa va consistir en l'Àfrica occidental (entre el tròpic de Càncer i el Cap de Bona Esperança) i les Amèriques, que inclou l'Oceà Pacífic i la part oriental de Nova Guinea. El propòsit de la Companyia era eliminar la competència, especialment l'espanyola o portuguesa i es va convertir en decisiu en la colonització holandesa de les Amèriques.


La intrusió de les Províncies Unides al Brasil començà amb els corsaris neerlandesos que van saquejar les costes de l'Estat de Bahia el 1604 i van capturar Salvador temporalment. De 1630 a 1654 els neerlandesos es van establir al nord-est i van controlar la costa més accessible des d'Europa, però sense penetrar l'interior. Els colons de la Companyia Holandesa de les Índies Occidentals al Brasil vivien en setge constant, malgrat la presència a Recife de Maurice de Nassau com a governador. La Revolta lusobrasilenya contra el domini holandès va acabar amb la pèrdua holandesa de les colònies brasileres el 1654[2] i els neerlandesos es van retirar formalment el 1661.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Companyia Holandesa de les Índies Occidentals Modifica l'enllaç a Wikidata



  1. Page, Melvin Eugene; Sonnenburg, Penny M. Colonialism: an international social, cultural, and political encyclopedia (en anglès). ABC-CLIO, Incorporated, 2003, p.177. ISBN 1576073351. 


  2. Bethell, Leslie. Colonial Brazi (en anglès). Cambridge University Press, 1987, p.95. ISBN 0521349257. 








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita