Flebotomins














































Infotaula d'ésser viuFlebotomins
Phlebotominae

Phlebotomus pappatasi bloodmeal begin.jpg
Phlebotomus pappatasi




Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Arthropoda
Classe Insecta
Ordre Diptera
Família Psychodidae
Subfamília
Phlebotominae



Gèneres


  • Brumptomyia

  • Lutzomyia

  • Phlebotomus

  • Sergentomyia

  • Warileya


Modifica les dades a Wikidata

Els flebotomins són una subfamília de dípters nematòcers de la família dels psicòdids. Són responsables de la transmissió de diverses malalties infeccioses, entre las que destaca la leishmaniosi.[1]



Característiques


Es tracta de petits mosquits hematòfags amb una activitat principalment crepuscular (vespre i matinada). Són els principals vectors de la transmissió de la leishmaniosi, essent les espècies de Phlebotomus les responsables de la transmissió al Vell Món i Lutzomyia al Nou Món. Es troben endèmicament a àrees del Mediterrani i a regions tropicals i subtropicals. La seva morfologia es caracteritza per la presència d'un tòrax amb forma de gep i ales pil·loses amb mides properes al 5 mm de longitud.


Com a la majoria d'hematòfags només les femelles s'alimenten de sang tot i que hi ha algunes espècies que no requereixen ingesta de sang per a fer la posta. La posta sol incloure de 40 i 50 ous que dipositen en llocs foscos i humits; i rics en matèria orgànica en putrefacció. Les larves es nodreixen de residus orgànics i després fan una pupa que és pràcticament immòbil. L'adult acostuma a viure de 2 a 6 setmanes podent desplaçar-se pocs metres o alguns km segons l'espècie. Tot i així el vent i la pluja en frenen la dispersió.



Referències




  1. Fisher, Maggie; McGarry, John. Fundamentos en parasitología en animales de companyía llengua= castellà. 1a. Ed.. Ciudad Autònoma de Buenos Aires: Inter-Médica S.A.I.C. I, 2007, p. 136 pàg.. ISBN 9789505553228. 























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita