Resclosa

Multi tool use

Resclosa en un canal a Anglaterra.
Una resclosa és una obra feta transversalment en un curs d'aigua amb l'objectiu d'elevar el nivell de l'aigua i derivar el corrent fora del seu llit.
Si la dimensió és molt petita s'anomena assut o peixera i en cas de grans dimensions rep el nom de presa.
En els rius i canals navegables la resclosa té comportes que permeten a les embarcacions superar el desnivell.
Estan fetes amb fusta, maons, pedra natural en la majoria dels assuts i de les rescloses fins a la meitat del segle XX. Després, en esdevenir sempre més llargues, es faran de formigó armat amb comportes d'acer.
En els canals transoceànics com el Canal de Panamà les rescloses tenen dimensions gegantines i, tot i això, gran vaixells com els petroliers no poden utilitzar-les. La resclosa més gran del món, el Berendrechtsluis connecta el riu Escalda amb els molls del port d'Anvers a Bèlgica: té 500 metres de llargada i 68 metres d'amplada.
En ports de mar la funció de la resclosa és també evitar el descens del nivell d'aigua a la baixamar i protegir el port a la plenamar i en les tempestes, tot i permetre a les embarcacions de passar del port al mar o viceversa a qualsevol moment.
Tipus de rescloses
- Resclosa de comporta corredissa
- Resclosa de comporta giratòria (doble o senzilla)
- Resclosa de desguàs
Enllaços externs
En altres projectes de Wikimedia:
|
|
Commons (Galeria)
|
|
Commons (Categoria) 
|
Resclosa i presa al Mississipí.
Deltaworks.org — Resclosa del Philipsdam als Països Baixos per a separar l'aigua dolça de l'aigua del mar.
Web del riu Wey i de la seva navegació a Anglaterra amb imatges dels canals, dels narrow boats i del funcionament de les rescloses.
Sault Ste. Marie Canal National Historic Site.
Rescloses al Tàmesi .
Animació interactiva per a comprendre el funcionament d'una resclosa al web del River and Rowing Museum (en català museu del riu i del rem) a Henley on Thames (Regne Unit).
Registres d'autoritat |
GND: 4179732-2
LCCN: sh85077979
NDL: 00566525
|
Bases d'informació |
|
Viccionari
YoXOWfz Fm8RL6d,va6YXElZtSEe,Kpzk6,GJgoOpW1HiOI ozV8smqlUpPp,RQPXRhwZfRrm41HjVPrcxAWu,2w21aQiLR
Popular posts from this blog
Fluorita Fluorita (blau) amb pirita (daurat). Fórmula química CaF 2 Epònim fluor Localitat tipus Jáchymov Classificació Categoria Halurs Nickel-Strunz 10a ed. 3.AB.25 Nickel-Strunz 9a ed. 3.AB.25 Nickel-Strunz 8a ed. III/A.08 Dana 9.2.1.1 Heys 8.4.7 Propietats Sistema cristal·lí Cúbic Hàbit cristal·lí Sol presentar cubs; menys freqüentment dodecaedres. De vegades hexaoctaedres i tetrahexaedres. Per la combinació d'aquestes formes, les arestes dels cubs són sovint modificades. De vegades els cristalls poden presentar diferències de creixement entre les cares. Sovint s'observen cristalls compostos per sobrecreixement. Pot ser massiva, compacta, terrosa, columnar (poc freqüent), globular en agregats o botroïdal. Estructura cristal·lina a = 5.4626Å Simetria Classe (H-M): m 3 m (4/ m 3 2/ m ) - Hexoctaèdric; Grup espacial: Fm 3 m Color Blanc, groc, verd, violeta, vermell, rosa, blau o negre Mac...
Península de Txukotka Tipus Península Ubicació 66° N, 172° O / 66°N , 172°O / 66; -172 Mar mar dels Txuktxis La península de Txukotka a l'extrem oriental de Sibèria La península de Txukotka o península dels Txuktxis (en rus Чуко́тский полуо́стров , Txukotski poluóstrov ) és una península que es troba a l'extrem oriental d'Euràsia. Contingut 1 Descripció 2 Població 3 Vegeu també 4 Bibliografia Descripció L'estret de Bering, entre la península de Txukotka i la península de Seward a Alaska Foto de satèl·lit de la zona amb la península de Txukotka a l'esquerra El seu punt més extrem és el cap Dezhnev a la vora del nucli d'Uelen, un dels poquíssims llocs habitats de la zona. Al nord limita amb el mar dels Txuktxis i amb el mar de Bering al sud i amb l'estret de Bering a l'est. A la costa sud es troben la badia de Sant Lawrence i la badia de Kresta. La penínsu...
Hulsita Hulsita de la localitat tipus Fórmula química Fe 2+ 2 Fe 3+ O 2 BO 3 Epònim Alfred Hulse Brooks Localitat tipus mont Brooks, península de Seward, Nome Borough, Alaska, Estats Units Classificació Categoria borats Nickel-Strunz 10a ed. 6.AB.45 Nickel-Strunz 9a ed. 6.AB.45 Nickel-Strunz 8a ed. V/G.03 Dana 24.2.3.1 Heys 9.6.4 Propietats Sistema cristal·lí monoclínic Estructura cristal·lina a = 10,68Å; b = 3,09Å; c = 5,43Å; β = 94,15° Color negre Macles en [001]; un membre de la macla es troba girat 120° en relació a l'altre Exfoliació bona en {110} Duresa 3 Lluïssor vítria, submetàl·lica Densitat 4,28 g/cm 3 (mesurada); Més informació Estatus IMA mineral heretat (G) i mineral heretat (G) Any d'aprovació 1908 Referències [1] La hulsita és un mineral de la classe dels borats, que pertany al grup de la pinakiolita. Rep el seu nom en honor del nord-americà ...