Rihanna










































































Infotaula de personaRihanna

Rihanna Diamonds World Tour 3, 2013.jpg
Rihanna interpretant "Take a Bow" durant la seva gira Diamonds World Tour al 2013

Biografia
Naixement
Robyn Rihanna Fenty
20 de febrer de 1988 (1988-02-20) (30 anys)
Saint Michael
Religió
Cristianisme
Educació
Combermere School Tradueix
Activitat
Ocupació
Cantant, Compositora, Actriu, Model
Període d'activitat
2005-actualitat
Gènere artístic
Pop, rhythm and blues, reggae, hip hop i dance electrònic
Estil
R&B, dance-pop, reggae, dancehall, pop
Influències
Aaliyah
Patrimoni net estimat
230.000.000 $ i 150.000.000 $
Tipus de veu
Mezzosoprano
Discogràfica
SRP, Def Jam, RocNation
Artistes relacionats
Ne-Yo, Jay-Z, Ciara, Chris Brown, Sean Paul, David Jordan, Nicki Minaj, David Guetta, Kanye West, Shakira, Eminem, Drake
Premis




Signatura





Lloc web
www.rihannanow.com

Facebook: rihannaTwitter: rihannaInstagram: badgalririGoogle+: +RihannaMySpace: rihannaSouncloud: rihannaSnapchat: rihannaSpotify: 5pKCCKE2ajJHZ9KAiaK11HIMDB: nm1982597Youtube: UCcgqSM4YEo5vVQpqwN-MaNw
Modifica les dades a Wikidata

Robyn Rihanna Fenty, més coneguda com a Rihanna (Saint Michael, 20 de febrer de 1988) és una cantant barbadiana. La seva música té influències R&B, Reggae, Dancehall, i Dance. S'ha fet coneguda arreu del món gràcies a èxits com "Pon De Replay", "S.O.S. (Rescue Me) "Unfaithful", "Umbrella","Don't Stop the Music" i especialment "We found love", "Diamonds", "Stay", "What Now" i "FourFiveSeconds".


Actualment rau a Los Angeles.


És l'artista amb més visualitzacions al Youtube, on ja n'acumula més de 6 mil milions.


Ha rebut una gran quantitat de premis, entre ells els d'Icona de la Música i Icona de la Moda.




Contingut






  • 1 Biografia


  • 2 Music of the Sun: El debut


  • 3 A Girl Like Me: Èxit internacional


  • 4 Good Girl Gone Bad: Èxit definitiu


  • 5 2015: Vuitè àlbum i Home


  • 6 We found Love


  • 7 Imatge pública


  • 8 Curiositats i altres projectes


  • 9 Gires


  • 10 Articles relacionats


  • 11 Discografia


    • 11.1 Senzills de Music of the Sun


    • 11.2 Senzills de A Girl Like Me


    • 11.3 Senzills de Good Girl Gone Bad


    • 11.4 Senzills de Good Girl Gone Bad: Reloaded


    • 11.5 Senzills de Rated R


    • 11.6 Senzills de Loud


    • 11.7 Senzills de Talk That Talk


    • 11.8 Senzills de Unapologetic







Biografia


Rihanna va néixer a la ciutat de Saint Michael, a l'illa caribenya de Barbados. No va passar una infància gaire agradable, ja que va ser afectada per l'addicció del seu pare a la cocaïna, el crack i el inestable matrimoni dels pares. Va acudir a l'Escola Primària Commemorativa de Charles F., després va assistir a l'Escola de Combermere, on va formar un trio musical amb dues de les seves companyes.


El 2004, va guanyar el concurs de bellesa Mis Combermere, interpretant la cançó Hero de Mariah Carey a l'escola Colours of Combermere.


Evan Rogers, amb el seu company Carl Sturken, va ajudar Rihanna a gravar el seu primer demo que va ser enviat a diverses companyies discogràfiques, entre elles Def Jam, on audicionà i va ser contractada.



Music of the Sun: El debut


El seu àlbum debut Music Of The Sun, va ser coescrit per ella i es va caracteritzar per un so dancehall, reggae i R&B. Va ser llançat el 2005, durant el mes d'agost, i va debutar al lloc número 10 dels Estats Units venent 69.000 còpies en la seva primera setmana.


El primer senzill de l'àlbum, titulat "Pon de Replay", va arribar a la posició número dos dins del Billboard Hot 100 durant tres setmanes, sense poder ascendir fins i tot el primer lloc que ocupava llavors "We Belong Together" de Mariah Carey (que va romandre 14 setmanes en el número 1). Tot i així va obtenir la certificació de tres discs de Platí per les més de 600.000 descàrregues digitals al país (actualment ja ha superat el milió de descàrregues). Mundialment també va obtenir un notable èxit arribant al número 2 al Regne Unit i Europa, i al 4 en el United World Chart.


El segon senzill va ser "If It's Lovin What You Want", menys reeixit que el seu antecessor, va arribar al número 33 del Billboard i es va convertir en l'últim senzill internacional de l'àlbum.


El tema que estava previst per a tercer single, "Let Me" va ser cancel·lat i només es va llançar al Japó a començaments de 2006.


L'àlbum va vendre més de dos milions de còpies a tot el món i va rebre una certificació d'Or per l'Associació de la Indústria Discogràfica dels Estats Units. Als Estats Units en vendre més de 500.000 còpies.



A Girl Like Me: Èxit internacional


A Girl Like Me és el seu segon material discogràfic. Va ser llançat durant els mesos d'abril i maig de 2006, només 8 mesos després del llançament de Music of the Sun. L'àlbum va debutar en el número 5 dels Estats Units i el 6 de Regne Unit, on més tard tornaria a pujar fins al 5. Amb aquest àlbum se centra més en el R&B i el Pop, així com en les balades, deixant enrere, encara que sense arribar a abandonar, el reggae.


El primer senzill, "SOS" va establir una marca en el Billboard Hot 100, quan en la seva setmana dotze, en llançar-se com descàrrega digital va saltar de la posició 34 al número u, sent el tercer salt més gran en la història del Billboard per una dona (després de Loverboy de Mariah Carey i A Moment Like This de Kelly Clarkson). També es va convertir en la segona cançó que més vendes de descàrrega digital havia registrat en la seva primera setmana en venda. "SOS" a més va debutar en el posat número número 1 a Austràlia, on es va mantenir durant vuit setmanes en aquella posició. També va ser número 1 a Europa i durant dues setmanes en el United World Chart. Al Canadà, el Regne Unit i Alemanya va assolir la posició número 2.


Durant maig de 2006 a Nord-amèrica es va llançar la balada "Unfaithful", arribant al número 6 als EUA, mantenint-ne així dos senzills simultàniament dins del Top 10 de l'Hot 100. El tema va ser una nova balada vàlida per a l'artista, arribant al número 1 en diversos països com el Canadà, Israel, Noruega, els Països Baixos, Portugal o Suïssa. També va ocupar de nou el número un europeu i el número 2 al Regne Unit i Alemanya.


El tercer senzill, "We Ride" va ser llançat durant l'últim terç de l'any 2006. La cançó, un mid-tempo de tall R&B no va obtenir l'èxit dels seus predecessors, encara que va arribar al número u de les llistes balli del Billboard. Al Regne Unit va ser #17 i a Alemanya #45.


Finalment, el desembre es va llançar en alguns països "Break It Off", un tema en el qual col·labora amb Sean Paul. Va arribar al número 9 als Estats Units i al #19 al Canadà.


Fins al moment, l'àlbum ha venut sobre unes 4 milions de còpies a tot el món. Milió i mig de les quals als EUA, on ha estat certificat de Platí.



Good Girl Gone Bad: Èxit definitiu


Ja en el 2007, la del Carib va donar la sorpresa que anava a llançar un nou àlbum, que portaria per nom Good Girl Gone Bad. Un treball amb nombroses col·laboracions i productors.


El primer senzill Umbrella, amb la col·laboració del raper Jay-Z i llançat a finals de març de 2007 ha estat un verdader boom mundial arribant al número 1 a més de 35 països, inclòs Estats Units. La cançó ha estat molt reeixida en Nord-amèrica, Europa i Austràlia però especialment al Regne Unit, on s'ha mantingut deu setmanes en el número u, una cosa que no succeïa en aquest país des de 1994. D'aquesta manera es converteix en el #1 més longeu de singles britànics en el que portem de segle i igualant per exemple I Will Always Love You de Whitney Houston. A més ha estat també #1 a Europa i en el United World Chart durant deu setmanes.


L'àlbum va debutar número 1 al difícil mercat musical britànic. Així mateix també va entrar en la primera posició en vendes del Canadà, Irlanda i Suïssa, mentre que als Estats Units va entrar el 2. En aquest treball, Rihanna mostra més maduresa musical i Jay-Z, diu estar orgullós d'ella.


El segon senzill de l'àlbum, "Shut Up & Drive" ha tingut un èxit moderat assolit el número 4 a Austràlia, el #5 a Regne Unit, el #6 al Canadà i el número 15 als Estats Units.


Per a Àustria i Alemanya, el tercer senzill ha estat "Don't Stop the Music", arribant al #1 en ambdós països. Aquest tema serà el tercer single internacionalment i ja ha estat número 10 al Canadà.


Mentre, als Estats Units, el tercer senzill oficial ja en promoció és "Hate That I Love You" (junt amb Ne-Yo), que ja ha assolit el lloc 7 del Billboard Hot 100. Aquest serà el quart senzill internacional.


Finalment, es remenen els temes "Rehab" i "Breakin Dishes" com cinquè, i probablement últim, senzill de l'àlbum.


Good Girl Gone Bad ja ha venut 1.153.936 còpies als Estats Units i gairebé 5 milions a tot el món.


El 2006 va estar de gira amb el grup The Pussycat Dolls i recentment va anunciar la seva primera gira en solitari, que probablement es dirà Good Girl Gone Bad Tour.



2015: Vuitè àlbum i Home


Les notícies que Rihanna estava treballant en el seu vuitè album van començar el 2014.


El maig del 2014 la cantant va deixar Def Jam, la seva companyia discogràfica, per passar totalment a Roc Nation.


El 24 de gener de 2015, Rihanna va treure "FourFiveSeconds", el seu primer senzill del seu nou àlbum amb la col·laboració de Kanye West i Paul McCartney. En l'entrega dels premis Grammy Kanye West va revelar que era el productor executiu del nou àlbum de la cantant barbadiana. El 24 de febrer de 2015, Rihanna va llençar "Towards the sun", va ser llançat com el primer senzill de la banda sonora de Home.


El 26 de març de 2015, el senzill "BitchBetterHaveMyMoney" va ser posat a la venda a iTunes, com a part del seu vuitè àlbum. El videoclip del senzill es va estrenar el 2 de juliol del 2015.


El 14 d'abril de 2015, el senzill "American Oxygen" escrita per Alex da Kid, Candice Pillay, Sam Harris i Rihanna, va sortir a la venda com a tercer senzill del seu nou àlbum.


El 28 de gener de 2016, va aparèixer el seu vuitè àlbum d'estudi Anti.



We found Love


El primer senzill de l'àlbum, amb la col·laboració de Calvin Harris, va ser "We Found Love", va ser llençat el 22 de setembre de 2011, va ser posat a la venda mitjançant la descàrrega digital a iTunes. Rihanna va gravar el vídeo en el comtat de Down, Irlanda del Nord, a finals de setembre de 2011. El vídeo va ser estrenat oficialment el dia dimecres 18 d'octubre mitjançant la pàgina oficial de Rihanna a Facebook. "We Found Love" va entrar als deu primers llocs de Billboard Hot 100, convertint-se així en el 20é senzill de Rihanna que ho aconsegueix; posteriorment va arribar al primer lloc, convertint-se així en l'11è que hi ha arribat a aquesta posició.



Imatge pública




Rihanna durant el tour Last Girl on Earth


El 2007, va arribar al lloc núm. 8 a una llista de la revista Maxim Hot 100 2007 llista en la quinzena posició a la llista del 2008 i novament en vuitè lloc el 2009. El juny de 2007, la cantant fou anomenada "Venus Breeze Celebrity Cames d'una deessa" de Gillette de marca Margeaux d'Entertainment Weekly va escriure un article titulat Rihanna: Diva de l'Any que es refereix a la carrera de manera positiva amb èxit durant l'any 2008.
El 2009, la revista Gentlemen's Quarterly, va triar la cantant com a guanyadora de la llista de les cent dones més sexies. A Portugal, a la revista FHM, la cantant s'erigeix en sisè lloc el 2009 i trigèsim primer des de l'any anterior de 2008.


Els tatuatges han atret l'atenció dels mitjans de comunicació. Un dels seus primers tatuatges fou una nota musical al turmell i el símbol Peixos Singo darrere de l'orella dreta. El tatuatge més visible és un conjunt d'estreles a la part posterior de la cantant, format per dos tatuatges. En total, la cantant té dotze tatuatges, incloent-hi la data de naixement de la seva millor amiga al muscle, una estrella en el cartílag de l'orella, una expressió "Shhh ..." al dit de la mà, una calavera al turmell, una escriptura al coll i una pistola al ventre. El seu darrer tatuatge s'havia previst davall dels musclos, però es va fer, finalment, part de la caixa toràcica. Malgrat que la cantant tenia temor de ser criticada pel seu nou tatuatge, l'artista, tot d'una va explicar el significat del tatuatge, que simbolitza "força i poder". A l'agost de 2009, la cantant va fer sessions de fotos per la portada de Vogue Itàlia edició setembre. La sessió fou signada per n'Steven Klein, qui revelà les imatges digué que són "fortes i agressives per una imatge d'estil futurista". També va posar per la portada de Glamour del desembre del 2009, sent classificada per la revista com la "Dona de l'Any".



Curiositats i altres projectes


Després de l'èxit d'Umbrella, la cantant va iniciar un negoci poc habitual, el de la venda de paraigües. Això es va originar després que alguns seguidors anglesos portessin paraigües a les discoteques per ballar aquesta cançó. Els paraigües són confeccionats per la corporació nord-americana Totes-Isotoner Corporation, estan disponibles en 4 models diferents amb un valor que va des dels $14.99 i fins als $50.00.


A més, se sap que la cançó "UMBRELLA" al principi va ser realitzada per a la polèmica i reeixida Britney Spears, però mai no es va saber perquè l'artista no acceptà cantar-la.


Rihanna ha assegurat les seves cames per un milió de dòlars, després de rebre el títol de "Celebritat amb Cames de Deessa" de part de la marca de màquines d'afaitar Venus Breeze. Paradoxalment, després d'assegurar les seves cames, va torçar-se un turmell.


El 7 de juliol de 2007, Rihanna es va presentar en el concert Live Earth de Tòquio, Japó.


El 26 d'agost de 2007, Gerard Way, de la banda My Chemical Romance, va cantar un fragment de la cançó Umbrella durant la seva presentació en el Projekt Revolution a Hartford, Connecticut.


El 9 de setembre d'aquell mateix any, Rihanna es va presentar en els premis MTV Video Music Awards al costat de Chris Brown. Era nominada en 3 categories i va guanyar 2 premis: Millor Vídeo de l'Any i Senzill "Gegantí" de l'Any.


El 2008, Rihanna acompanyant el cantant de rap americà T.I. reprèn "Dragostea din tei" del grup O-Zone en versió hip-hop, a "Live your life" cançó que entrà en segona posició de vendes de singles als Estats Units.



Gires




  • Rihanna: Live In Concert Tour (2006)

  • The Good Girl Gone Bad Tour (2007-2009)

  • The Last Girl On Earth Tour (2010-2011)

  • Loud Tour (2011)

  • Diamonds World Tour (2012-2013)

  • 777 Tour (2012)

  • The Monster Tour (amb Eminem)



Articles relacionats



  • Talk That Talk

  • Diamonds



Discografia


Music of the Sun (2005)
A Girl Like Me (2006)
Good Girl Gone Bad (2007)
Good Girl Gone Bad : Realoded (2008)
Rated R (2009)
Loud (2010)
Talk That Talk (2011)
Unapologetic (2012)



Senzills de Music of the Sun


Pon de Replay, If it's Lovin' What You Want



Senzills de A Girl Like Me


SOS, Unfaithful, We Ride, Break It Off



Senzills de Good Girl Gone Bad


Umbrella, Shut Up And Drive, Don't Stop The Music, Hate That I Love You



Senzills de Good Girl Gone Bad: Reloaded


Take a Bow, Disturbia, Rehab



Senzills de Rated R


Wait Your Turn, Russian Roulette, Hard, Rude Boy, Rockstar 101, Te Amo



Senzills de Loud


Only Girl (In The World), What's My Name, S&M, California King Bed, Man Down, Cheers



Senzills de Talk That Talk


We Found Love, You Da One, Where Have You Been



Senzills de Unapologetic


Diamonds, Stay (ft. Mikky Ekko), Right Now (ft. David Guetta), Pour It Up i What Now.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rihanna Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita