Ramaderia






La ramaderia tracta de la cria de bestiar.


La ramaderia és l'activitat humana consistent en la domesticació i explotació d'animals per obtenir-ne aliment, productes derivats (llana, cuir, etc.), o serveis (animals de tir, animals de bast, amb finalitats recreatives, animals per a laboratori, etc.). El conjunt d'animals així emprats s'anomena 'bestiar'. La ramaderia abasta el conjunt d'activitats relacionades amb la cria (àmbit de la zootècnia) i el comerç de bestiar (àmbit de l'economia agrària).


Els responsables dels ramats en pastura s'anomenen 'pastors'.




Contingut






  • 1 Importància mundial de la ramaderia


  • 2 Nombre mundial de caps de bestiar


  • 3 Principals espècies ramaderes


  • 4 Problemes per la industrialització


    • 4.1 Mamífers en la ramaderia




  • 5 Història de la ramaderia


    • 5.1 La prehistòria abans de la ramaderia


    • 5.2 El neolític


    • 5.3 La ramaderia actualment a la península Ibèrica




  • 6 Països Catalans


  • 7 Referències


  • 8 Vegeu també


  • 9 Enllaços externs





Importància mundial de la ramaderia


En el món a partir del segle XXI, la ramaderia suposa un 40% del valor econòmic de l'activitat conjunta agrícola i ramadera, aquest valor arriba al 50% en el món desenvolupat econòmicament.[1]



Nombre mundial de caps de bestiar


Desglossament del nombre mundial de caps de bestiar (només mamífers, l'any 2011)



  • Ases i muls: 52.159.000

  • Búfals: 173.858.000

  • Bovins: 1.376.824.000

  • Cabres: 816.308.000

  • Cavalls: 58.108.000

  • Porcs: 962.686.000

  • Ovins: 1.084.979.000



Principals espècies ramaderes



  • Porcí: Porc, majoritàriament, i porc de guinea

  • Boví: Toros, vaques, bous, zebús, búfals

  • Oví: Ovelles

  • Cabriu o el cabrum: Cabra


  • Aviram: Gallines, gallina de guinea, coloms, oques, ànecs, estruços, etc.


  • Èquids:Cavalls, ases


  • Camèlids: Camell, dromedari, llama, alpaca


  • Àpids: Abella de la mel, altres abelles i borinots (apoïdeus)



Problemes per la industrialització




L'emissió de metà per part del ramat és un problema greu


Amb la industrialització ràpida de la ramaderia que va ocórrer al llarg del segle XX s'han plantejat noves questions en els camps de la zootècnia, l'ètica, el dret, la bioseguretat i la sanitat alimentària i mediambiental; en particular;



  • Els mètodes de selecció i inseminació (sovint artificial) que empobreixen la diversitat genètica de les espècies i soques ramaderes afavorint les malalties dels animals

  • la diffusió de la ramaderia sense terra que substitueixen les pastures per conreus de soia i blat de moro;

  • la difusió de la cria en bateries semblen afavorir alguns tipus de virus (H5N1) i altres patògens,

  • la possibilitat en la carn i la llet d'utilitzar susbstàncies (prohibides o no) com els additius alimentaris, hormones de creixement o melatonina forçánt els animals a produir i més encara el clonatge i les modificacions genètiques dels animals és font de conflictes.

  • L'ús de farines animals per alimentar ramaderia herbívora ha estat l'origen de la malaltia de les vaques boges ocasionada per un prió.

  • Els mètodes moderns tenen un gram impacte ambiental i social (s'ha reduït la mà d'obra necessària)

  • la difusió al medi ambient de medicaments veterinaris per l'orina i els excrements dels animals, també en piscicultura.

  • El consum mundial de carn augmenta molt. Segons les estimacions de l'ONU (FAO), la producció mundial de carn i llet es doblarà d'aquí al 2050 ».[2]



Mamífers en la ramaderia














































































































































































Animal / Tipus
Estatus de domesticació
Antecessor silvestre
Època de la primera domesticació
Àrea de la primera captivitat
Primers usos comercials
Usos comercials actuals

Alpaca
Mamífer, herbívor
domèstic

Vicunya
Entre 5000 aC i 4000 aC

Andes


llana

Bisó americà
Mamífer, herbívor
captiu
s/d
A finals del segle XIX

Amèrica del Nord


carn, cuir,

Camell
Mamífer, herbívor
domèstic

Dromedari salvatge i Camell bactrià
Entre 4000 aC i 1400 aC

Àsia

Animal de tir, de càrrega i per muntar, carn, llet

Boví
Mamífer, herbívor
domèstic

Ur (extingit)
6000 aC
Sud-oest d'Àsia, Índia, Àfrica del Nord (?)


Carn, llet cuir, animal de tir

Cérvol
Mamífer, herbívor
captiu
s/d
1970
Amèrica del Nord


carn (banya), cuir

Gos
Mamífer, omnívor
domèstic

Llop
12000 aC


Animal de càrrega, Animal de tir, Per a caçar, Gos de pastor, guardià, carn

Ase
Mamífer, herbívor
domèstic

Ase silvestre africà
4000 aC

Egipte

Per muntar, de càrrega, de tir, carn, llet de burra

Cabra
Mamífer, herbívor
domèstic

Cabra salvatge
8000 aC
Sud-oest d'Àsia


Llet, carn, llana, cuir, de tir,

Porc de Guinea
Mamífer, herbívor
domèstic

Cavia tschudii
5000 aC
Amèrica del Sud


Carn

Cavall
Mamífer, herbívor
domèstic
Cavalls salvatges d'Ucraïna i sud de Rússia (extingit)
4000 aC

Ucraïna

Per muntar, de càrrega, de tir, carn, llet

Llama
Mamífer, herbívor
domèstic

Guanac
3500 aC

Andes

Per muntar, de càrrega, de tir,carn, llana

Mul
Mamífer, herbívor
domèstic
Híbrid estèril d'ase i cavall
 
 

Per muntar, de càrrega, de tir

Porc
Mamífer, omnívor
domèstic

Senglar
7000 aC
Anatòlia oriental


Carn, cuir

Conill
Mamífer, herbívor
domèstic

Conill de bosc
entre 400 a 900 dC

Península Ibèrica i França


Carn, pell

Cérvol
Mamífer, herbívor
semidomesticat

Cérvol salvatge
3000 aC
Nord de Rússia


Carn, cuir, banya, llet, animal de tir,

ovella
Mamífer, herbívor
domesticat

Mufló asiàtic
Entre 9000 i 11000 aC
Àsia del sud-oest


Llana, llet, cuir, carn

Búfal d'aigua domesticat
Mamífer, herbívor
domesticat
Búfal asiàtic silvestre
4000 aC
Àsia del Sud

Per a muntar, de tir, carn, llet

Iac
Mamífer, herbívor
domesticat
Iac salvatge
 

Tibet, Nepal


Carn, llet, llana, per a muntar, de càrrega, de tir


Història de la ramaderia


Per a les primeres fases de la història de la ramaderia només es pot comptar amb les dades que proporciona l'arqueozoologia, ja que, evidentment, no es compta amb dades escrites. L'arqueozoologia té entre les seves limitacions les que es desprenen de la formació, o no, de fòssils (la tafonomia) i la possibilitat que el que es trobi actualment en àmbits com les coves no sigui representatiu del que realment hi havia en el passat.[3]



La prehistòria abans de la ramaderia


Les darreres societats d'economia caçadora recol·lectora visqueren en l'epipaleolític altrament dit mesolític. El final del Plistocè es considera en 10.300 anys enrere, així queda marcat de la darrera glaciació i el canvi climàtic cap a la situació actual. Durant l'epipaleolític no hi ha veritable ramaderia, ja que no es produeixen de forma conscient canvis morfològics en els animals que es consumien que als Països Catalans (del continent) eren bàsicament el cérvol (Cervus elaphus), la cabra salvatge (Capra pyrenaica), conill de bosc i algunes espècies de cargol com Capea nemoralis. La cacera de cavalls com Equus caballus i Equus tryduntinus havia disminuït molt respecte al Paleolític, més ocasionalment també es caçaven altres animals com teixons i rarament (per exemple al nord del País Valencià)l'ós. A Mallorca l'antilop Myotragus balearicus era l'espècie més caçada i més tard seria, segons evidències arqueològiques, com a mínim semidomesticada. El gos (domesticat 13.500 anys enrere al Pròxim Orient i 3.000 anys després a Europa) era en realitat l'únic animal domesticat de l'epipaleolític però amb una finalitat que no era la ramadera.



El neolític


Sembla que agricultura i ramaderia es van adoptar simultàniament, el que queda completament establert és que això passa a l'Orient Pròxim on ara hi ha els actuals estats de Síria, Israel i Iraq. Potser com a precedent a l'autèntica domesticació hi va haver una cacera selectiva o un control de ramats silvestres. Els antecedents salvatges dels animals domesticats, anomenats agriotips, tots ells es troben en la zona de l'Orient Proper, des d'on les tècniques agroramaderes irradiaren a totes les altres zones. Si bé hi havia a Europa porcs (senglar) i bovins silvestres (auroc) les anàlisis dels fòssils dels animals domesticats en demostren l'origen oriental. En el cas de les cabres europees que són de diferent espècie (Capra hircus i Capra Pyrenaica) que l'oriental (Capra aegagrus) i van ésser aquestes últimes les que es van domesticar. En el cas de l'ovella domèstica només existeix en estat salvatge a l'orient, ja que el moltó silvestre de Còrsega, Ovis musimon és una ovella domèstica asilvestrada durant el neolític.


En el neolític eren més abundants els ramats d'ovelles i cabres que els de bovins i porcs tot i que la recerca arqueològica apunta a una possible major antiguitat de la domesticació del porc respecte a la de l'ovella que tradicionalment es considerava més antiga.


En l'elecció dels animals que van ser domesticats era molt important la seva manejabilitat pels humans i que no competissin en l'alimentació humana, per això hi dominen els remugants sobre els monogàstrics com el porc.



La ramaderia actualment a la península Ibèrica


  • De bestiar oví n'hi ha, a la península Ibèrica, 23 milions de caps, que es crien a l'interior de la península on s'alimenten de pastura i/o pinso. D'aquest bestiar se n'obté carn, llana i llet.

  • De bovins, a la península, són n'hi ha més de 6 milions de caps, abunden al nord de la península on s'alimenten de pastures i/o pinso. D'aquest bestiar també se n'obté carn, llet, cuir, etc.

  • L'aviram, principalment gallines ponedores i pollastres per a carn (broilers), uns 180 milions de caps i se n'obtenen ous i carn.

  • El bestiar porcí són més de 25 milions de caps i es crien a gairebé tot el territori peninsular. Els porcs ibèrics s'alimenten de pastura i/o pinso. Les races no ibèriques estan sempre en estables i només mengen pinso. Se n'obté carn de la qual una part se'n fa embotit, l'altra es conserva en forma curada (pernil) o es consumeix en fresc.


Països Catalans


Els Països Catalans són un territori tradicionalment ramader. A més del porc, cal esmentar altres animals que han definit la ramaderia i que perviuen avui. Els condicionants climatològics i geogràfics intervenen decisivament en la ramaderia i la pagesia tradicionals i, per tant, en la constitució de les races autòctones.


Hi ha una gran tradició quant a la cria d'aviram, especialment els pollastres, els galls i les gallines. Aporten no tan sols una carn de primera qualitat, sinó els ous. No és casual que, a més de l'escudella, el dia de Nadal es mengi el pollastre –o el capó, un pollastre capat– farcit com a segon plat mentre que en altres indrets aquest espai l'ocupa el xai.[4]


Entre les varietats de pollastres, capons, galls i gallines autòctones, destaquen el pollastre de pota blava del Prat de Llobregat (l'únic amb Indicació Geogràfica Protegida), el gall del Penedès i el pollastre empordanès. També altres varietats que es crien respectant l'alimentació i el cicle vital de l'animal, com és el cas dels pollastres, capons i pulardes de pagès del Berguedà, criats en espais amplis i alimentats amb blat de moro.[4] A València, destaca la varietat autòctona valenciana o xulilla. A les Balears, tant Mallorca i Menorca com Eivissa tenen una raça autòctona. Entre altres aus, cal destacar els ànecs del Penedès i els de Mallorca (ànnera mallorquina) i l'oca empordanesa, per consumir-ne la carn i també l'apreciat fetge gras. També és considerable la cria d'altres ocells tradicionalment salvatges com la guatlla, encara que el consum d'aquest tipus d'aviram sigui molt més moderat.[4]


El següent animal quant a importància és l'ovella. Herbívor remugant ben adaptat al clima mediterrani, prové probablement del mufló salvatge de l'Orient Pròxim, animal que encara avui dia existeix i que presenta similituds. L'ovella forma part de la cultura ramadera i alimentària en bona part del món i té un paper simbòlic important en diferents cultures i religions. Als Països Catalans, aquesta importància té característiques pròpies. S'ha de dir que el xai no és una menja diària: no ho era en el passat ni ho és ara. És una carn molt gustosa, greixosa i de preu elevat, més adequada per a dies comptats que per a un consum constant. A casa nostra, el xai agrada petit, quan encara s'alimenta a base de la llet de la mare, fet a l'ast, a la brasa o bé al forn, a diferència d'altres indrets on és més freqüent de veure'l cuinat amb salses i d'edat més avançada. Per la diversitat de territoris en què tradicionalment habita, de races d'ovelles n'hi ha moltes i de ben diferenciades: si bé n'hi ha de molt apreciades per la carn, altres ho són per la llet i altres per la llana. Als Països Catalans hi ha sis races autòctones: la xisqueta, la ripollesa, la mallorquina, la menorquina, l'eivissenca i la roja mallorquina. Totes es crien per la carn, principalment, i menys per la llet, amb la qual es fan formatges de qualitat i en general artesanals.[4]


El tercer animal en importància seria la vaca –i la vedella–. Als Països Catalans, aquest animal no ha estat tradicionalment gaire present. Més habituat a zones humides i amb molta quantitat d'herba, en el sistema de ramaderia tradicional es concentra a les comarques pirinenques, i en canvi és pràcticament inexistent a la resta del Principat. Aquesta concentració ha desenvolupat una sèrie de races autòctones catalanes presents als Pirineus: la pallaresa, que en l'actualitat es troba en procés de recuperació, la bruna (o bruneta, creuament entre la pallaresa i la bruna alpina) i l'alberesa (situada a l'Albera, entre l'Alt Empordà i el Rosselló, de la qual hi ha pocs exemplars). Se'n consumeix la carn principalment a les zones properes i arriba puntualment a restaurants i mercats d'arreu. Amb la llet, es confeccionen formatges artesans.[4] A les Balears, les races mallorquina i menorquina tenen una existència mil·lenària, per bé que avui dia es troben en constant perill de desaparèixer. La precarietat de races autòctones es deu en gran part a la cria intensiva de vaca i vedella de races foranes, triades en funció de la producció de llet o de carn, en zones naturalment no adequades per a aquest animal. Aquest tipus d'explotacions en molts casos no està relacionat amb la qualitat, malauradament.


La cabra domesticada, als Països Catalans, té una presència menys acusada, en la majoria dels casos testimonial i centrada en l'obtenció de llet per a producció de formatge artesà. Es parla d'una raça autòctona catalana existent als Pirineus fins a mitjan segle XX, ja desapareguda.[4] En l'actualitat, a Catalunya tan sols resisteix la cabra blanca de Rasquera com a representant autòctona i es pastura a la zona interior del sud de Catalunya. A les Balears es mantenen la raça mallorquina i la pitiüsa, mentre que a la resta de la Península destaca la presència de races com la murcianogranadina o la pirinenca (Aragó), principalment utilitzades per la llet. En l'actualitat, en aquest i en la resta de casos tractats, sembla que hi ha un cert moviment de recuperació basat en l'interès gastronòmic però també en un interès cultural, històric i ecològic que envolta aquestes races.[4]



Referències





  1. [enllaç sense format]http://books.google.cat/books?id=-miva3W-ZMwC&pg=PA106&dq=animals+world+livestock&lr=&as_brr=3&ei=W1PhSrPvFpu0zASIw9ymDA&hl=ca#v=onepage&q=animals%20world%20livestock&f=false


  2. Jean-Baptiste Jeangène Vilmer (juriste et éthicien de l'université Yale, Éthique animale


  3. Jordi Nadal Lorenzo. Estat de la qüestió de l'inici de la ramaderia a Catalunya, Estudis d'història Agrària núm. 14


  4. 4,04,14,24,34,44,54,6 «Ramaderia». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Juny 2013].




Vegeu també



  • Explotació ramadera

  • Bestiar



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ramaderia Modifica l'enllaç a Wikidata



  • Diccionari de veterinària i ramaderia del TERMCAT

  • Vocabulari benidormer de la ramaderia



Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita