Francis Poulenc

Multi tool use
Multi tool use


































































Infotaula de personaFrancis Poulenc

Francis Poulenc and Wanda Landowska (cropped).jpg
Biografia
Naixement
7 gener 1899
París
Mort
30 gener 1963 (64 anys)
París
Causa de mort
Infart miocardíac
Lloc d'enterrament
cementiri del Père-Lachaise
Religió
Catolicisme
Educació
Liceu Condorcet
Activitat
Ocupació
Compositor, pianista, coreògraf, músic i llibretista
Gènere artístic
Òpera, música clàssica i música religiosa
Moviment
Modernisme musical i música clàssica
Professors
Charles Koechlin
Instrument
Piano
Obra
Obres destacables
Oboe Sonata Tradueix
Sonata for Horn, Trumpet, and Trombone Tradueix
Sonata per a flauta (1957)
Premis






Spotify: 4IAWVxo2fpTBPn6k7GZ3eYIMDB: nm0693590iTunes: 221524Last.fm: Francis+PoulencMusicbrainz: 5e1ef22b-310a-46ad-885b-4897b8c9c85aSongkick: 510854
Modifica les dades a Wikidata



Placa commemorativa en honor a Francis Poulenc situada a la ciutat de París.


Francis Poulenc (París, 7 de gener de 1899 - 30 de gener de 1963) fou un compositor francès. Va ser un dels membres del Grup dels Sis, amb Darius Milhaud, Georges Auric, Arthur Honegger, Louis Durey i Germaine Tailleferre. Va englobar els ideals del grup, almenys tal com els va formular Cocteau, i també va ser el més compromès amb l'esperit original de la formació.[1]


Poulenc va néixer en una família parisenca acomodada i va créixer al centre de la ciutat, a prop del palau de l'Elisi. El seu pare posseïa la gran empresa farmacèutica de Rhône Poulenc i la seva mare provenia d'una llarga línia dels parisencs nadius.[2] Poulenc estimà tota la vida París per la seva elegància i energia. Amb només set anys, ja componia peces curtes, i la seva mare, dedicada a la música, encoratjà la seva precoç ambició de tocar el piano. Continuà estudiant aquest instrument de forma més seriosa amb Ricard Viñes, el qual el presentà a Satie, Casella i Auric. Un cop obtingué el diploma al Lycée Condorcet i féu el servei militar durant tres anys, Poulenc estudià amb Koechlin.


Com els altres compositors del Grup dels Sis, Poulenc rebutjà el gust contemporani pel Romanticisme i l'Impressionisme i es pronuncia en favor d'un estil popular i ple d'esperit del music-hall, tot adoptant Satie i Cocteau com a mestres estètics i espirituals. Malgrat el seu entusiasme inicial pels compositors radicals i rebels de París, i tot i que va fer per ser a Viena el 1921 per trobar-se amb Schönberg, el mateix Poulenc era essencialment un tradicionalista, encara que amb enginy i una sana ratxa d'irreverència.[2] Admirava molt la poesia, en particular la de Guillaume Apollinaire, Max Jacob i Paul Éluard, i acompanyà Pierre Bernac en els seus nombrosos recitals amb melodies sobre els seus poemes, a la fi dels anys trenta.


Les composicions de Poulenc reflecteixen una honestedat i un sentit de la invenció espontània i testimonien sempre una gran independència d'esperit.



Obres


D'entre les obres de Poulenc cal destacar:



  • Les òperes:


    • Les mamelles de Tirésias de 1947


    • Dialogues des Carmélites de 1957


    • La voix humaine de 1959. Estrenada a Paris el 6 de febrer de 1959 a l'Opera-Comique (Salle Favart). Estrenada a Barcelona el 21 de desembre de 1965 al Gran Teatre del Liceu. Estrenada a Buenos Aires per Teodoro Fuchs.



  • Obres religioses: Litanies à la vierge noire, de 1936, un Gloria, un Stabat Mater, ambdós per a soprano, cor mixt i orquestra.

  • Ballets: Les Biches, de 1924.

  • Peces per a piano, entre les quals cal esmentar el concert per a piano i orquestra conegut com a "Concert núm. 1", que l'autor anomenava en privat, per raons desconegudes, el Concerto casquette.

  • Música per a la història de Babar l'elefant, per a locutor i piano (posteriorment orquestrada per Jean Françaix).

  • El concert per a orgue, orquestra de corda i timbales, un concert per a piano, un concert per a dos pianos, el Concert champêtre per a clavecí i orquestra.

  • Música de cambra, entre la qual cal esmentar una Sonata per a clarinet i piano (1962), una sonata per a flauta i piano, un sextet per a piano i instruments de vent.


  • Fiançailles pour rire, cicle de cançons.

  • Nombroses peces profanes i religioses per a cor mixt a cappella: set cançons sobre textos de Guillaume Apollinaire i Paul Eluard, un soir de neige, Chansons françaises sobre textos anònims de l'edat mitjana, Chansons à boire, quatre petites prières de saint François d'Assise per a cor masculí, Petites voix per a cor d'infants, una missa en sol major i diversos motets.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francis Poulenc Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. Morgan, Robert P. Twentieth-Century Music: A History of Musical Style in Modern Europe and America. W W Norton & Company Incorporated, 1991, p. 182. ISBN 9780393952728. 


  2. 2,02,1 Huscher, Phillip. «Programa d'un concert». Chicago Symphony Orchestra.









jI7ggq aEhXkO4a5w ltfpC
EQB7oBS0i29,mu,JowVV lkXBm,K,ZjR7y6eeA9,wVABS,9Fv bt1gclVWZJmviDfNOp0blu Klxvi WSRzZ,qAUtss4

Popular posts from this blog

Fluorita

Península de Txukotka

Hulsita