Marcello Malpighi
























































Infotaula de personaMarcello Malpighi

Marcello Malpighi large.jpg
Biografia
Naixement
10 març 1628
Crevalcore
Mort
29 novembre 1694 (66 anys)
Roma
Causa de mort
Accident vascular cerebral
Religió
Església Catòlica
Educació
Universitat de Bolonya
Activitat
Director de tesi
Giovanni Alfonso Borelli
Camp de treball
Anatomia i medicina
Ocupació
Zoòleg, professor i anatomista
Ocupador
Universitat de Bolonya
Obra
Estudiant doctoral
Antonio Maria Valsalva
Premis


Modifica les dades a Wikidata

Marcello Malpighi (Crevalcore, prop de Bolonya, 10 de març de 1628 - Roma, 29 de novembre de 1694) va ser un metge, anatomista i fisiòleg italià que va donar nom a diverses estructures biològiques com el sistema de tubs de Malpighi, el corpuscle de Malpighi o la piràmide de Malpighi. Es considera el fundador de la microscòpia anatòmica i de la histologia. Ja mort aquest Linnaeus va donar el nom del gènere de plantes Malpighia en el seu honor, aquest gènere és el gènere tipus de la família Malpighiaceae.




Taula de De pulmonibus observationes anatomicae, 1661


Al gener de 1646 es va inscriure a la Universitat de Bolonya. El 1649 moriren els seus dos pares i ell va haver d'ocupar-se dels seus vuit germans i decidí fer-se metge especialitzant-se en anatomia. A la Universitat l'autoritat de Galè encara no es discutia


El 1656, essent ja metge, invitat per l'arxiduc Leopold de Toscana, va passar a ser professor a la Universitat de Pisa, allà va ser membre de l'Accademia del Cimento, que pretenia ser hereva del ciència de Galileu. El seu amic el matemàtic Giovanni Alfonso Borelli el va introduir a l'observació de la ciència segons els principis de Descartes i considerar els animals dintre de la mecànica. També Malpighi entrarà i continuarà tota la seva vida en l'ús del microscopi


El 1659 tornà a la Universitat de Bolonya i allà va fer les seves primeres observacions importants al microscopi.


En una sèrie de cartes dirigides a Borelli, Malpighi descriu l'estructura fina dels pulmons.


Amb la descripció dels alvèols Malpighi assentà les bases per una teoria de la respiració i demostrà que el sistema de circulació de la sang proposat per William Harvey era efectivament tancat. Després Malpighi es traslladà a la Universitat de Messina. Publicà el 1665 tres opuscles: De lingua, De cerebro i De externo tactus organo, centrat sobre els sentits del gust, sobre el funcionament del cervell i sobre el sentit del tacte.


En l'obra De viscerum structura Malpighi posa en evidència el complex sistema del fol·licles, tubs i vasos dels ronyons.


Va ser entre els primers a estudiar les empremtes digitals.[1]


Va col·laborar amb la Royal Society de Londres que des de 1669 publicarà totes les seves obres i el 1687 la Royal Society publicà l'Opera omnia de Malpighi.




Marcello Malpighi, Opera omnia





Opere, 1687


El 1691 el cardenal de Bolonya Pietro Antonio Pignatelli va ser elegit papa (Innocenci XII) ell va voler que Malpighi anés a Roma i va ser nomenat "cameriere segreto partecipante", un títol equivalent a monsenyor.



Notes




  1. Marcello Malpighi, De Externo Tactus Organo Anatomica Observatio (Nàpols, Itàlia: Aegidium Longum, 1685).



Bibliografia





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marcello Malpighi Modifica l'enllaç a Wikidata

  • Mille anni di scienza in Italia








Popular posts from this blog

Fluorita

Hulsita

Península de Txukotka