Troposfera





















Infotaula de geografia físicaTroposfera

Troposphere CIMG1853.JPG
Tipus
Capa de l'atmosfera
Part de
atmosfera terrestre i homosfera









Modifica les dades a Wikidata



Capes de l'atmosfera: troposfera i tropopausa, estratosfera i estratopausa, mesosfera i mesopausa, i termosfera


La troposfera és la capa inferior de l'atmosfera en contacte amb la superfície terrestre. Té un gruix variable (aproximadament 17 km a l'equador i 8 km als pols)[1] a conseqüència del moviment de rotació terrestre, que fa que la força centrífuga que suporta sigui màxima a l'equador i nul·la als pols.


Dins d'aquesta capa es produeixen importants fluxos convectius verticals i horitzontals -és a dir, vent- provocats per les diferències de pressió i temperatura existents entre unes regions i altres. A causa de trobar-se en contacte amb la hidrosfera i la biosfera, presenta quantitats importants, però variables, de vapor d'aigua i de diòxid de carboni, així com quantitats també variables de pols en suspensió (concentrada en els primers 500 m, que és la part coneguda com a capa bruta) En resum, és la capa on es produeixen els fenòmens meteorològics que caracteritzen les zones climàtiques de la Terra (formació de núvols, precipitacions...). A la troposfera la temperatura presenta un descens progressiu amb l'altura, aproximadament d'1 °C per cada 150 m. El límit superior de la troposfera s'anomena tropopausa


S'hi concentra el 80% de la massa total de l'atmosfera i gairebé tot el vapor d'aigua. Aquí és on es produeixen els fenòmens meteorològics: els vents, la formació dels núvols i les precipitacions de pluja, neu, calabruix o calamarsa. També conté minúscules partícules de pols que suren en l'aire.



Vegeu també



  • Altres capes de l'atmosfera: estratosfera, mesosfera, termosfera i exosfera


  • Contaminació atmosfèrica: Pluja àcida, boira fotoquímica, etc.



Referències





  1. Baskaran, Mark. Handbook of Environmental Isotope Geochemistry (en anglès). Springer, 2011, p. vol.1, p.595. ISBN 3642106366. 







Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita