Castell de Torèn


































Infotaula d'edifici
Castell de Torèn

Le Canigou et le château de Thorrent en 1886.jpg
El Castell de Torèn el 1886

Dades
Tipus
Antic castell medieval, ara modern
Característiques
Material utilitzat
Pedra
Altitud
937,7 msnm
Ubicació geogràfica


Conflent

Saorra
Localització
Torèn



Modifica les dades a Wikidata

El Castell de Torèn era una antiga fortificació medieval del poble de Torèn, a la comuna de Saorra, de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord. Era el castell seu de la senyoria de Torèn, històricament lligada a la de Mentet.


Era situat[1] al nord-oest del poble de Torèn, totalment amagat del poble pel bosc existent en aquell lloc. És a l'esquerra del Rec de Torèn, al peu del Camí de los Clots.


Esmentat des del 901, el Castell de Torèn era seu de la senyoria del mateix nom, històricament lligada a la de Mentet. En aquell any, es defineix el territori de Torèn a les delimitacions dels seus veïns Saorra, Escaró, Pi i Fullà.


El castell del segle XIII fou totalment remodelat el segle XIX, i a penes queda res de les estructures medievals.



Bibliografia




  • Becat, Joan. «159 - Saorra i Torèn». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 


  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Saorra». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 


  • Ramos i Martínez, Maria-Lluïsa. «Castells i fortificacions militars del Conflent anteriors al 1300: Saorra. Castell de Torèn». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 



Referències





  1. El Castell de Torèn en els ortofotomapes de l'IGN








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita