Liverpool Football Club









































































Infotaula club esportiuLiverpool FC

LiverpoolFC.png
Nom complet
Liverpool Football Club
Àlies
The Reds
Fundació
1892
Colors
     vermell
País
Regne Unit
Guardons
BBC Sports Personality Team of the Year Award Tradueix, BBC Sports Personality Team of the Year Award Tradueix i BBC Sports Personality Team of the Year Award Tradueix
Àrea social
Estadi
Anfield (1884)
Liverpool, Anglaterra
(45.276 espectadors)
Localització
Liverpool
Propietari
Estats Units Fenway Sports Group
Presidència
Estats Units Tom Werner
Junta tècnica
Esport/disciplina
futbol
Entrenador
AlemanyaJürgen Klopp
Lliga
FA Premier League
(4t la temporada 2017-18)
Equipament




















Primer
















Segon
















Tercer






Web
liverpoolfc.com
Modifica les dades a Wikidata

El Liverpool Football Club és un club de futbol professional amb seu a Liverpool, Anglaterra, que disputa la Premier League, màxima competició futbolística en aquest país.


És el club anglès amb major nombre de títols internacionals, amb cinc Copes d'Europa, tres Copes de la UEFA i tres Supercopes d'Europa. A nivell nacional, ha guanyat divuit títols de lliga, set FA Cups, vuit Copes de la Lliga —sent l'equip que més ha guanyat aquesta competició— i quinze Community Shields, sumant més de seixanta títols oficials.


Va ser fundat el 3 de juny de 1892 i a l'any següent es va unir a la Football League. Si bé va guanyar el seu primer títol de lliga el 1901, va ser durant els anys 1970 i 1980 on el club, sota la conducció tècnica primer de Bill Shankly i després de Bob Paisley va obtenir set títols internacionals i onze campionats de lliga. Va ser membre fundador de la Premier League el 1992 i del grup G-14. En els anys posteriors va anar decaient el seu nivell, tant a nivell nacional com en les competicions europees. Això va causar una inestabilitat notòria general i el 2010 va sofrir una crisi econòmica, per la qual cosa va haver de ser venut.


És el novè club amb major quantitat d'ingressos al 2014, amb un lucre anual de €306 milions.[1] Va ser qualificat per la revista Forbes com el vuitè club de futbol més valuós del món el 2015, amb una suma total de $982 milions.[2] Les seves principals rivalitats són amb l'Everton, amb qui disputa el derbi de Merseyside, i amb el Manchester United, amb qui disputa el derbi del Nord-oest d'Anglaterra.


Els seus afeccionats van estar involucrats en dues tragèdies. La primera va ser la Tragèdia de Heysel el 1985, quan 39 persones —la majoria aficionats de la Juventus— van morir per culpa dels incidents causats pels hooligans anglesos a l'Estadi Heysel. I la segona va ser la Tragèdia de Hillsborough el 1989 a Sheffield, quan 96 persones van morir com a resultat d'una mala organització en els accessos a les tribunes de l'estadi de Hillsborough. Històricament ha utilitzat un uniforme totalment de color vermell. El seu himne és «You'll Never Walk Alone».




Contingut






  • 1 Història


    • 1.1 Fundació


    • 1.2 1900 - 1960


    • 1.3 1960 - 1980


    • 1.4 1980 - 1990


    • 1.5 1990 - 2000


    • 1.6 2000 - 2010


    • 1.7 2010 - Present




  • 2 Colors i escut


    • 2.1 Evolució de l'uniforme




  • 3 Estadi


  • 4 Suport i afició


    • 4.1 Rivalitats




  • 5 El Liverpool a la cultura popular


  • 6 Palmarès


  • 7 Plantilla


    • 7.1 Cedits a altres equips




  • 8 Entrenadors


  • 9 Jugadors destacats


  • 10 Notes


  • 11 Referències


  • 12 Enllaços externs





Història




Estadi d'Anfield.


El club va ser fundat el 15 de març de 1892 per John Houlding, el propietari d'Anfield. Houlding decidí formar el seu propi equip després que l'Everton F.C. fos desnonat d'Anfield per problemes amb el lloguer. El nom de l'equip, Everton FC, fou canviat a Liverpool FC després que The Football Association refusés reconèixer el nom original en existir un altre club amb el mateix nom.


Participà per primer cop a la Football League el 1893, quan a l'equip era format per majoria d'escocesos. És l'equip britànic més brillant pel que fa a títols. Han destacat jugadors com els porters Sam Hardy i Elisha Scott, o també Billy Liddell, però fou l'arribada de Bill Shankly la que portà a l'equip als màxim nivell. Sota la guia de Shankly arribaren jugadors com Ray Clemence, Roger Hunt i Kevin Keegan. Més tard també destacaren Graeme Souness, Kenny Dalglish, John Barnes i Ian Rush.


Juntament amb els majors èxits, el club ha viscut també les pitjors desgràcies com les de Heysel i Hillsborough. El 29 de maig de 1985 es disputava la final de la Copa d'Europa a l'estadi de Heysel de Brussel·les contra la Juventus FC. Abans de començar el partit es produí una esllavissada d'aficionats provocada pels hooligans anglesos que acabà amb 39 aficionats de la Juve morts. Com a conseqüència la UEFA sancionà al Liverpool amb 10 anys de suspensió a les competicions internacionals que finalment fou reduïda a 6 anys. No fou l'única tragèdia que visqué el club. El 15 d'abril de 1989 96 seguidors del club van morir aixafats a l'estadi de Hillsborough, a Sheffield durant un partit de semifinals de la Copa anglesa contra el Nottingham Forest.


El 30 de juliol de 2004, l'ajuntament de Liverpool concedí el permís al club per a construir un nou estadi amb 60.000 seients a prop del parc Stanley. En un principi estava previst que l'estadi fos compartit amb els rivals locals, l'Everton FC, però el gener de 2005, es trencaren les negociacions i finalment l'estadi serà per a ús exclusiu del Liverpool. S'inicià la construcció l'estiu del 2005 i està prevista la inauguració per l'any 2007. L'antic estadi serà requalificat per a la construcció d'apartaments, oficines, un hotel i bars i restaurants. Posteriorment, l'any 2014 es va iniciar l'expansió d'una zona de l'estadi. Les obres es troben encara en procés de realització, i un cop acabades Anfield podrà abastar uns 59.000 espectadors.


El club juga el derbi de la ciutat de Liverpool amb l'Everton FC, amb qui ha mantingut sempre una gran rivalitat històrica des del 1894, quan el propietari de l'antic camp de l'Everton FC va fundar el Liverpool FC. Aquest derbi també és anomenat "el clàssic amistós", ja que no és estrany trobar aficionats dels dos equips dins d'una mateixa família. Els dos clubs gaudeixen d'una gran base de seguidors a la ciutat de Liverpool.



Fundació




John Houlding, fundador i primer president del Liverpool FC.


El Liverpool FC va ser fundat arran d'una disputa entre la junta directiva de l'Everton i John Houlding, propietari de l'estadi Anfield. Després d'usar el recinte durant vuit anys, l'Everton es va traslladar a Goodison Park el 1892 i Houlding va fundar al Liverpool Football Club perquè jugués els seus partits a Anfield.[3] Originalment format amb el nom «Everton FC and Athletic Grounds Ltd» —conegut també en forma més curta com Everton Athletic—, el club va adoptar el seu actual nom al març de 1892 i va ser reconegut oficialment per l'Associació del Futbol tres mesos després, després que aquesta es negués a reconèixer-ho com «Everton».[4] En la seva primera temporada, l'equip va guanyar la Lancashire League, una lliga regional per als equips situats en el Comtat de Lancashire. Posteriorment, es va unir a la Football League Second Division en iniciar la temporada 1893-94. Després de finalitzar en el primer lloc el club va ascendir a la First Division, que va guanyar el 1901 i el 1906.[5]



1900 - 1960


El Liverpool va aconseguir la seva primera final de la FA Cup el 1914, perdent per 1-0 davant el Burnley. Va aconseguir guanyar dos campionats de lliga consecutius el 1922 i 1923, però no va guanyar cap altre trofeu fins a la temporada 1946-47, on va obtenir la seva cinquena lliga amb George Kay com a entrenador.[6] L'equip va sofrir la seva segona derrota en una final de la FA Cup el 1950, en aquesta ocasió, davant l'Arsenal,[7] i va descendir a la Second Division en la temporada 1953-54.[8] Poc després de perdre per 2-1 davant el Worcester City —club que ni tan sols integrava la Football League— en la FA Cup 1958-59, Bill Shankly va ser nomenat entrenador. Després de la seva arribada va alliberar a 24 jugadors del planter i va convertir a una antiga sala d'emmagatzematge a Anfield en una habitació on els entrenadors podrien discutir l'estratègia, que va rebre el nom de «The Boot Room». En aquest saló, Shankly i altres membres del cos tècnic com Joe Fagan, Reuben Bennett i Bob Paisley van començar a planificar la remodelació de l'equip.[9]



1960 - 1980




Estàtua commemorativa de Bill Shankly localitzada a l'exterior d'Anfield.


El club va ascendir novament a la First Division el 1962, i dos anys després va tornar a ser campió de lliga després de 17 anys. El 1965 va guanyar la seva primera FA Cup. A l'any següent, va obtenir el seu setè campionat de lliga, encara que per contra, va perdre la final de la Recopa d'Europa 1965-66 davant el Borussia Dortmund.[10] En la temporada 1972-73 va obtenir el doblet en guanyar tant la lliga com la Copa de la UEFA, i a l'any següent va guanyar per segona vegada la FA Cup. Shankly es va retirar poc després de l'obtenció d'aquest últim títol i va ser reemplaçat pel seu assistent Bob Paisley.[11] El 1976, el segon any de Paisley en el càrrec, el club va repetir el doblet de la lliga i de la Copa de la UEFA. En la temporada següent, va defensar reeixidament el seu títol de lliga i va guanyar la seva primera Copa d'Europa, encara que no va aconseguir el triplet en perdre la final de la FA Cup. El 1978 es va coronar bicampió de la Copa d'Europa i va recuperar el títol de la First Division a l'any següent.[12] Durant les nou temporades de Bob Paisley com a entrenador, el Liverpool va guanyar 21 trofeus, entre ells, tres Copes d'Europa, una Copa de la UEFA, sis lligues i tres Copes de la Lliga consecutives. L'únic títol que no va poder obtenir va ser la FA Cup.[13]



1980 - 1990


Paisley es va retirar el 1983, i va ser reemplaçat pel seu assistent Joe Fagan.[14] En la temporada 1983-84, el Liverpool va guanyar la lliga, la Copa de la Lliga i la Copa d'Europa, la qual cosa va significar la primera vegada que un equip anglès guanyés tres títols en una mateixa temporada.[15] El 1985 l'equip va tornar a aconseguir arribar a la final de la Copa d'Europa davant la Juventus de Torí a l'Estadi de Heysel de Brussel·les. Abans de l'inici del partit, un grup de hooligans del Liverpool van destruir una paret que separava els grups de seguidors de tots dos equips, i van carregar contra els seguidors de la Juventus. Per seguretat, la gent va començar a acumular-se contra un mur de contenció d'una de les tribunes, però aquest va acabar cedint, matant a 39 persones, la majoria d'elles, italianes. L'incident va rebre el nom de Desastre de Heysel. El partit es va jugar malgrat les protestes dels entrenadors de tots dos clubs, i el Liverpool finalment va perdre per 1-0 davant la Juventus. Com a resultat de la tragèdia, als clubs anglesos se'ls va prohibir participar en competicions europees durant cinc anys, mentre que el club anglès va rebre una prohibició de deu anys, que posteriorment va ser reduïda a sis. Un total de 14 dels seus afeccionats van ser condemnats per homicidi negligent.[16]




El memorial de Hillsborough, té els noms gravats de les 96 víctimes de la Tragèdia de Hillsborough.


Fagan va renunciar després de la tragèdia i Kenny Dalglish es va fer càrrec de l'equip, convertint-se en el primer jugador-entrenador en la història del club.[17] Durant el seu mandat, el club va guanyar altres tres campionats de lligues i dues FA Cups, incloent un doblet de lliga i FA Cup en la temporada 1985-86. No obstant això, els bons resultats es van veure tapats per la Tragèdia de Hillsborough. Durant una semifinal de la FA Cup contra el Nottingham Forest el 15 d'abril de 1989, centenars d'afeccionats «reds» van ser aixafats contra les tanques del perímetre.[18] Un total de 94 persones van morir aquest mateix dia; la 95a víctima va morir quatre dies després a l'hospital producte de les seves greus lesions, mentre que un altre va morir després de quatre anys, temps en el qual mai va poder recobrar el coneixement.[19] Després d'aquest incident, el Govern del Regne Unit encapçalat per la primera ministra Margaret Thatcher va decidir prendre cartes en l'assumpte per prevenir aquests successos. L'Informe Taylor, entre les seves conclusions, va establir com a recomanació que tots els estadis de futbol professionals estiguessin proveïts de seients. A més, va determinar que la principal causa del desastre va ser l'amuntegament de públic a causa d'una fallada de control policial.[20]


En la temporada 1988-89, el campionat de lliga es va definir en l'última jornada. El Liverpool va acabar en igualtat de punts i diferència de gols amb l'Arsenal, però va perdre el títol amb gol en l'últim minut de Michael Thomas, i el club londinenc va finalitzar amb major suma de gols anotats.[21] No obstant això, a l'any següent el Liverpool va obtenir el seu 18è i fins ara últim títol de lliga.[22] En el transcurs, va aconseguir la seva major golejada històrica en la màxima divisió, en vèncer per 9-0 al Crystal Palace el 12 de setembre de 1989.[23]



1990 - 2000


Dalglish va citar la tragèdia de Hillsborough i les seves repercussions com la principal raó de la seva renúncia el 1991; i Graeme Souness va ser triat per reemplaçar-lo.[24] El Liverpool va guanyar la FA Cup el 1992, al mateix temps que va acabar sisè a la lliga. A la següent temporada, va ser membre fundador de la Premier League, en la qual va finalitzar sisè novament, la qual cosa va implicar l'acomiadament de Souness al gener de 1994. Va ser substituït per Roy Evans, i l'equip va guanyar la seva cinquena Copa de la Lliga el 1995. Malgrat haver lluitat per guanyar el títol de lliga en diverses ocasions, va culminar tercer en les temporades 1995-96 i 1997-98. Així mateix, Gérard Houllier va ser nomenat co-entrenador per la temporada 1998-99, i va passar a ser entrenador únic després de la renúncia d'Evans.[25] En la temporada 2000-01, la segona completa de Houllier en el càrrec, el Liverpool va guanyar un triplet de la FA Cup, la Copa de la Lliga i la Copa de la UEFA.[26] No obstant això, Houllier va ser sotmès a una cirurgia del cor durant el transcurs de la temporada 2001-02, en la qual el conjunt red va acabar subcampió de la Premier League, per darrere de l'Arsenal.[27] A més, va aconseguir guanyar novament la Copa de la Lliga el 2003, però no va poder lluitar pel títol de lliga en les següents dues temporades.



2000 - 2010




El Trofeu de la Copa d'Europa guanyat pel Liverpool el 2005.


Houillier va ser reemplaçat per Rafa Benítez al final de la temporada 2003-04. Malgrat haver finalitzat en el cinquè lloc de la Premier League, el Liverpool va guanyar la Lliga de Campions de la UEFA 2004-05, vencent a l'AC Milan italià per 3-2 en el torn de penals, després que el partit finalitzés empatat 3-3.[28] El 2006 va culminar tercer en la Premier League i va guanyar la FA Cup 2005-06, superant al West Ham United en la final mitjançant el torn de penals després que el partit acabés 3-3.[29] Els empresaris nord-americans George Gilett i Tom Hicks van passar a ser propietaris de l'entitat el 2007 en un acord que li va donar un valor al club i els seus deutes pendents en £218,9 milions.[30] El Liverpool va aconseguir arribar a la Final de la Lliga de Campions de la UEFA 2006-07 i es va enfrontar novament a l'AC Milan, però en aquesta ocasió va caure per 2-1.[31] En la Premier League 2008-09 va aconseguir la xifra de 86 punts, la seva major puntuació des de la creació d'aquesta competència, i va finalitzar subcampió darrere del Manchester United.[32]



2010 - Present


En la temporada 2009-10, el Liverpool va finalitzar setè en la Premier League i va fallar a classificar-se a la Lliga de Campions. Com a conseqüència, Benítez va abandonar el club de mutu acord amb la junta directiva[33] i Roy Hodgson, provinent del Fulham, va assumir el càrrec.[34] Al començament de la temporada 2010-11 el club es trobava a la vora de la fallida i els seus creditors van demanar al Tribunal Superior de Justícia que permeti una venda del club, fent cas omís als desitjos de Hicks i Gillett. John W. Henry, propietari dels Boston Red Sox i del grup empresari Fenway Sports Group, va prendre possessió a l'octubre de 2010 després de ser aprovada la seva oferta.[35] Els mals resultats durant l'inici d'aquesta temporada van portar a Hodgson a abandonar el club per consentiment mutu i l'ex-jugador i entrenador Kenny Dalglish va assumir com a entrenador per segona vegada.[36] Malgrat obtenir la vuitena Copa de la Lliga per al club en vèncer en la final al Cardiff City i ser subcampió de la FA Cup, va finalitzar vuitè en la Premier League, la pitjor posició de la lliga en 18 anys i això va implicar l'acomiadament de Dalglish.[37][38] Va ser reemplaçat per Brendan Rodgers,[39] que en el seu primer any al comandament, el Liverpool va acabar setè. No obstant això, en la temporada 2013-14, va aconseguir lluitar pel títol i va finalitzar segon, darrere del campió Manchester City, i va retornar a la Lliga de Campions, anotant 101 gols en el transcurs, la major quantitat des dels 106 gols anotats en
la temporada 1895-96.[40][41] Després d'una decebedora temporada 2014-15 —on el Liverpool va acabar sisè en la lliga—, i un mal començament en la temporada 2015-16, Rodgers va ser acomiadat a l'octubre de 2015.[42] El seu successor va ser l'alemany Jürgen Klopp,[43] qui es va convertir en el tercer entrenador no britànic en la història del club.[44] L'equip va aconseguir arribar a les finals de la Copa de la Lliga i la Lliga Europa de la UEFA, finalitzant com a subcampió en ambdues competicions.[45]



Colors i escut


Equipament.



  • Uniforme Titular: Samarreta vermella, pantalons vermells i mitges vermelles.


  • Uniforme Alternatiu: Samarreta blanca, pantalons blancs i mitges blanques.


  • Tercer Uniforme: Samarreta negra amb franges horitzontals grises i una franja diagonal vermella, pantalons negres i mitges negres.


En els seus inicis el club adoptà els colors del seu rival, l'Everton, blau i blanc. La samarreta estava dividida a meitats d'ambdós colors. El 1894 adoptà el color de la ciutat, el vermell, i el 1901 adoptà l'ocell emblema de la ciutat com emblema del club. Durant prop de setanta anys vestí samarreta vermella però pantalons blancs. Els colors dels pantalons variaren sovint del blanc al vermell o al negre. El 1964, l'entrenador del club, Bill Shankly, decidí adoptar definitivament l'uniforme tot vermell. Actualment, l'uniforme del Liverpool es manté amb samarreta vermella i pantalons vermells. D'aquí el sobrenom que rep, The Reds o The Mighty Reds.




Primer uniforme del club, utilitzat entre 1892 i 1896.




Escut del Liverpool Football Club amb el Liverbird, símbol de la ciutat de Liverpool.


Durant gran part de la seva història, el Liverpool va utilitzar una indumentària totalment de color vermella, però ha tingut diferents versions abans d'adoptar el model actual.


En els seus anys fundacionals, l'uniforme era similar a l'utilitzat per l'Everton. No obstant això, va caure en desús el 1894, quan el club va adoptar el vermell com a color principal. Es considera roent com un símbol de la ciutat de Liverpool. El Liverbird —un altre símbol de la ciutat, en aquest cas, un ocell— va ser incorporat a l'escut del club el 1901; no obstant això, la seva inclusió en el kit es va fer el 1955. L'equipament complet després dels primers canvis constava de samarreta vermella i pantalons i mitges blanques.[46]


Bill Shankly, entrenador de l'equip en aquest moment, va proposar que els seus jugadors vestissin totalment de vermell per «donar-los l'aparença de diables» i que així «infonguessin por als seus rivals». El Liverpool va jugar totalment de vermell per primera vegada davant l'Anderlecht belga en el marc de la segona ronda de la Copa d'Europa 1964-65. Ian St John, un dels ex-futbolistes del club, va recordar en la seva autobiografia:[47]











«

He [Shankly] thought the colour scheme would carry psychological impact—red for danger, red for power. He came into the dressing room one day and threw a pair of red shorts to Ronnie Yeats. “Get into those shorts and let’s see how you look,” he said. “Christ, Ronnie, you look awesome, terrifying. You look 7ft tall.” “Why not go the whole hog, boss?” I suggested. “Why not wear red socks? Let’s go out all in red.” Shankly approved and an iconic kit was born.


Ell [Shankly] pensava que la combinació de colors que porten l'impacte psicològic del color vermell per al perill, vermell del poder. Ell va entrar en el vestuari un dia i va llançar un parell de pantalons curts de color vermell a Yeats Ronnie. «Posa't els pantalons curts i anem a veure com et queden», va dir. «Ronnie, et veus genial, terrorífic, sembla que ets set peus més alt. Per què no vestir així?», «Per què no completar un uniforme vermell?» vaig suggerir. «Per què no usar mitges vermelles? Anem a sortir tots de vermell.» Shankly va aprovar la idea i va néixer un color característic.
»
— Ian St John.
























































Patrocinadors i Proveïdors
Període
Proveïdor
Patrocinador
1973–1979

Umbro.svg

Umbro



Cap
1979–1982

Hitachi
1982–1985
Crown Paints
1985–1988

Logo brand Adidas.png

Adidas


1988–1992
Candy
1992–1996

Carlsberg
1996–2006

Reebok logo.svg

Reebok


2006–2010

Adidas Logo.svg

Adidas


2010-2012
Standard Chartered
2012-2015

Warrior Sports Logo.png

Warrior Sports


2015-Actualitat

New Balance logo.svg

New Balance



Per als seus partits com a visitant, usualment utilitza samarreta blanca, pantalons i mitges de color negre o tot de groc. El 1987 va ser presentat un uniforme totalment de color gris que es va utilitzar fins a la temporada 1991-92 —en la qual es va celebrar el centenari de l'entitat—, quan va ser suplantat per samarretes verdes amb shorts blancs.[48] Després d'usar diferents combinacions de colors en la dècada de 1990, —inclosos entre ells, el daurat i el blau marí, el groc brillant, el negre i el gris—, el club va alternar els colors groc i blanc fins a la temporada 2008-09, quan va ser reintroduïda la samarreta grisa. En general, sol utilitzar-se un tercer uniforme dissenyat per les competicions internacionals, encara que també s'usa per a partits com a visitant. Això succeeix en el cas que l'equip local usi un kit similar al de l'uniforme suplent. L'empresa Warrior Sports proveeix les indumentàries des del 2012.[49] Al febrer de 2015, la seva empresa matriu, New Balance, va anunciar que estaria entrant al mercat del futbol mundial, per la qual cosa els equips passarien a ser patrocinats per Warrior i estarien equipats per New Balance.[50] Anteriorment, van ser dissenyats per Adidas (1985-1996 i 2006-2012), per Umbro (1973-1985) i Reebok (1996-2006).[51]




Portes de Shankly.


El Liverpool va ser el primer equip anglès a usar un patrocinador en el pit de la samarreta, després d'haver arribat a un acord amb Hitachi el 1979.[52] Des d'aquest moment el club va ser patrocinat per Crown Paints, Candy, Carlsberg i Standard Chartered Bank. El contracte amb Carlsberg, signat el 1992, va ser l'acord de major durada acordat per un club de la màxima categoria del futbol anglès, ja que aquest va vèncer en la temporada 2010-11. Després de la seva conclusió, es va arribar a un acord amb Standard Chartered Bank.[53]


L'escut està basat en el Liverbird i adopta l'estil d'«escut suís», el qual ha estat seleccionat en els seus anys fundacionals. El 1992, per commemorar el centenari del club, va ser aprovat una nova versió del mateix, en el qual es va incorporar el popular lema You'll Never Walk Alone coronat per una representació de les Portes de Shankly. A l'any següent, van ser incloses dues flames eternes a cada costat, en representació a les víctimes de la Tragèdia de Hillsborough.[54] El 2012 l'empresa Warrior Sports retira del primer uniforme l'escut heràldic i les Portes de Shankly —deixant únicament al Liverbird— retornant a l'emblema que va adornar la samarreta del Liverpool en els anys 1970. Per la seva banda, les flames van ser col·locades en la part interior de la samarreta, envoltant al número «96», la quantitat de morts a Hillsborough.[55]



Evolució de l'uniforme

























1892-1896
















1896
















1907-1910, 1931-1932, 1934-1936, 1944-1945
















1896-1907, 1910-1932, 1932-1934, 1936-1940, 1945-1959
















1959-1965
















1965-...






Estadi


Article principal: Anfield



Interior d'Anfield en l'actualitat.


Anfield va ser inaugurat el 28 de setembre de 1884 en els terrenys adjacents a Stanley Park. Originalment, l'estadi va ser utilitzat per l'Everton abans que aquest passés a jugar a Goodison Park, després d'un conflicte econòmic amb el propietari del recinte, John Houlding.[56][57] Això va deixar a Houlding amb la propietat de l'estadi, però sense cap club utilitzant-ho; per conseqüència, va fundar el Liverpool el 1892 i des de llavors, l'equip disputa els seus partits com a local en aquest estadi.[58][59]


El 1906, la graderia d'un dels extrems del camp va ser batejada com Spion Kop, en record d'una de les batalles de la Segona Guerra Bòer, en la qual van morir els 300 homes del regiment de Lancashire, molts dels quals eren de Liverpool.[60] Per a aquesta època, diversos estadis d'Anglaterra ja tenien tribunes amb noms propis abans del seu sorgiment, però Spion Kop era la de major aforament. En la seva inauguració, va arribar a albergar una quantitat estimada en 28.000 espectadors, per la qual cosa va ser una de les majors graderies consistents d'un sol nivell del món, sent la seva capacitat major que la de diversos estadis sencers del país britànic.[61] Els afeccionats que habitualment l'ocupen es coneixen com Kopites.[62]


L'estadi va aconseguir tenir una capacitat màxima de 60.000 espectadors durant els anys 1970, i cap a inicis de la dècada de 1990 era de 55.000. No obstant això, arran de la Tragèdia de Hillsborough el 1989, adequant-se a les regulacions adoptades per la Premier League i l'Informe Taylor elaborat pel Govern britànic, Anfield va ser reconstruït totalment, posant seients en la totalitat de l'estadi i reduint la capacitat a 45.276 persones.[63] A més, les mesures d'aquest document van concloure a realitzar una remodelació total de la tribuna Kemlyn Road Stand, la qual havia estat reconstruïda el 1992. En ser l'any del centenari del club, se li va canviar el nom a Centenary Stand —traducció: Graderia Centenari—. El canvi més recent a Anfield es va fer el 1998 en inaugurar-se la nova tribuna de doble graderia d'Anfield Road. No obstant això, aquesta ha causat diversos problemes des de la seva renovació. Durant l'homenatge a Ronnie Habiten contra el Celtic FC, molts seguidors es van queixar que la graderia superior es movia. Al començament de la temporada de 1999-2000 van haver de col·locar-se diversos pals de sustentació per donar major estabilitat a la part superior de la tribuna.[64] Subsegüentment, va rebre la classificació de cinc estrelles segons els criteris de la UEFA.[65][66]


Malgrat això, a causa de les restriccions per ampliar la seva capacitat, el Liverpool va considerar construir un nou estadi al maig de 2002.[67] En aquest moment l'aforament proposat per al nou estadi va ser de 55.000 espectadors, però més tard va augmentar a 61.000. El 30 de juliol de 2004 se li va atorgar al club el permís per construir un nou estadi, que es localitzaria a Stanley Park, a tan sols 270 m d'Anfield,[68] i el 8 de setembre de 2006 l'Ajuntament de Liverpool va accedir a atorgar-li un contracte d'arrendament del lloc proposat per 999 anys.[69] Després de la presa de poder per George Gillett i Tom Hicks en la gerència del club el 6 de febrer de 2007, l'estadi proposat va ser redissenyat. Al novembre de 2007, el nou disseny va ser aprovat per l'ajuntament i es va establir que la construcció començaria a l'agost de 2008.[70]
Una vegada estigués acabat el nou estadi, Anfield seria demolit i el lloc es convertiria en la peça central del desenvolupament d'Anfield Place, un complex que inclouria un hotel, restaurants i oficines.[71] No obstant això, la cadena BBC Sports va informar a l'octubre de 2012 que el Fenway Sports Group —grup empresari propietari del club des de 2010— havia decidit remodelar l'estadi actual i no construir un de nou. Com a part d'aquest procés, es va acordar augmentar la capacitat d'Anfield de 45.276 espectadors a aproximadament 60.000 i aquestes obres tindrien un cost de £150 milions[72]


Per la seva banda, l'equip realitza els seus entrenaments en el camp d'entrenament Melwood. El recinte compta amb modernes instal·lacions tals com un gimnàs i una piscina.[73] És exclusiu per al primer equip, per la qual cosa no és utilitzat ni per les divisions juvenils ni pel planter de reserves.[74]



Suport i afició




Seguidors del Liverpool aixecant una bandera a la tribuna Kop.



Four trophies inside a glass cabinet. The trophies have ribbons on them and there is memorabilia next to them

Rèpliques de les quatre Copes d'Europa del club guanyades entre 1977 i 1984 a les vitrines del museu del club.





Steven Gerrard.





Luis Suárez.


El Liverpool ha estat descrit com una marca global; un informe de l'any 2010 valora les marques i les propietats intel·lectuals associades al club en £141 milions —amb un increment de 5 milions a comparació de l'informe anterior—, donant-li una qualificació de AA («Molt forta»).[75] Aquest mateix any, la revista Forbes va classificar al Liverpool com el sisè equip de futbol més valuós del món, darrere del Manchester United, Reial Madrid, Arsenal, FC Barcelona i Bayern Munich amb un valor econòmic estimat en 822 milions USD (equivalent a £532 milions), excloent deutes.[76] L'empresa auditoria Deloitte Football Money League el va situar en el vuitè lloc en la seva classificació de clubs per ingressos per temporada, amb un guany en el cicle 2009-10 de €225,3 milions.[77]


El Liverpool és un dels clubs amb major quantitat de seguidors a Europa.[78] La base d'afeccionats de l'equip a nivell mundial inclou a més de 200 sucursals reconegudes pel Club of the LFC Official Supporters Clubs en almenys 50 països diferents. Entre aquestes, es destaquen els grups Spirit of Shankly i Reclaim The Kop.[79] Ocasionalment, el club emprèn gires mundials durant les seves pretemporades a fi d'aprofitar la seva gran base de seguidors, disputant partits davant diversos combinats del país que visita.[80] Els afeccionats del Liverpool sovint es refereixen a ells mateixos com Kops, en referència als qui generalment compren la seva entrada per ocupar la tribuna The Kop a Anfield.[81] El 2008 un grup de seguidors sense opcions de pagar una entrada per anar a recolzar a l'equip van crear un club escindit denominat A.F.C. Liverpool.[82] És de caràcter semi-professional i la seva administració recau totalment en ells.[83]




«Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone»


Estrofa principal de l'himne del Liverpool Football Club.



La cançó You'll Never Walk Alone («Mai caminaràs sol» en català) —composta per Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II per al seu musical Carrousel el 1945— és cantada per l'afició des de principis de la dècada de 1960, adoptant-se posteriorment com l'himne oficial del club. La seva popularitat ha influït en altres clubs del món.[84] Aquesta frase adorna les Portes de Shankly d'Anfield, les quals van ser inaugurades el 2 d'agost de 1982 en memòria de l'ex-entrenador Bill Shankly i es presenten en l'actual escut del Liverpool.[85]


Els seus seguidors han estat protagonistes de dos sinistres ocorreguts en un estadi de futbol. El primer es va denominar Desastre de Heysel, ocorregut el 29 de maig de 1985, en el marc de la final de la Copa de Campions d'Europa 1984-85 contra la Juventus Football Club d'Itàlia. Nombrosos simpatitzants italians es van tirar a sobre d'una paret de contenció de la tribuna d'un sector de l'estadi Heysel (avui «Rei Baldoví») per escapar de la càrrega d'alguns hooligans seguidors del Liverpool. La paret va cedir i els seguidors van caure sobre la part inferior de la tribuna des d'una altura de 10 metres aproximadament, perdent la vida un total de 39 persones. Com a conseqüència d'aquest succés,[86] la UEFA va dictaminar una sanció de cinc anys sense disputar competències internacionals per a tots els equips anglesos,[87] i d'una temporada addicional pel Liverpool, la qual cosa li va prohibir participar de la Copa d'Europa 1990-91 malgrat guanyar la lliga el 1990.[88] Vint-i-set afeccionats van ser arrestats sota sospita d'homicidi i van ser extradits a Bèlgica el 1987 per ser sotmesos a judici.[89] El 1989, després d'un judici de cinc mesos a Bèlgica, catorze dels vint-i-set afeccionats del Liverpool van ser condemnats a tres anys de presó per homicidi involuntari;[90] la meitat dels termes judicials van ser suspesos.[91]


El segon desastre va tenir lloc el 15 d'abril de 1989 durant la semifinal de la FA Cup 1988-89, en el Hillsborough Stadium de Sheffield. Un total de noranta-sis afeccionats del Liverpool van morir com a conseqüència de l'amuntegament en un extrem de l'estadi «Leppings Lane», en el que es va conèixer com la Tragèdia de Hillsborough. Uns dies després, el diari The Sun va publicar un article titulat «The Truth», en el qual s'afirmava que els afeccionats del Liverpool havien robat als morts i s'havien orinat sobre ells i van atacar a la policia.[92] Les recerques posteriors van demostrar que aquestes acusacions eren falses, la qual cosa va portar als seguidors del Liverpool a liderar un boicot contra el diari en tot el Regne Unit; molta gent es nega a comprar The Sun fins al dia d'avui.[93] Moltes organitzacions de suport es van crear arran de la catàstrofe, com la Hillsborough Justice Campaign en representació de les famílies que van perdre familiars, els supervivents i els seguidors en els seus esforços per garantir la justícia per les víctimes.[94]



Rivalitats




Derbi de Merseyside a Anfield (2006).


Històricament, la major rivalitat del Liverpool és contra l'Everton, club contra el qual disputa el derbi de Merseyside. Aquest enfrontament sorgeix a partir de la fundació del Liverpool després d'un desacord entre la junta directiva de l'Everton i John Houlding. A diferència d'altres rivalitats, no hi ha divisió política, geogràfica o religiosa entre el Liverpool i l'Everton.[95] Generalment, les entrades per presenciar un d'aquests partits s'esgoten. És un dels poques rivalitats que no fan segregar als seguidors de cada equip —com comunament ocorre—, a més de la gran quantitat de famílies que tenen seguidors de tots dos clubs, per tant va ser concebut com el «friendly derby» —traducció: derbi amistós—.[96] Durant la dècada dels anys 1980, la rivalitat es va anar intensificant, i des de la creació de la Premier League el 1992, el duel ha tingut més quantitat d'expulsions que cap altre partit de la Premier League. Va ser referit per part de diversos mitjans britànics com «el partit més indisciplinat i explosiu de la Premier League».[97] Els estadis de tots dos equips es troben separats per amb prou feines 1 quilòmetre.[98]Ian Rush és el màxim golejador d'aquest clàssic amb 25 gols en 36 partits.[99]


La rivalitat entre el Liverpool i el Manchester United va ser vista com una manifestació de la rivalitat entre les ciutats de Liverpool i Manchester per la Revolució Industrial —ambdues urbs pugnaven per la supremacia en el comerç del cotó— en el segle XIX.[100][101] El primer partit entre tots dos equips va ser el 1897,[101] i els dos van guanyar alternativament el màxim campionat anglès entre 1964 i 1967.[102] El Manchester United va ser el primer equip anglès a guanyar la Copa d'Europa el 1968, la qual cosa va ser succeït per l'obtenció de quatre trofeus continentals per part del Liverpool.[101] Entre tots dos ajunten un total de 38 campionats de lliga, 8 Copes d'Europa, 18 FA Cups i 12 Copes de la Lliga;[102] no obstant això, rares vegades tots dos equips van ser reeixits al mateix temps. La ratxa de títols del Liverpool durant els anys 1970 i 1980 va coincidir amb la sequera de 26 anys sense guanyar la lliga per part del Manchester United, mentre que l'èxit d'aquest últim es va iniciar des de la instauració de la Premier League, i va coincidir d'igual forma amb la sequera del Liverpool.[103] Els dos clubs van ocupar les dues primeres posicions en una lliga en només cinc ocasions,[nota 1] el que dóna una idea de disparitat temporal de domini d'ambdues esquadres. Són els equips més populars d'Anglaterra, i la intensitat del clàssic és tan forta que l'última vegada que un jugador va passar d'un equip a l'altre directament va ser el 1962, quan Phil Chisnall va ser transferit del Manchester United al Liverpool.[104]



El Liverpool a la cultura popular




Entrada al museu del club, en el qual s'exposen imatges, arxius i materials relatius a la història de l'entitat.


En ser un dels clubs més llorejats i reconeguts del futbol anglès, el Liverpool fa aparicions en la cultura britànica quan el futbol és representat, ja sigui en els mitjans de comunicació, —com la televisió o la radio— en llibres o en documentals. Va ser el primer equip a aparèixer al reconegut programa de televisió Match of the Day, on es va transmetre un resum del seu partit davant l'Arsenal del dia 22 d'agost de 1964 com a local. Al març de 1967, el seu partit davant el West Ham United va ser el primer a ser televisat en colors.[105] La cançó «Fearless» del grup Pink Floyd superposa un fonograma d'afeccionats de la tribuna del Liverpool cantant «You'll Never Walk Alone».[106] Amb motiu de la realització de la final de la FA Cup de 1987-88, el club va llançar una cançó coneguda com «Anfield Rap», que va incloure un vídeo en el qual van participar John Barnes i altres membres de la plantilla.[107]


El guonista i productor Jimmy McGovern va escriure un documental sobre la tragèdia de Hillsborough el 1996, en el qual es recreen els successos ocorreguts en el sinistre. Va comptar amb la participació de Christopher Eccleston com Trevor Hicks, un home la història del qual és el focus principal del documental. Hicks, que va perdre a les seves dues filles adolescents durant la tragèdia, va encapçalar una campanya reclamant major seguretat en els estadis i va formar el Hillsborough Families Support Group —traducció: Grup de suport per a les famílies de Hillsborough— amb la finalitat d'ajudar a les famílies damnificades. El documental va tenir àmplia repercussió a Anglaterra.[108] El Liverpool va aparèixer en la pel·lícula The 51st State (també coneguda com Formula 51), en la qual l'ex-sicari Félix DeSouza (interpretat per Robert Carlyle) és un fervent seguidor de l'equip i l'última escena del film és un partit entre el Liverpool i el Manchester United a Anfield.[109] És el club presentat en el programa juvenil Scully, la trama del qual gira entorn de Francis Scully, un adolescent qui va tractar de guanyar un partit de prova amb l'equip red per poder jugar en el primer equip. La mostra va comptar amb jugadors destacats del planter de l'època tals com Kenny Dalglish.[110]



Palmarès




  • Coppacampioni.png5 Copa d'Europa de futbol: 1976-77; 1977-78; 1980-81; 1983-84; 2004-05.


  • UEFA Cup (adjusted).png3 Copa de la UEFA: 1972-73; 1975-76; 2000-01.


  • UEFA - Super Cup.png3 Supercopa d'Europa de futbol: 1977; 2001; 2005.


  • 18 Lliga anglesa: 1900-01; 1905-06; 1921-22; 1922-23; 1946-47; 1963-64; 1965-66; 1972-73; 1975-76; 1976-77; 1978-79; 1979-80; 1981-82; 1982-83; 1983-84; 1985-86; 1987-88; 1989-90.


  • 7 Copa anglesa: 1964-65; 1973-74; 1985-86; 1988-89; 1991-92; 2000-01; 2005-06.


  • 8 Copa de la Lliga anglesa: 1980-81; 1981-82; 1982-83; 1983-84; 1994-95; 2000-01; 2002-03; 2011-12.


  • 15 Community Shield: 1964; 1965; 1966; 1974; 1976; 1977; 1979; 1980; 1982; 1986; 1988; 1989; 1990; 2001; 2006.



Plantilla


A data 10 d'agost del 2018.
































































































































N.

Pos.

Nac.
Jugador
1

POR

Alemanya

Loris Karius
2

DEF

Anglaterra

Nathaniel Clyne
3

MIG

Brasil

Fabinho Tavares
4

DEF

Països Baixos

Virgil van Dijk
5

MIG

Països Baixos

Georginio Wijnaldum
6

DEF

Croàcia

Dejan Lovren
7

MIG

Anglaterra

James Milner
8

MIG

Guinea

Naby Keïta
9

DAV

Brasil

Roberto Firmino
10

DAV

Senegal

Sadio Mané
11

DAV

Egipte

Mohamed Salah
12

DEF

Anglaterra

Joe Gomez
13

POR

Brasil

Alisson Becker
14

MIG

Anglaterra

Jordan Henderson Capità
15

DAV

Anglaterra

Daniel Sturridge
16

MIG

Sèrbia

Marko Grujić
17

DEF

Estònia

Ragnar Klavan
18

DEF

Espanya

Alberto Moreno
20

MIG

Anglaterra

Adam Lallana






















































































































Núm.
Posició

Jugador
21

MIG

Anglaterra

Alex Oxlade-Chamberlain
22

POR

Bèlgica

Simon Mignolet
23

MIG

Suïssa

Xherdan Shaqiri
26

DEF

Escòcia

Andrew Robertson
27

DAV

Bèlgica

Divock Origi
29

DAV

Anglaterra

Dominic Solanke
32

DEF

Camerun

Joël Matip
47

DEF

Anglaterra
Nathaniel Phillips
48

MIG

Anglaterra
Curtis Jones
50

MIG

Sèrbia

Lazar Marković
54

MIG

Anglaterra

Sheyi Ojo
56

DEF

Anglaterra

Connor Randall
57

DAV

Anglaterra

Rhian Brewster
62

POR

República d'Irlanda
Caoimhin Kelleher
64

MIG

Portugal
Rafael Camacho
66

DEF

Anglaterra

Trent Alexander-Arnold
68

MIG

Espanya

Pedro Chirivella
73

POR

Polònia
Kamil Grabara



Cedits a altres equips







































N.

Pos.

Nac.
Jugador
28

DAV

Anglaterra

Danny Ings (al Southampton fins al 30 de juny de 2019)
34

POR

Hongria

Ádám Bogdán (al Hibernian fins al 30 de juny de 2019)
40

MIG

Anglaterra

Ryan Kent (al Rangers fins al 30 de juny de 2019)
53

MIG

Anglaterra

Ovie Ejaria (a Rangers fins al 30 de juny de 2019)


































Núm.
Posició

Jugador
58

DAV

Gal·les

Ben Woodburn (al Sheffield United fins al 30 de juny de 2019)
59

MIG

Gal·les

Harry Wilson (al Derby County fins al 30 de juny de 2019)


MIG

Brasil

Allan (al Eintracht Frankfurt fins al 30 de juny de 2019)


DAV

Nigèria

Taiwo Awoniyi (al KAA Gent fins al 30 de juny de 2019)



Entrenadors























































































Entrenador Anys

W. E. Barclay

1892 - 1896

Tom Watson

1896 - 1915

David Ashworth

1920 - 1923

Matt McQueen

1923 - 1928

George Patterson

1928 - 1936

George Kay

1936 - 1951

Don Welsh

1951 - 1956

Phil Taylor

1956 - 1959

Bill Shankly

1959 - 1974

Bob Paisley

1974 - 1983

Joe Fagan

1983 - 1985

Kenny Dalglish

1985 - 1991

Graeme Souness
1991 - 1994

Roy Evans
1994 - 1998

Gérard Houllier
1998 - 2004

Rafael Benítez
2004 - 2010

Roy Hodgson
2010

Kenny Dalglish
2011 - 2012

Brendan Rodgers
2012 - 2015

Jürgen Klopp
2015 -


Jugadors destacats




  • Tom Bromilow

  • Ephraim Longworth

  • Sam Hardy

  • Elisha Scott

  • Gordon Hodgson

  • Billy Liddell

  • Ron Yeats

  • Ray Clemence

  • Roger Hunt

  • Kevin Keegan

  • Alan Hansen

  • Terry McDermott

  • Graeme Souness

  • Kenny Dalglish

  • John Barnes

  • Ian Rush

  • John Aldridge

  • Steve McManaman

  • Robbie Fowler

  • Michael Owen

  • Jamie Carragher

  • Steven Gerrard

  • Xabi Alonso

  • Sami Hyypiä

  • Javier Mascherano

  • Pepe Reina

  • Fernando Torres

  • Luis Suárez




Notes




  1. Això va ocórrer en les temporades 1946-47, 1963-64, 1979-80, 1987-88 i 2008-09



Referències





  1. «Deloitte Money League: Manchester United second only to Real Madrid in list of world's richest clubs» (en en). Sky Sports.


  2. Ozanian, Mike «Real Madrid Tops Ranking Of The World's Most Valuable Soccer Teams» (en en). Forbes.


  3. «Liverpool FC». Liverpool FC.


  4. sfn|Graham|1985|p=14


  5. sfn|Graham|1985|pp=16–18


  6. sfn|Graham|1985|p=20


  7. sfn|Liversedge|1991|p=14


  8. sfn|Kelly|1988|pp=50–51


  9. sfn|Kelly|1988|p=57


  10. «1965/66: Stan the man for Dortmund» (en en). Unió d'Associacions de Futbol Europees (UEFA).


  11. sfn|Kelly|1999|p=86


  12. sfn|Pead|1986|p=414


  13. sfn|Kelly|1988|p=157


  14. sfn|Kelly|1988|p=158


  15. sfn|Coix|Russell|Vamplew|2002|p=90


  16. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/may/29/newsid_2733000/2733979.stm | títol=On This Day – 29 May 1985: Fans die in Heysel rioting |publicació=BBC | dataaccés=2 de febrer de 2016 | data=29 de maig de 1985


  17. sfn|Kelly|1988|p=172


  18. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/15/newsid_2491000/2491195.stm | títol=On This Day – 15 April 1989: Soccer fans crushed at Hillsborough |publicació=BBC | dataaccés=2 de febrer de 2016 | data=15 d'abril de 1989 |idioma=anglès


  19. cita notícies|url=http://www.independent.co.uk/news/uk/hillsborough-victim-died-accidentally-coroner-says-withdrawal-of-treatment-not-to-blame-1469037.html |títol=Hillsborough victim died 'accidentally': Coroner says withdrawal of treatment not to blame |obra=The Independent |data=22 de desembre de 1993 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |nom=Malcolm |cognom=Pithers|idioma=anglès


  20. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/318497.stm | títol=A hard lesson to learn |publicació=BBC |data=15 d'abril de 1999 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |idioma=anglès


  21. cita notícies|url=http://www.guardian.co.uk/football/2009/mar/29/arsenal-liverpool-1989-football |títol=The night Football was reborn |obra=The Observer |data=29 de març de 2009 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |nom=Jason |cognom=Cowley |idioma=anglès


  22. cita web|url=http://www.liverpoolfc.tv/history/timeline/1970-1995/reds-clinch-18th-league-title%7Ctítol=Reds clinch 18th league title|obra=Liverpool FC|dataaccés=21 de febrer de 2016|idioma=anglès


  23. cita web|url=http://www.lfchistory.net/seasonarchive/game/1697%7Ctítol=Liverpool 9–0 Crystal Palace|obra=Lfchistory.net|dataaccés=21 de febrer de 2016 |idioma=anglès


  24. sfn|Liversedge|1991|pp=104–105


  25. Kelly. The Boot Room Boys: Inside the Anfield Boot Room (en anglès), 1999, p. 227. 


  26. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/uefa_cup/1335026.stm |títol=Houllier acclaims Euro triumph |publicació=BBC Sport |data=16 de maig de 2001 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |idioma=anglès


  27. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/l/liverpool/1600193.stm |títol=Houllier 'satisfactory' after surgery |publicació=BBC Sport |data=15 d'octubre de 2001 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |idioma=anglès


  28. cita notícies|títol = AC Milan 3–3 Liverpool (aet)|publicació=BBC Sport |data=25 de maig de 2005| url =http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4573159.stm%7Cdataaccés= 2 de febrer de 2016 |idioma=anglès


  29. cita notícies|url=http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/fa_cup/4756045.stm |títol=Liverpool 3–3 West Ham (aet) |publicació=BBC Sport |data=13 de maig de 2006 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |idioma=anglès}}


  30. cita notícies| url=http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/l/liverpool/6323037.stm |títol=US pair agree Liverpool takeover |publicació=BBC Sport |data=6 de febrer de 2007 |dataaccés=2 de febrer de 2016 |idioma=anglès}}


  31. cita notícies |nom=Phil |cognom=McNulty |títol=AC Milan 2–1 Liverpool |url=http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/6669039.stm |publicació=BBC Sport |data=23 de maig de 2007 |dataaccés=23 de maig de 2007 |idioma=anglès


  32. Error en el títol o la url.«» (en anglès). The Guardian.


  33. cita notícies|títol= Liverpool and Standard Chartered announce sponsorship deal |url=http://standardchartered.com/media-centre/press-releases/2009/documents/20090914/index.html |data=14 de setembre de 2009 |editorial=Standard Chartered Bank |dataaccés=12 d'octubre de 2015 |idioma=anglès


  34. cita web|url=http://www.liverpoolfc.tv/history/hillsborough |títol=Hillsborough |editor=Liverpool F.C |dataaccés=12 d'octubre de 2015


  35. cita web|títol=Liverpool kit launch sparks anger among Hillsborough families|url=http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18033752%7Cobra=BBC Sport|editor=BBC|dataaccés=12 d'octubre de 2010|data=11 de maig de 2012


  36. cita web|títol=Where should Everton move? That's easy - to Anfield|autor=Wilson, Paul|obra=The Guardian|url=http://blogs.guardian.co.uk/sport/2006/12/16/where_should_everton_move_that.html%7Cdata=16 de desembre de 2006|dataaccés=7 de març de 2007|idioma=anglès


  37. sfn|Liversedge|1991|p=112


  38. cita web|url=http://www.stadiumguide.com/anfield.htm%7Ctítol=Anfield%7Cobra=stadiumguide.com%7Cdataaccés=9 d'abril de 2007|idioma=anglès


  39. sfn|Kelly|1988|p=187


  40. sfn|Kelly|1988|p=188


  41. cita notícies|url=http://icliverpool.icnetwork.co.uk/0500liverpoolfc/0100news/tm_objectid=17610578&method=full&siteid=50061&headline=how-kop-tuned-in-to-glory-days-name_page.html#story_continue |nom=James |cognom=Pearce |títol=How Kop tuned into glory days |obra=Liverpool Tire |data=23 d'agost de 2006 |dataaccés=22 de novembre de 2015 |idioma=anglès


  42. cita web|url=http://elpais.com/diario/2007/03/05/deportes/1173049219_850215.html%7Ctítol='The Kop' impulsa al Liverpool|autor=Martín, Luis|obra=El País|data=5 de març de 2007|idioma=espanyol


  43. cita llibre|url=http://www.premierleague.com/staticfiles/4f/53/0,,12306~152399,00.pdf |títol=Premier League Handbook Season 2010/11 |format=PDF |any=2010 |editor=Premier League |pàgina=35 |capítol=Club Directory |dataaccés=22 de novembre de 2015 |idioma=anglès


  44. cita web|url=http://www.liverpoolfc.tv/stadium/anfield |títol=Anfield |editor=Liverpool F.C |dataaccés=22 de novembre de 2015


  45. cita llibre|cognoms=Rollin|nom=Jack i Glenda|títol=Sky Sports Football Yearbook|any=2006-2007|editorial=Headline|isbn=0-7553-1526-X|pàgines=p232-233


  46. cita web|url=http://www.fussballtempel.net/uefa/4and5stars.html#stalis%7Cautor=Fussballtempel.net%7Ctítol=UEFA 4 and 5 Star Stadia|dataaccés=7 de març de 2007


  47. cita web|url = http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/l/liverpool/1992484.stm%7Ctítol = Liverpool unveil new stadium (Liverpool presenta nou estadi)|dataaccés = 16 d'abril de 2008 |data = 17 de maig de 2002 |editorial = BBC Sport |idioma = anglès


  48. cita web
    |url = http://icliverpool.icnetwork.co.uk/0500liverpoolfc/gronudmove/tm_objectid=14487239%26method=full%26siteid=50061%26headline=reds%2dstadium%2dgets%2dgo%2dahead-name_page.html
    |títol = Reds stadium gets go-ahead (Estadi dels vermells rep aprovació)
    |dataaccés = 16 d'abril de 2008|cognom = Hornby|nom = Mike|data = 31 de juliol de 2004|editorial = icLiverpool|idioma = anglès



  49. Error en el títol o la url.Pérez de Fregas, Emilio. «» (PDF) (en anglès). Sport Map World. Fédération Internationale de Football Association (FIFA), 31-05-2015. Arxivat de l'original el 24 de novembre de 2015



  50. cita web.


  51. cita notícia|cognoms1=Bradbury|nomeni1=Siguin|títol=Merseyside derby memories: Ian Rush scores four as Liverpool FC dish out 5-0 rout to Everton|url=http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/merseyside-derby-memories-ian-rush-3366194%7Cdataaccés=14 de gener de 2016|editorial=Liverpool Tiro|data=27 de setembre de 2011


  52. cita notícies | url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/6956608.stm | títol=Scouse v Manc | data=21 d'agost de 2007 |editor=BBC | cognom=Rohrer |nom= Finlo | dataaccés=14 de gener de 2016 |idioma=anglès


  53. 101,0101,1101,2 cita notícia|títol=Història de dues ciutats|url=http://es.fifa.com/news/y=2012/m=2/news=historia-dos-ciudades-1581888.html%7Cdataaccés=14 de gener de 2016|data=10 de febrer de 2012|publicació=Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA)}}


  54. 102,0102,1 Plantilla:Cita notícies


  55. cita notícies|url=http://www.goal.com/en-tz/news/5805/premier-league/2014/12/14/7039302/manchester-united-liverpool-remains-english-footballs-no1%7Ctítol=Manchester United – Liverpool remains English football's No.1 rivalry|obra=Goal.com|nom=Richard|cognom=Jolly|data=13 de desembre de 2014|idioma=anglès


  56. cita notícies|url=http://www.guardian.co.uk/football/2000/may/10/newsstory.sport8 |nom=Sean |cognom=Engonal |autor2=Scott Murray |títol=Knowledge Unlimited|obra=The Guardian |data=10 de maig de 2000|dataaccés=14 de gener de 2016|idioma=anglès


  57. sfn|Kelly|1988|p=192


  58. cita web|url=http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/a330652 |títol=The Hillsborough Tragedy |editor=BBC |data=16 de juny de 2000 |dataaccés=30 de novembre de 2015


  59. cita notícies|url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4770012.stm |títol=Footballer Barnes for rap return |editor=BBC |data=3 de març de 2006 |dataaccés=30 de novembre de 2015


  60. cita notícies|url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/special_report/1999/04/99/hillsborough/313635.stm |títol=Hillsborough's Sad Legacy |editor=BBC |data=14 d'abril de 1999 |dataaccés=30 de novembre de 2015


  61. cita notícies|url=http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20021018/REVIEWS/210180304 |títol=Formula 51 |obra=Chicago Sun-Times |data=18 d'octubre de 2002 |dataaccés=30 de novembre de 2015 |nom=Roger |cognom=Ebert


  62. cita web|url=http://www.bbc.co.uk/liverpool/content/articles/2006/12/19/local_history_scully_feature.shtml |títol=Scully |editor=BBC |data=20 d'agost de 2009 |dataaccés=30 de novembre de 2015




Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liverpool Football Club Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Liverpool Football Club - Lloc web oficial


  • Liverpool clip video website (anglès)















Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita