Conceyu Nacionalista Astur














































Infotaula d'organitzacióConceyu Nacionalista Astur










Flag of the Conceyu Nacionalista Astur.svg Flag of the Conceyu Nacionalista Astur.svg
Dades bàsiques
Tipus entitat
partit polític espanyol
Ideologia
nacionalisme asturià
Història
Fundació
1976
Dissolució
1981
Activitat


Organització i govern

Seu central 


  • Mieres, Espanya



Modifica les dades a Wikidata

Conceyu Nacionalista Astur (CNA) fou el primer partit polític nacionalista asturià, que funcionà del 1976 al 1981. El crearen joves asturianistes decidits a trencar amb la tradició política asturiana i decidits a oferir una alternativa nacional asturiana i rupturista al procés de reconstrucció estatal durant la transició, tot reclamant per a Astúries un tractament nacional com Catalunya o el País Basc.


Entre els fundadors hi havia Xosé Lluis Carmona, Xesús Cañedo Valle, Pepe Fernández Alonso, Dubardu Puente, membres del Conceyu Bable i David Rivas (1957), fundador a Madrid el 1977 del Conceyu d'Asturies. El seu secretari general fou Anxelu Zapico.


Durant la seva vigència no va assolir cap èxit electoral, i fins i tot alguns militants foren detinguts sota acusació de col·laborar amb ETA politicomilitar en l'assalt al Banco Herrero d'Oviedo; i el 1981 es va dissoldre. De les seves cendres sorgiren altres partits asturianistes, com Unidá Nacionalista Asturiana, que es va presentar a les eleccions europees del 1989 sota la mà de David Rivas, qui posteriorment fou candidat d'Andecha Astur a la presidència del govern d'Astúries el 1999 i el 2003.







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita