Licopè










































Infotaula de compost químicLicopè

Lycopene powder.jpg
Substància
compost químic
Massa molecular
536,438 uma
Estructura química
Fórmula química
C₄₀H₅₆

Lycopin.svg

SMILES canònic



SMILES isomèric


InChI
Model 3D
Propietats
Punt de fusió
174 °C
Modifica les dades a Wikidata

El licopè és un pigment vegetal liposoluble (soluble en greix, no en aigua com els hidrosolubles) que aporta el color vermell a diverses fruites (com el tomàquet[1] i la síndria) i verdures. En l'home es tracta d'un micronutrient antioxidant necessari en la composició de teixits, en diferent proporció segons de quin es tracti, i a la sang, on hi és en una proporció de 30 micrograms per a cada decilitre de sang. Se li atribueixen propietats anticanceroses.


La facilitat d'absorció i per tant d'aprofitament d'aquesta substància per part de l'organisme depèn de com es mengi: l'intestí pot absorbir-ne fins a 2,5 vegades més quan aquest s'ingereix calent (per exemple el tomàquet d'un sofregit) que quan és fred (per exemple una síndria fresca), perquè la calor trenca les parets cel·lulars del fruit que "tanquen" el licopè al seu interior. A més, com és molt liposoluble, s'absorbeix millor quan es menja amb una mica de greix, per exemple, un tomàquet amanit amb una mica d'oli d'oliva aporta a la pràctica més licopè que un suc fet amb aquest tomàquet sense oli.


Pertany a la mateixa família que el carotè (el pigment de color taronja de les pastanagues i fruites d'aquest color), els carotenoides. Els animals no produeixen aquest pigments, només vegetals i alguns microorganismes, per això es considera "vegetal". Es pot sintetitzar químicament però a nivell industrial de moment encara és poc rendible a causa del seu cost. El seu codi alimentari assignat per la Unió Europea és l'E-160d.



Referències





  1. «Isoprenoid» (en anglès). Enciclopèdia Britànica. [Consulta: 17 març 2019].




Enllaços externs



  • www.lycopene.it - www.lycopene.it: The official website of the Organic Lycopene (Licopè)




A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Licopè Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita