Figuera de moro





























































Infotaula d'ésser viuFiguera de moro
Opuntia ficus-indica

Kaktusfeige.jpg
Dades
Font de
Q2146147 Tradueix
Període

Recent

Estat de conservació
Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Plantae
Ordre Caryophyllales
Família Cactaceae
Tribu Opuntieae
Gènere Opuntia
Espècie
Opuntia ficus-indica
(L.) Mill.


Nomenclatura
Basiònim
Cactus ficus-indica Tradueix
Sinònim taxonòmic

  • Opuntia vulgaris

  • Opuntia maxima


Modifica les dades a Wikidata

La figuera de moro és una planta del gènere Opuntia, originària d'Amèrica però ara estesa per altres àrees del planeta.[1]


A les zones de parla catalanovalenciana, té molts noms populars, entre d'altres: figuera de pala o palera al País Valencià,[2]figuera d'Índia (Camp de Tarragona, Priorat, Eivissa i l'Alguer), figuerassa, figuera de Maó a la Catalunya del Nord o figuera de pic a Eivissa.[3] El nom del gènere prové de la ciutat grega Lòcrida Opúncia (Λοκροὶ Ἐπικνημίδιοι) i l'epítet del binomi prové del llatí ficus indica «figuera de l'Índia».




Contingut






  • 1 Morfologia


  • 2 Localització


  • 3 Ús


  • 4 Bibliografia


  • 5 Referències





Morfologia


És un arbust de tiges carnoses, molt ramificat, amb les branques constituïdes per articles de forma el·líptica, aplanats, de 20 a 50 cm de llargada per uns 10 a 30 cm d'amplada i uns 2 o 3 cm de gruix, de color verd, anomenades pales o cladodis, que es troben superposats els uns als altres. En aquesta planta els cladodis prenen la funció fotosintetitzadora, ja que les fulles són molt menudes, d'uns 3 mm, i cauen aviat. En el seu lloc, dins una petita àrea circular, apareixen les espines, 1 o 2, llargues i rígides, envoltades d'altres de molt petites, fines i corbades, que gairebé no es veuen però que si es toquen amb els dits es trenquen i queden clavades a la pell.


Les flors són grogues, grosses i molt vistoses, amb nombroses peces florals. La floració s'esdevé entre maig i juliol.


El fruit, anomenat figa de moro, és una baia espinosa ovoide, de 5 a 9 cm, vermellosa quan és madura. La fructificació es fa entre els mesos de juny i agost.



Localització


La figuera de moro és originària dels deserts del nord de Mèxic,[4] on es coneix com nopal. S'ha estès a altres parts del planeta per l'acció de l'home.


Actualment es troba plantada en talussos i marges assolellats, sovint per a fer tanques, a gairebé tot el litoral mediterrani. Als Països Catalans ha esdevingut subspontània des de la costa nord fins al migjorn valencià. És comuna a les Illes Balears. Figura a la llista de les 100 espècies invasores més nocives d'Europa.[5][6]



Ús


Les figues de moro es cullen a la darreria de l'estiu i a la tardor. Cal anar proveït de guants per a fer-ne la collita. Un cop pelades, es mengen fresques, però també se'n prepara xarop i arrop, formes en què s'eviten els pinyols. A Mèxic, que l'anomenen nopal, se'n mengen també les pales tendres.[4]


Un altre ús, que motivà en gran part la difusió a les Canàries, el Nord d'Àfrica i el Mediterrani, és la cria de cotxinilles per a la producció d'un pigment vermell, el carmí, utilitzat entre altres coses com a colorant alimentari.[7]



Bibliografia



  • Duran, Núria; Morguí, Mercè; Sallés, Mercè. Plantes silvestres comestibles. Barcelona: ECSA, juny del 2004, p. 84 (Pòrtic Natura, núm. 20). ISBN 84-7306-467-4. 


Referències





  1. «Figuera de moro». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.


  2. «palera». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.


  3. «Figuera de moro». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.


  4. 4,04,1 Folch, Ramon [et al]. Biosfera. 4. Deserts. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, S.A., 1977. ISBN 84-7739-555-1. 


  5. «100 of The Worst» (en anglès). Daisie, 2012.


  6. Andreu, Jara; Pino, Joan. «Annex 1: Llista d’espècies invasores de Catalunya». A: Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) (ed.). El projecte EXOCAT - Informe 2013 (pdf). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2013, p. 20. 


  7. Folch, Ramon [et al]. Biosfera. 6. Selves temperades. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, S.A., 1977, p. 311. ISBN 84-7739-555-1. 


























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita