Illes de la Palmera












































Infotaula de geografia físicaIlles de la Palmera

Dubai - Palmislands.PNG
Tipus
Arxipèlag i land reclamation Tradueix
Ubicació

Estat Emirats Àrabs Units
Emirat Dubai







25° 07′ 01″ N, 55° 07′ 55″ E / 25.116944°N,55.131944°E / 25.116944; 55.131944

Mar
golf Pèrsic
Format per
Palm Jumeirah Tradueix
Palm Jebel Ali Tradueix
Característiques
Superfície
60,35 km²


Modifica les dades a Wikidata



L'illa Jumeirah




Vista aèria; a l'esquerra el port de Jdebel Ali on va l'illa del seu nom i a la dreta el barri de Deira a la ciutat de Dubai, a tocar amb la ciutat de Sharjah, on va la tercera illa



Palm Jumeirah


Les illes de la Palmera (Palm Islands) són tres illes artificials a la ciutat de Dubai als Emirats Àrabs Units que tenen el nom de Jumeirah, Jebel Ali i Deira (Dayra). Quan estiguin acabades les illes ocuparan un volum de vuitanta milions de metres cúbics. La seva construcció suposa un afegit de 520 km de platges a Dubai.


Cadascuna de les illes fan la forma d'una palmera amb un cercle que la rodeja com a escullera, i estan destinades a contenir vil·les, apartaments, restaurants, parcs temàtics, centres comercials, hotels i en general tot el necessari per desenvolupar el turisme de luxe.


L'illa Jumeirah la més petita amb uns 27,5 km² (5 x 5,5 km), fou oberta el 2006 i el 2009 ja s'hi havien obert 28 hotels.[1]


La segona illa, Jebel Ali, la mitjana, es va començar a construir el 2002 però el 2008 es van aturar les obres.[2]


L'illa de Deira serà la més gran, es va començar a construir el 2004 però el 2008 es van aturar les obres.[3]



Cessna 208 Caravan I, Seawings (Jet-Ops) AN1344064.jpg


La construcció de tot el projecte correspon a Al Nakheel Properties (Nakheel Corp).


PALM JUMEIRAH


L'estructura consisteix en una de les illes artificials més grans del món, situada a la costa de Dubai. Aquesta estructura està dissenyada per suportar esforços de compressió, ja que està densament edificada.


L'illa compta amb diverses estructures, entre elles hi destaca l'Hotel Atlantis:


HOTEL ATLANTIS


És un resort de luxe amb qualificació de 7 estrelles. Va ser inaugurat al novembre del 2008 i compta amb 2.000 habitacions i 28 plantes d’alçada. Aquest hotel també inclou un parc aquàtic de 16 ha, un centre de conferències, un gran aquari amb 65.000 animals marins ...


L'Hotel Atlantis és un gran hotel que presenta simetria bilateral, igual que l'edifici en què es basa (Atlantis Paradise Isalnd, Bahamas). Aquest luxós edifici conté perfils de secció tancada quadrada,  ja que són lleugers i resistents. Per guanyar més estabilitat i fermesa, l'estructura està triangulada minuciosament amb l'ajut de cartel·les i, utilitza fonaments d’estaques. També té pilars i columnes de formigó armat per suportar l'esforç de compressió a causa de la seva gran envergadura i pes. Per suportar el pes del sostre i el mobiliari, s’han utilitzat bigues, ja que suporten càrregues gràcies a un esforç de flexió. A la part central es pot observar un arc Tumit, principalment decoratiu tot i que, al ser un arc i no una biga l'element que ocupa aquesta zona, l'esforç de flexió d’aquesta zona pràcticament desapareix.


CONSTRUCCIÓ DE L'ILLA


L'illa artificial Palm Jumeirah es va haver de dur a terme en només 7 anys, concretament 3 per al trencaones i 4 per l'illa.


La forma més senzilla de construir una illa artificial d’aquestes proporcions seria amb formigó armat, però això no encaixava amb el plans del príncep. Per una millor integració amb l'entorn, l'illa va haver de construir-se exclusivament amb materials naturals.


L'illa en forma de palmera es va haver de construir amb 94.000.000 m³ de sorra i un trencaones de 5.500.000 m³ de pedres. Tot aquest material és l'equivalent a construir un mur de 2.2 metres d’alçada que donés la volta al món.


L'illa està formada per dos parts essencials: el trencaonades i l'illa Jumeirah.


EL TRENCAONES


És l'element essencial perquè l'illa mantingui la forma original. Per calcular la mida d'aquest, van tenir en compte les tempestes, els corrents i les ones d’aquella zona i també els efectes de l'escalfament global al nivell del mar. Van haver de plantejar-se l'opció de patir ones gegants, però per sort com el golf d’Arabia només té 30 metres de profunditat i 120 km d’ample no es poden formar aquestes temudes ones. Però si s’hauran d’enfrontar a les “tempestes Shamal”; grans tempestes de vents de fins als 56 km/h i ones de 2 metres.


Un cops acabats els càlculs, determinen que el trencaones haurà de mesurar 3 metres d’alçada com a mínim i 11.5 km de llarg.


Per dur-ho a terme van utilitzar: 9 barcasses, 15 remolcadors, 4 dragadores, 30 màquines pesades (a terra ferma) i 10 grues flotants


(DRAGADORA)


El primer pas va ser aixecar el nivell del fons marí, va ser mitjançant dragadores que dipositaven l'estrat del fons marí. Van dipositar fins a arribar als 7.4 metres d’alçada sota el nivell del mar. Perquè la sorra no es mogués, van posar roques fins a arribar als 3 metres per sobre el nivell del mar. Ara només tenien la base del trencaones, així que la veritable protecció va ser la capa exterior que estava formada per grans blocs de pedres de fins a 7 tones cadascuna. Es van necessitar 5.500.000 m³ de roques, suficients per construir 2 piràmides egípcies.


Les roques es van haver d’amuntegar segons la mida, el pes i la forma, ja que havien de quedar-se al seu lloc sense utilitzar  formigó o ferro i resistir la força del mar.


En aquest projecte es van fer comprovacions exhaustives de la col·locació de les roques en cada metre, perquè no es podia deixar res a l'atzar.


L'ILLA PALMERA


Per construir l'illa van ser necessaris 94.000.000 m³ de sorra, però no de qualsevol. La sorra necessària la van adquirir mar endins, ja que és grossa, amb més densitat i més resistent.


Les dragadores un cop informades del punt d’extracció de sorra, van poder extreure la sorra i dipositar-la al lloc indicat. Però va sorgir una qüestió: s’estaven col·locant al lloc indicat els materials? Per saber-ho van utilitzar l'únic satèl·lit privat del món; en possessió de Dubai. També guiar-se per un segon mètode. Consistia en que un conjunt de persones, cadascuna en una zona diferent, havien de recórrer el perímetre de l'illa amb unes motxilles receptores que mitjançant novament el satèl·lit i unes posicions fixes a terra captadores d’ones, creaven coordenades cartogràfiques exactes. Així les dragadores es podien col·locar en la posició exacta per expulsar la sorra.


Per últim es van enfrontar a un últim problema no previst, l'aigua estancada. L'aigua no fluïa com estava previst, així que com a solució, van seccionar el trencaonades en 3 parts deixant que l'aigua fluís renovant-se contínuament.


Com es pot observar gràcies al procés de muntatge, és una estructura massiva, ja que compleix amb els requisits que: ha d’estar construïda per una gran quantitat de materials apilats, és massissa, estable i molt pesant.


DUBAI: PLANS DE FUTUR


Dubai és un país construït gràcies als beneficis de les reserves petrolíferes. Aquest petit emirat, no més gran que el doble de Londres. És un dels llocs més rics del món àrab gràcies a l'or, el petroli i el comerç. Però hi ha un gran problema, al voltant del 2016 el petroli s’acabarà i això esdevindrà un desastre per a la seva economia. Dubai va haver de trobar una nova font d’ingressos.


El príncep de la corona, té un plà de 2.000.000.000 de $ amb el qual salvarà el seu país: convertir Dubai en el primer destí del món pel turisme de luxe. Va construir un dels hotels més luxosos del món, el Burj Al-Arab, camps de golf de primera categoria, les Illes Palmera, i està finançant l'arxipèlag “El Món” i l'edifici més alt del món, el Burj Dubai.


El gran objectiu del príncep, és el turisme en masses, i Dubai és el lloc ideal, ja que té sol tots els dies de l'any, platges d’ensomni i una àmplia fauna als mars d’aigua cristal·lina. Habitualment 5.000.000 de persones visiten Dubai cada any, però l'objectiu és triplicar la xifra fins al 15.000.000 de turistes per any. Però hi ha un problema, la costa de Dubai és de 72 km i no ofereix espai suficient per contenir tal multitud. Així que el príncep va decidir construir una gran illa. La idea principal era una illa circular que ampliava 7 km la superfície de platges, però al príncep no li va semblar suficient, així que col·laborant en el disseny, va optar per fer una illa paradisíaca en forma de palmera (Palm Jumeirah).


Situada al golf d’Aràbia, a 5 km de la costa, aquesta illa ha ampliat 56 km la superfície costanera.



Referències





  1. «Dubai's Palm and World Islands – progress update» (en anglès). AMEInfo, 04-10-2007. [Consulta: 28 octubre 2007].


  2. «74 Nakheel investors write to Dubai ruler over stalled Palm Jebel Ali» (en anglès). Arabian Business.com, 24-11-2014. [Consulta: 23 agost 2015].


  3. «Falling construction costs favour developers» (en anglès). MEED, 22-03-2010. [Consulta: 23 agost 2015].




Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illes de la Palmera Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 25° 06′ 28″ N, 55° 08′ 15″ E / 25.10778°N,55.13750°E / 25.10778; 55.13750







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita