Tinent








Cadena de comandament

Latvian platoon at Camp Lejune.jpg





























































Unitat
Núm. de tropes

Comandant usual

Esquadra
4

Sotsoficial

Escamot
8–13

Cap d'escamot - Sergent

Secció
26–55

Tinent

Companyia
80–225

capità/major

Batalló
300–1.300

Tinent coronel - Coronel

Regiment/Brigada
3.000–5.000

Coronel - General de Brigada

Divisió
10.000–15.000

General de Divisió

Cos d'exèrcit
20.000–45.000

Tinent General

Grup d'exèrcits
400.000–1.000.000

Capità general

Regió militar
1.000.000–3.000.000

Capità general

Teatre d'operacions
3.000.000–10.000.000

Capità general


Tinent o tinenta[1] és el grau d'oficial de les forces armades immediatament inferior al de capità i immediatament superior al de sotstinent (o, en alguns casos, alferes). Per norma general el tinent comanda una secció.


Dins l'escala de l'OTAN està classificat com a OF-1.




Contingut






  • 1 El tinent en diversos exèrcits, avui


    • 1.1 Espanya


    • 1.2 França


    • 1.3 Itàlia




  • 2 Referències





El tinent en diversos exèrcits, avui



Espanya


A Espanya, el tinent està entre el capità i l'alferes. L'equivalent a l'armada és l'alferes de navili. El grau es representa per dues estrelles de sis puntes grogues sobre fons caqui/verd (Exèrcit de Terra). O per dues estrelles de sis puntes grogues sobre fons blau (Exèrcit de l'Aire).


El militar que ocupa el càrrec de tinent a Espanya pot pertànyer a l'Escala d'Oficials o a l'Escala Superior d'Oficials. A la primera s'accedeix després de tres anys d'Acadèmia, amb la qual cosa s'adquireix una titulació equivalent a la de Diplomat Universitari, i a la segona, després de cinc anys d'Acadèmia, amb la qual cosa la titulació és equivalent a Llicenciat Universitari.



França


A França, el grau de tinent (lieutenant) és el tercer dels oficials subalterns. La seva divisa és composta de dos galons: Lieutenant.png.


En l'Armada (Marine nationale), es correspon amb el grau d'ensenya de navili (enseigne de vaisseau) de primera classe.


Com a cas peculiar, i per supervivència històrica, l'apel·lació oral "mon lieutenant" es pot utlitzar en adreçar-se a un ajudant en cap de blindats (tradicionalment de cavalleria).


Habitualment, el tinent de l'exèrcit francès és cap de secció o de pelotó. Comanda una trentena d'homes, i té com a adjunt bé un aspirant, bé un ajudant; a voltes un sergent en cap amb antiguitat.



Itàlia


A les Forces Armades italianes, la divisa del tinent (tenente) varia segons l'exèrcit. En l'Exèrcit Italià, en els Carabinieri i en la Guardia di Finanza és constituït de dos estels (stellette). En l'Exèrcit de l'Aire (Aeronautica Militare), la divisa consta d'una losange i d'un binario.


A l'Armada (Marina Militare), el grau equivalent al de tinent és el de sotstinent de navili (sottotenente di vascello); la seva divisa consta d'un giro di bitta i d'un binario.





Referències





  1. «Tinent». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita