Pierre Monteux




















































Infotaula de personaPierre Monteux

Folies Bergere.jpg
Façana del Folies Bergére, on Monteux treballà per poder continuar els seus estudis.

Biografia
Naixement
4 d'abril de 1875
París - FrançaFrança
Mort
1 de juliol de 1964(1964-07-01) (als 89 anys)
Hancock - Maine - Estats Units
Nacionalitat
Estats UnitsEstats Units
Educació
Conservatori nacional superior de música i dansa de París
Activitat
Ocupació
Director d'orquestra
Alumnes
Wal-Berg
Instrument
Violí i viola
Orquestra
Boston Symphony Orchestra - London Symphony Orchestra - Orquestra Simfònica de París - San Francisco Symphony Orchestra
Família
Fills
Claude Monteux
Premis


Modifica les dades a Wikidata

Pierre Monteux (París, França, 4 d'abril de 1875 - Hancock, Maine,Estats Units, 1 de juliol de 1964) fou un director d'orquestra parisenc nacionalitzat estatunidenc.


D'una família de músics, ben aviat es distingí com a precoç violinista i als nou anys ingressà en el Conservatori de París, on fou deixeble de Benjamin Godard. Per subvenir els seus estudis, tocà el violí en el Folies Bergère, local frívol de diversió parisenc.


El 1896, en acabar els estudis, aconseguí un primer premi de violí. Poc temps abans, ja havia actuat al front d'una formació orquestral i fou nomenat primer violí dels Concerts Colonne, càrrec que ocupà fins al 1912.


Camille Saint-Saëns li cedí el podi per a dirigir la seva Tercera Simfonia, que preferí tocar l'orgue, el que donà la sortida a Monteux en la seva carrera com a director d'orquestra, que continuà com a sots-director i després director dels mentats Concerts Colonne. Dirigí l'orquestra per als Ballets Russos de Diaghilev durant la segona temporada que aquests actuaren a París, fet que li donà un gran renom.


Durant la I Guerra Mundial, donà gires de concerts pels Estats Units i dirigí òperes de 1917 a 1919 en el Metropolitan de Nova York. Després dirigí la Boston Symphony Orchestra (1919-1924), però finalment tornà a Europa, on donà grans concerts i dirigí a Amsterdam, París i San Francisco, ocupant-se a la vegada de l'Orquestra Simfònica de París (1929-1938) i de la San Francisco Symphony Orchestra (1935-1952).


Fou el primer director d'orquestra de la NBC fins a l'arribada a Nova York d'Arturo Toscanini. Malgrat no prodigar-se com a director d'òpera, el 1958 dirigí dues representacions de Carmen en l'Opera de Viena, i també realitzà alguns enregistraments discografiques d'òpera.


Convertit en un dels grans de la direcció orquestral tingué molts alumnes, entre ells a Robert Craft[1] i, actuant per tot el món. Diversos compositors li dedicaren obres seves, com Prélude pour les 80 ans de Pierre Monteux d'Igor Stravinski. En la seva carrera, estrena moltes obres de relleu, entre les quals hi ha Jeux (1913) de Claude Debussy, Valses nobles et sentimentales (1912, de Maurice Ravel, Petrouchka 1911 i La Sacre du printemps (1913), de Stravinski. la Tercera Simfonia de Serguei Prokófiev, i altres moltes.



Discografia seleccionada




  • Piotr Ilitx Txaikovski: El llac dels cignes, amb la London Symphony Orchestra


  • Jules Massenet: Manon amb De los Ángeles, Legay, Dens, Borthayre i l'Orchestre du Théâtre National de l'Opéra de París

  • Maurice Ravel: Bolero, Ma mère l'oye, La valse, amb la London Symphony Orchestra

  • Maurice Ravel: Daphnis et Chloé, Rhapsodie espagnole, Pavane pour une infante défunte amb la London Symphony Orchestra.

  • Igor Stravinski: Le Sacre du printempr, Petrouchka, amb la Boston Symphony Orchestra.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pierre Monteux Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Discoteca Ideal de Interpretes, pàgs. 304-305, d'Enciclopedias Planeta (ISBN 84-08-02160-5)




  1. Edita SARPE, Gran Enciclopedia de la Música Clásica, vol. I, pàg. 285. (ISBN 84-7291-226-4)










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita