Planta (arquitectura)






Planta (a baix), alçat (a l'esquerra) i secció (a la dreta) del Panopticon de Jeremy Bentham. Aquest reformador social atribuïa al seu utòpic disseny arquitectònic (especialment al de la seva planta, que orienta les cel·les cap a un punt d'observació central) la virtut d'optimitzar el control dels reclusos d'una presó. Les formes circulars o ovalades de places de toros, estadis i amfiteatres, i la semicircular dels hemicicles en teatres i parlaments, tenen una funció fins a cert punt semblant.[1]


Una planta, (del llatí planta), és la representació d'un cos (un edifici, un moble, una peça o qualsevol altre objecte) sobre un pla horitzontal.[2] S'obté mitjançant una projecció paral·lela, perpendicular al pla projectant horitzontal, per punt, sense perspectiva. És una de les representacions principals del sistema dièdric, juntament amb l'alçat. També es denomina planta a la representació de la secció horitzontal.




Contingut






  • 1 Descripció


  • 2 Tipus


  • 3 Plantes en l'arquitectura de civilitzacions diferents de l'occidental


  • 4 Vegeu també


  • 5 Referències


  • 6 Enllaços externs





Descripció


En arquitectura, la planta és un dibuix tècnic que representa, en projecció ortogonal i a escala, una secció horitzontal d'un edifici; és a dir, la figura que formen els murs i envans a una altura determinada (normalment coincident amb les obertures –portes i finestres—, perquè es puguin apreciar), o bé utilitzant recursos gràfics per permetre la representació d'aquests i altres elements arquitectònics (com a línies de menys gruix o discontínues, que permeten la representació d'elements sobre un tall (secció), com arcs i traceries.


Els plànols d'un edifici[3] consten en gran part de plànols de planta, generalment un per cada altura o nivell del mateix, incloent la planta de cobertes, que a diferència de les altres, no secciona l'edifici sinó que el mostra vist des de dalt, tal com es veuria en sobrevolar-lo, però sense distorsions de perspectiva (vista d'ocell).


Acompanyant a les plantes o seccions horitzontals, s'utilitzen també plans de secció vertical (denominats seccions o "plànols de secció"), així com plans d'alçat, que mostren l'aspecte exterior de les diferents façanes de l'edifici, sense seccionar-lo.



Tipus


Existeixen diferents tipus de planta en funció del que es vulgui representar. Els principals són:



  • plantes d'arquitectura: mostren les divisions interiors de l'edifici, les portes, finestres i escales. Solen estar fitades i poden anotar també la superfície de cada recinte.

  • plantes constructives: reflecteixen els detalls constructius de façana i tabiquería interior, encara que solen preferir-se seccions.

  • plantes d'acabats: mostren els materials de revestiment o acabat de sòls, sostres i paraments verticals en cadascuna de les estades o habitacions.

  • plantes d'instal·lacions: mostren el recorregut i ubicació dels diferents elements que componen les instal·lacions de l'edifici. Normalment hi ha una planta dedicada a cada tipus d'instal·lació (elèctrica, lampisteria, sanejament, etc.).

  • plantes d'estructura: mostren els detalls de l'estructura de l'edifici, generalment de les bigues, pilars i forjats i lloses. A diferència de les altres plantes, que solen seccionar-se just per sobre del sòl, les plantes d'estructura solen seccionar-se just per sota, mostrant per punt els elements sobre els que es recolzen.





Plantes en l'arquitectura de civilitzacions diferents de l'occidental




Vegeu també



  • Dibuix d'arquitectura

  • Sistema de posicionament en interiors

  • Mapatge robòtic

  • SLAM (robòtica)



Referències





  1. La interpretació de la proposta de Bentham, i el seu paral·lelisme amb altres institucions del món contemporani, és un dels punts clau de 'Vigilar i castigar' de Michel Foucault.


  2. {{{títol}}}. Akal. ISBN 978-84-460-0924-5. 


  3. Architectural plan en tucsonaz.gov.




Enllaços externs









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita