Tudó



























































Infotaula d'ésser viutudó
Columba palumbus

Columba palumbus -garden post-8.jpg

Pigeon ramier MHNT.jpg



Estat de conservació


Status iucn3.1 LC-ca.svg

Risc mínim
UICN
22690103
Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Chordata
Classe Aves
Ordre Columbiformes
Família Columbidae
Gènere Columba
Espècie
Columba palumbus
Linnaeus, 1758


Distribució


Columba-palumbus-dist.png


Modifica les dades a Wikidata

El tudó o colom tudó[1] (Columba palumbus) és un columbiforme molt estès per Europa, el nord d'Àfrica i l'Orient mitjà. És el tipus de colom més gran de la península Ibèrica i de les Balears i Pitiüses, robust i amb un cap molt petit en relació amb el cos, presentant unes inconfusibles taques blanques als dos costats del coll i a la part superior de les ales. Té un plomatge gris tirant a blau al dors i una mica més clar a la part inferior del cos, amb pit de tints vinosos i la cua acabada amb una banda negra. El bec és ataronjat i les potes són vermelles. Els dos sexes presenten el mateix color, els joves però, tenen uns colors més apagats i no disposen de les taques blanques del coll.




Fotografia d'un tudó



Ecologia


A la península Ibèrica es divideix en grups sedentaris, que també realitzen desplaçaments locals, i els milions de tudons del centre i nord d'Europa que a la tardor es presenten per a la hivernada a través dels passos tradicionals del Pirineu basconavarrès i utilitzant dormitoris també tradicionals que es troben a la gran majoria de terrenys plans, en alzinars preferiblement, així com en pinedes i eucaliptus.


A partir del març es pot veure el característic vol amorós del mascle, amb sonors cops d'ala al seu vol de paràbola ascendent, que interromp amb una caiguda amb les ales alçades de punta al cel. La cria se succeeix d'abril a agost, generalment dues postes de dos ous blancs, dipositats al seu niu situat als arbres, que és de construcció fràgil en forma de plataforma poc espessa a base de palets secs.



Referències





  1. «colom». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.




Enllaços externs


















  • http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4646685.stm

  • http://www.freesound.org/people/acclivity/sounds/20472/

  • http://ibc.lynxeds.com/species/common-woodpigeon-columba-palumbus

  • http://www.ibercajalav.net/img/261_WoodPigeonCpalumbus.pdf









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita