Nicolás Maduro





















































Infotaula de personaNicolás Maduro

Nicolás Maduro, president of Venezuela (2016) cropped.jpg
Biografia
Naixement
(es) Nicolás Maduro Moros
23 novembre 1962 (56 anys)
Caracas


 30è Secretari General del Moviment de Països No Alineats 


17 setembre 2016 –
← Hassan Rouhani
  President temporal de l'Unasur 


23 abril 2016 – 21 abril 2017
← Tabaré Ramón Vázquez Rosas – Mauricio Macri →
 46è President de Veneçuela 


5 març 2013 –
← Hugo Chávez
Electe a: Venezuelan presidential election, 2013 Tradueix


  Vicepresident de Veneçuela 


13 octubre 2012 – 5 març 2013
← Elías Jaua – Jorge Arreaza →
  Membre de l'Assamblea Nacional de Veneçuela 



Religió
Església Catòlica
Activitat
Ocupació
Diplomàtic, polític, sindicalista i conductor de bus
Partit polític
Partit Socialista Unit de Veneçuela (2007–)
Moviment Cinquena República (–2007)
Família
Cònjuge
Cilia Flores (2013–)
Parella
Cilia Flores (dècada del 1990–2013)
Fills
Nicolás Maduro Guerra
Premis




Signatura





Lloc web
Lloc web oficial

Facebook: NicolasMaduroTwitter: NicolasMaduro
Modifica les dades a Wikidata

Nicolás Maduro Moros (Caracas, 23 de novembre de 1962) és un polític veneçolà, actual President de Veneçuela.


Anteriorment fou ministre d'Afers exteriors de Veneçuela (2006-2012) i Vicepresident Executiu del govern (2012-2013).


Durant l'absència política del president Hugo Chávez a causa del seu càncer, Maduro va assumir les funcions administratives i econòmiques del país. Quan finalment Chávez va morir, va assumir de forma interina la presidència de l'Estat.



Biografia


Maduro fou un exmilitant de la Lliga Socialista, va treballar ja des de ben jove com a conductor al metro de Caracas, on va arribar a dirigir el seu propi sindicat i com a tal fou membre de la junta directiva d'aquella companyia pública.


Es va casar amb la procuradora general de la República i ex-diputada de l'Assemblea Nacional de Veneçuela pel Districte Capital, Cilia Flores. Després de sortir Maduro de l'Assemblea Nacional l'agost del 2006 per ocupar el càrrec ministerial, Flores fou escollida en la votació interna parlamentària com a presidenta de l'Assemblea Nacional.


Durant la dècada dels 90 passà a formar part del MVR, partit amb què participà en la campanya presidencial del 1998 en la qual Hugo Chávez fou escollit President de Veneçuela. Fou elegit diputat de l'Assemblea Constituent del 1999 que redactà una nova constitució aquell any, i posteriorment fou elegit diputat de l'Assemblea Nacional de Veneçuela el 2000, càrrec que tornà a ocupar a les següents eleccions legislatives. L'any 2006 deixà aquest càrrec per petició del mateix Hugo Chávez per ingressar al gabinet ministerial com a cap del Ministeri del Poder Popular d'Afers Exteriors.


El 10 d'octubre de 2012, després de tres dies de les eleccions presidencials, fou nomenat nou Vicepresident Executiu, substituint Elías Jaua.


El 8 de desembre de 2012 Hugo Chávez va dir que, en cas que el càncer li impedís continuar al càrrec, Nicolás Maduro, pel seu càrrec de Vicepresident, havia d'ocupar el càrrec de President de la República fins a la convocatòria d'unes noves eleccions d'acord amb l'article 233 de la Constitució. El mateix Chávez va demanar el suport popular per a Maduro, indicant que:







«
Si es presentés alguna circumstància que m'inhabiliti per continuar al front de la presidència, Maduro ha de concloure. La meva opinió ferma, absoluta, total, irrevocable és que en aquest escenari, vostès escullin a Nicolás Maduro com a nou president de Veneçuela.
»


Finalment, el 5 de març de 2013 Hugo Chávez va morir. Aquell mateix dia, Maduro va assumir el càrrec de president encarregat de Veneçuela fins a la celebració d'uns nous comicis presidencials.



President de Veneçuela


Les eleccions presidencials de Veneçuela es van celebrar el 14 d'abril del 2013. Hi van participar 18.897.588 persones i els vots es van distribuir de la següent manera: Nicolás Maduro va obtenir 7.587.532 (el 50,61%) i Henrique Capriles Radonski, 7.363.264 (el 49,12%).


Nicolás Maduro va jurar com a President de la República el 19 d'abril a l'Assemblea Nacional. Segons l'article 233 de la Constitució, haurà de completar el període constitucional corresponent al de l'expresident Hugo Chávez.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nicolás Maduro Modifica l'enllaç a Wikidata










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita