Lavello

















































Infotaula de geografia físicaLavello

"Lavello" (22090972399).jpg
Tipus
Comuna d'Itàlia
Ubicació

Estat Itàlia
Regió Basilicata
Província Província de Potenza







Map of comune of Lavello (province of Potenza, region Basilicata, Italy).svg

41° 03′ N, 15° 48′ E / 41.05°N,15.8°E / 41.05; 15.8

Límits amb
Canosa di Puglia
Melfi
Minervino Murge
Montemilone
Rapolla
Venosa
Cerignola
Ascoli Satriano
Palazzo San Gervasio
Característiques
Altitud
313 m
Superfície
134,67 km²





Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Lavello és un municipi de la província de Potenza, a Basilicata, Itàlia.



Història


Forentum fou una ciutat dels dauns i després romana a la Lucània. El nom llatí seria del segle IV aC quan el 317 aC el cònsol Gai Juni Bubulc Brut (Gaius Iunius Bubulcus Brutus) la va ocupar. Al segle I aC fou municipi romà, categoria que conservava encara al segle III.


A l'edat mitjana el nucli principal fou anomenat Labellum i més tard Lavello que era el nom dels abeuradors que feien servir els pastors en la transhumància dels monts Volture al riu Ofanto i fou establert al turó del Pescarello (documentat l'establiment des del 1044). La ciutat vella es deia Forenza i tenia una colònia jueva documentada des del segle VIII. El 1060 fou convertida en seu d'un bisbe i es va construir la catedral. Al segle XIII la veïna Gaudiano (al turó Posta Scroscia) li va fer ombra, però aquesta fou destruïda per Frederic II el 1228 i donada en feu al bisbe de Melfi. El castell és documentat el 1241. El 1268 fou destruït almenys en part per Roger de Sanseverino per castigar la revolta contra els Anjou del governador de la Basilicata, lleial a Conradí de Suàbia. A finals del segle Carles II Anjou en va ordenar la destrucció per foc però es va refer. El 1436 fou assetjada durant les lluites entre Renat d'Anjou i Alfons d'Aragó, destacant la ciutat per la lleialtat al rei Alfons i la seva nissaga. Fou l'última sotragada.


Més tard la pastura va ser la principal activitat fins al segle XVIII. Al segle XVI es van establir a la regió molts albanesos, sobretot a Maschito, Barile i Ginestra. Els segles XVI i XVII es van construir diversos edificis religiosos. El feu va correspondre successivament a Riccardo di Bisaccia, Simone di Belvedere, Roberto di Suriaco, Nicola Montorio, els Orsini del Balzo, Angelo Tartaglia, els Del Tufo, els Pignatelli, i els Caracciolo di Torella).


El febrer de 1799 artesans i ciutadans van proclamar la municipalitat republicana dins la República Partenopea. El 1821 Lavello va participar en un motí lliberal. L'abril del 1861 fou ocupat per dos dies pels homes de Carmine Crocco. La regió fou considerada lleial a la dinastia borbònica. Molts ciutadans van emigrar a Amèrica al segle XIX.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lavello Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita